De multe ori, ne punem întrebări legate de semnificația rezultatelor anumitor analize medicale, în special atunci când nu putem ajunge imediat la medic pentru a le interpreta. Este și cazul analizelor de urină, efectuate adesea ca parte a unui control de rutină și folosite pentru a diagnostica sau monitoriza diverse afecțiuni. Dacă ai făcut de curând o astfel de analiză, este posibil ca aceasta să indice că există un nivel ridicat de corpi cetonici sau cetone în urină și este firesc să te întrebi ce înseamnă asta. Răspunsul la această întrebare și alte informații utile despre corpii cetonici le vei descoperi în rândurile de mai jos.
Ce sunt corpii cetonici
În situații normale, organismul folosește glucoza ca sursă principală de energie. Dacă dieta ta nu conține suficienți carbohidrați pentru a furniza organismului glucoza necesară pentru energie sau corpul tău nu poate folosi glucoza în mod corespunzător, celulele încep să descompună grăsimea stocată. Deși acest lucru poate fi benefic pentru pierderea în greutate, duce și la formarea cetonelor, acizi care se pot acumula în sânge sau urină.[1]
De ce apar corpii cetonici în urină
Este normal să existe cantități foarte mici de corpi cetonici în urină. Un nivel mai ridicat al acestora indică însă faptul că organismul folosește grăsimea ca sursă principală de energie și poate cauza probleme de sănătate grave și apariția unor simptome ce vor include dureri abdominale, senzația de greață, vărsături și diaree.
Ce înseamnă corpii cetonici în urină sau care sunt exact cauzele apariției lor numai medicul tău îți poate spune, dar, de obicei, printre cele mai comune explicații ale acestui fenomen se numără:
- diabetul prost controlat;
- cetoacidoza diabetică (o complicație gravă a diabetului, care poate pune viața în pericol și considerată a fi o urgență medicală);
- înfometarea sau postul prelungit (12 până la 18 ore);
- anorexia nervoasă;
- bulimia nervoasă;
- dependența de alcool;
- dieta bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați.
Nivelul ridicat de cetone în urină mai poate fi și rezultatul vărsăturilor, al diareei persistente sau al anumitor boli digestive. De asemenea, acest lucru mai poate fi asociat cu efectuarea de exerciții fizice prea intense timp îndelungat, precum și cu sarcina.[1][3]
După cum se poate vedea, prezența corpilor cetonici în urină poate indicata multiple probleme, de la existența unei afecțiuni medicale până la o dietă inadecvată. Indiferent de situație, este important să se consulte un medic.
Când este indicată testarea corpilor cetonici din urină
De regulă, testarea corpilor cetonici din urină este recomandată persoanelor diagnosticate cu diabet sau care prezintă alți factori de risc pentru creșterea cetonelor. De exemplu, dacă ai diabet, exemple de situații care ar justifica necesitarea efectuării unei astfel de analize sunt:
- creșterea nivelului glicemiei peste 300 mg/dL;
- consumul excesiv de alcool;
- diareea;
- eliminarea carbohidraților din alimentație;
- sarcina;
- postul prelungit;
- vărsăturile;
- infecțiile.
O altă posibilă indicație pentru testarea nivelului cetonelor din urină ar fi existența unor simptome precum:
- urinarea frecventă;
- setea intensă;
- oboseala;
- pierderea în greutate;
- durerile musculare;
- dificultățile de respirație;
- durerile abdominale;
- stările de confuzie;
- respirația cu miros fructat.[2][3]
În concluzie, prezența corpilor cetonici în urină poate fi explicată de diverse cauze. Uneori, de vină este dieta ta sau faptul că ai un regim de exerciții fizice prea intens. Alteori, poate fi un semn al existenței unei afecțiuni medicale. Nivelurile ridicate de cetone în urină pot cauze probleme de sănătoase severe, așa că este indicată monitorizarea acestora, în special dacă ai diabet ori prezinți alți factori de risc. Dacă rezultatele analizelor tale indică faptul că există un nivel ridicat de corpi cetonici în urină, ia legătura cu medicul tău pentru a afla exact ce înseamnă asta.
Bibliografie:
- Dr Colin Tidy. „Urine Ketones”, patient.info, 14 Oct. 2022, patient.info/diabetes/urine-ketones. Accessed 9 May 2023.
- „Ketone Bodies (Urine)”, Health Encyclopedia – University of Rochester Medical Center, 2023, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=167&contentid=ketone_bodies_urine. Accessed 9 May 2023.
- „Ketones in Urine”, medlineplus.gov, 2022, medlineplus.gov/lab-tests/ketones-in-urine/. Accessed 9 May 2023.