O pană de cauciuc nu vine niciodată la momentul potrivit. Indiferent că găseşti roata dezumflată în parcare într-o dimineaţă în care te grăbești sau ţi se întâmplă în timpul unui drum lung, rezolvarea acestei probleme necesită timp, efort şi anumite instrumente. Iată ce trebuie să faci dacă ai rămas cu maşina în pană.
Verifică starea anvelopei
Cauciucurile fac parte din categoria consumabilelor auto. Durata lor de viaţă depinde de vechime, de gradul de uzură şi de condiţiile în care circuli. Un cauciuc îmbătrânit peste măsură se poate deteriora iremediabil din cauza temperaturilor excesive sau la contactul cu un obstacol întâlnit pe carosabil. Dacă eşti în această situaţie, trebuie să consulți oferta de anvelope pentru autoturisme şi autoutilitare pentru a alege produsele potrivite de înlocuit.
Foloseşte roata de rezervă
Majoritatea vehiculelor sunt echipate cu o roată de rezervă şi un kit de intervenţie. Aceste instrumente nu trebuie să-ţi lipsească din portbagaj. Roata de rezervă poate fi de aceleaşi dimensiuni cu cele standard sau în variantă slim, pentru a ocupa mai puţin spaţiu.
Ce conţine kitul de intervenţie
Pentru a demonta roata dezumflată şi a o echipa pe cea de rezervă vei avea nevoie de câteva unelte. În primul rând, cheia de roţi te ajută să deșurubezi prizoanele. Cricul foloseşte la ridicarea maşinii pentru operațiunea de înlocuire. De cele mai multe ori, roata de rezervă pierde din presiune, mai ales dacă nu a fost utilizată mult timp. Aşadar, nu strică să incluzi în acest kit şi un compresor portabil alimentat de la priza de 12 V a maşinii.
Pregătirea pentru înlocuire
Dacă pana se petrece în mers, primul lucru pe care îl ai de făcut este să redresezi maşina pentru a nu pierde controlul. Parchează pe marginea carosabilului, chiar şi în afara acestuia dacă există loc de refugiu, pentru a nu risca să fii lovit de maşinile care vin din spate. Aprinde luminile de avarii. Asigură-te că terenul este plan şi sigur pentru a rezista sub presiunea maşinii ridicate pe cric.
Amplasează cele două triunghiuri reflectorizante la distanţă de aproximativ 30 de metri în faţa şi în spatele vehiculului, pe aceeaşi bandă de circulație, pentru a fi observate din timp de toţi participanţii la trafic care se apropie. Foloseşte vesta reflectorizantă pentru a fi văzut de la mare distanţă.
Ordinea operaţiunilor
După ce ţi-ai luat toate măsurile de siguranţă poţi începe înlocuirea propriu-zisă. Slăbirea prizoanelor se face înainte de a ridica maşina pe cric, fără a le deșuruba complet. În continuare, cricul trebuie montat în dreptul roţii de schimbat. Lângă fiecare roată este un loc special pe prag unde se fixează partea de sus a cricului. Baza acestuia trebuie să fie dreaptă la nivelul solului. Odată montat, ridică maşina uşor pentru a fi sigur că cricul este fixat corect.
După ce roata dezumflată se ridică câţiva centimetri de la nivelul solului cu ajutorul cricului poţi deșuruba prizoanele pentru a o demonta. Urmează echiparea roţii de rezervă şi fixarea acesteia prin strângerea prizoanelor.
Acţionează cricul în sens invers pentru a coborî maşina. Nu uita un important pas în privinţa siguranţei: strânge cu putere prizoanele atunci când roata este la nivelul solului. Dacă este slăbită, foloseşte compresorul pentru a completa până la presiunea optimă.
Servicii specializate
Dacă nu ai o roată de rezervă sau nu ştii cum să o foloseşti, poţi apela la servicii de intervenţie auto. Unele poliţe acoperă astfel de situaţii, aşadar poţi apela numărul de telefon comunicat de asigurător.
Există şi servicii de vulcanizare mobilă. O autoutilitară echipată cu tot instrumentarul necesar se deplasează la faţa locului şi îţi poate rezolva pana, cu condiţia ca anvelopa să nu fie distrusă. Dacă e vorba doar de un cui sau un ventil defect, iar cauciucul este în stare bună, îţi vei putea continua deplasarea la finalul intervenţiei.
O altă soluţie o reprezintă serviciile de tractări auto. Maşina ridicată pe platformă poate fi transportată până la cea mai apropiată vulcanizare sau la un service auto pentru remedierea problemei.
Rezolvarea penelor de cauciuc necesită timp şi efort. Dacă ai maşina pregătită tot timpul şi poţi face personal această intervenţie, tot ce ai de făcut este să urmezi paşii de mai sus. Alternativa este contractarea de servicii specializate la faţa locului.