Cosirea elementelor de vegetație din jurul gospodăriei sau de pe spațiile verzi extinse este facilitată de unele unelte specializate, așa cum este cositoarea motorizată. O astfel de sculă te ajută să scapi rapid de elementele nedorite de vegetație și să toaletezi cu precizie gazonul sau chiar tufele din grădină sau curte.
Pentru a-și putea îndeplini cu succes această misiune, cositoarea are nevoie de câteva accesorii și piese esențiale. Este vorba despre motor, cablu de alimentare sau rezervor cu combustibil, după caz, precum și lamă sau disc. În același timp, un rol cheie este jucat de către firul de motocoasă.
Ce rol are firul de motocoasă? Tăiere eficientă și silențioasă
Firul este acea componentă a cositoarei motorizate care are sarcina de a intra în contact cu elementele de vegetație pe care dorești să le tai sau să le îndepărtezi. Firul de motocoasă este cel care, în esență, îndeplinește funcția pentru care alegi să folosești acest echipament. Există mai mutle tipuri de fire, astfel că este important să alegi varianta corectă.
Pentru a putea să taie elementele de vegetație pe care dorești să le tratezi, motocoasa trebuie să dispună de un fir de o grosime conformă cu specificul acestora. Există trei tipuri de sarcini: dificile, medii și mici. Sarcinile sunt încadrate într-un anumit tip, în funcție de grosimea și duritatea elementelor de vegetație.
În cazul unei sarcini dificile, vorbim despre gazon cu fir foarte lung și gros, netăiat de câteva săptămâni, dar și despre hățișuri, mărăcini sau tufe. În acest caz, se recomandă să folosești un fir motocoasa cu diametrul de 2,5 – 3,5 mm. Totodată, dacă ai o motocoasă puternică și vrei să o folosești la sarcini grele, poți să utilizezi fir cu inserție metalică.
Sarcinile medii sunt reprezentate de buruieni de dimensiuni mici și gazon netăiat de câteva zile, care a ajuns la o grosime semnificativă. Pentru a le gestiona eficient, apelează la un fir gros 1,5 – 2 mm.
În fine, sarcinile ușoare sunt cele pe care le poți gestiona cu fire groase de 1 – 1,5 mm. Este vorba despre tunderea pentru întreținere a gazonului din curte sau din grădină. Atenție! Nu folosi astfel de fire dacă vrei să accesezi zone precum cele din apropierea zidurilor de beton sau gardurilor. Fiind subțire, un astfel de fir de motocoasă se va rupe imediat și nu își va îndeplini sarcinile.
Un alt amănunt foarte important de care trebuie să ții cont este faptul că motocoasa reprezintă un echipament motorizat. La fel ca alte echipamente motorizate, ea generează zgomot atunci când funcționează. Un fir prost ales va provoca o funcționare greoaie a echipamentului. Funcționarea greoaie determină un efort suplimentar din partea motorului, care va deveni, implicit, mai zgomotos.
Pentru a avea garanția unei utilizări confortabile, contează și să alegi un model cu motor cât mai silențios. Pe GeneralMotor.ro, ai acces la o gamă variată de modele de motocoasă produse de branduri recunoscute, din care poți selecta varianta potrivită pentru activitatea ta.
Tot acolo găsești și variante de fir motocoasă pe care le poți comanda, în funcție de necesitățile pe care le ai și de tipul vegetației pe care dorești să o tratezi în gospodărie sau la nivel profesional.