Cardul de cumpărături este un card de credit pe care îl poți folosi fie pentru a achiziționa rapid diverse bunuri, fie în situații de urgență. Acesta îți permite să accesezi o limită de credit atent calculată de către bancă în funcție de veniturile tale, de cele mai multe ori, între 3 și 6 venituri lunare nete. Principiul de funcționare este unul simplu, iar beneficiile unui astfel de card îți pot fi utile în anumite situații.
Citește acest articol și descoperă cum utilizezi responsabil un card de cumpărături și când îți poate fi folositor.
Cum funcționează un card de cumpărături?
Acest instrument de plată îți permite să accesezi o anumită sumă de bani la nevoie prin intermediul unei linii de credit. Până în limita impusă de bancă, poți folosi cardul pentru plata diverselor produse și servicii, cum ar fi electronice, electrocasnice, materiale de construcții, mobilier, alimente, vacanțe etc. Odată ce ai folosit banii, trebuie să îi depui înapoi pe card până pe data scadenta din luna următoare.
Altfel spus, indiferent că achiți la comercianți sau retragi numerar de la bancomat, banca plătește bunurile pe care le-ai cumpărat urmând ca, mai apoi, să înapoiezi banii integral sau parțial, în rate. Este important de menționat că poți beneficia de o perioadă de grație de până la 55 de zile, însă trebuie să știi că unele bănci percep comisioane în această perioadă, până returnezi suma împrumutată.
Când îți este util cardul de cumpărături?
Cardul de cumpărături reprezintă o opțiune avantajoasă pentru foarte multe persoane datorită flexibilității și accesibilității financiare oferite. Există diverse situații când poți aplica pentru un card de cumpărături:
Când poți plăti în rate fixe, fără dobândă
Băncile încheie parteneriate cu anumiți comercianți, iar tu poți achiziționa în rate diverse produse de la aceștia și beneficiezi de 0% dobândă. În funcție de instituția bancară, poți alege plata în 1-2 rate, sau chiar până în 24 de rate fixe. De cele mai multe ori, băncile au foarte multe magazine partenere, între 500 și 3.000. Din acest motiv, plata în rate pentru anumite bunuri cu un card de cumpărături îți poate fi utilă.
În cazul în care creditorul îți oferă posibilitatea să plătești în 12 rate fără dobândă, însă din varii motive, mai ai nevoie de câteva luni pentru rambursarea banilor, atunci ratelor li se adaugă dobânda și alte costuri aferente.
Când vrei să ai o sumă de bani în cont pentru situații de urgență
Principalul scop al unui card de cumpărături este, după cum îi spune și numele, să îți achiziționezi anumite produse de care ai nevoie, fără să fii nevoit să le plătești pe loc. Astfel, cardul de cumpărături îți pune la dispoziție o sumă de bani pe care o ai la tine în mod constant și pe care te poți baza în situații de urgență.
Pentru a folosi eficient această linie de credit, este recomandat să eviți pe cât posibil retragerea banilor de la bancomate pentru a nu fi nevoit să plătești dobânda și comisioane.
Când vrei să beneficiezi de reduceri în anumite magazine
Multe instituții bancare au negociat cu magazinele partenere pentru a le oferi clienților, care achită cu cardul lor de credit, reduceri substanțiale la anumite produse. De exemplu, poți beneficia de reduceri de până la 10% la ochelari și lentile, la articole sportive, cărți, cosmetice etc. Discountul se aplică atunci când faci tranzacția și plătești bunurile cu cardul de cumpărături. De asemenea, sunt institutii bancare care au programe de loialitate avantajoase, în urma cărora poți beneficia de produse gratuite de la comercianții parteneri. Lista magazinelor în care poți plăti mai puțin sau care la care poți beneficia de cadouri prin programele de loialitate o poți găsi pe site-ul băncii la care ai deschis contul.
Cardul de cumpărături poate veni cu multe avantaje, dar și cu dezavantaje, iar modul în care îl folosești influențează cât de mult te poate ajuta. Atât timp cât îți plătești ratele la data scadentă sau rambursezi întreaga sumă utilizată în perioada de grație și faci cumpărături responsabil, cardul reprezintă un avantaj financiar. Ia legătura cu un reprezentant al băncii și află mai multe despre acest produs financiar!