Ligamentele încrucișate sunt formațiuni care asigură stabilitatea genunchiului. Ele sunt situate în interiorul genunchiului, legală femurul de tibie și sunt poziționate în forma de X. Acestea sunt în număr de două, ligamente încrucișate anterior și posterior.
Ligamentele încrucișate anterioare au rolul de a preveni deplasarea anterioară a tibiei, dar și de a oferi stabilitate. Ruptura lor este una dintre cele mai frecvente leziuni prezente la nivelul genunchiului și de obicei este însoțită și de alte probleme la menisc, cartilaj articular sau alte ligamente.
Dacă te întrebi care sunt cauzele care duc la deteriorări ale ligamentelor încrucișate anterior, vorbim de: schimbări de direcție prea bruște, opriri bruște în timpul alergării, practicarea diverselor sporturi care solicită mult genunchii. De cele mai multe ori, afecțiunea este prezentă la sportivii de performanță, mai ales la cei de sex masculin.
Simptomele care avertizează prezența unei astfel de probleme sunt: durere și inflamație la nivelul genunchiului, instabilitate și disconfort în timpul mersului, limitarea mișcărilor ce pot fi făcute în mod normal de către genunchi.
Pentru a diagnostica în mod precis ruptura de ligamente este necesară o examinare fizică riguroasă, apoi în funcție de recomandări poți avea nevoie de o radiografie și/sau o rezonanță magnetică (RMN). După confirmarea rupturii, tratamentul este unul chirurgical, care poate fi sub formă de autogrefe, ligamente artificiale sau alogrefe.
Ligamentele încrucișate posterior coordonează deplasarea posterioară a genunchiului. Leziunile la nivelul acestora sunt mult mai rar întâlnite decât se întâmplă în cazul ligamentelor încrucișate anterior. De obicei, problemele apar din cauza unei presiuni foarte puternice aplicate pe genunchi. Cu astfel de afecțiuni se pot confrunta sportivii sau persoanele care au trecut printr-un accident de circulație.
Simptomele care ar trebui să te alarmeze în ceea ce privește leziunile de ligamente sunt: dificultate la urcat și coborât trepte, probleme la decelerare, durere în partea anterioară a genunchiului și probleme la schimbarea direcției, răsucire și pivotare, dacă mișcările sunt bruște.
Ruptura de ligament posterior poate fi de diverse grade: I – mică sau parțială, II – parțială, aproape completă, III – leziune completă. În cazul primelor două nu este nevoie de tratament chirurgical, ci se poate interveni cu proteze speciale sau programe de reabilitare. În ceea ce privește leziunile complete, este nevoie de o reconstrucție a ligamentului. Aceasta se face la clinicile de specialitate, iar în acest sens ți-ar putea veni în sprijin Doctorul Mihai Râșcu, de la Ortokinetic.
Indiferent de problema ortopedică pe care o ai, este bine să apelezi la un specialist pentru diagnosticare și tratament. Nu lasă durerea să îți îngreuneze activitățile zilnice, ci mergi la medic de la primele simptome persistente. Totodată, ai în vedere faptul că orice afecțiune descoperită la timp poate fi tratată mult mai ușor și într-un timp cât mai scurt.