Gazonul poate oferi spațiului din grădină un aspect plăcut și uniform, atunci când este îngrijit corespunzător. Acest articol îți prezintă trucuri și tehnici esențiale, ce asigură simplificarea procesului de întreținere a gazonului și care îți permit să economisești timp si energie.
Iată ce trebuie să știi despre această activitate:
Beneficiile aduse de gazon în curtea unei case
Gazonul aduce numeroase beneficii spațiului exterior. În primul rând, curtea pare mai spațioasă, atunci când este acoperită de un strat îngrijit de iarbă sănătoasă. Mai mult decât atât, o delimitare a gazonului reușită va face ca toate spațiile din curte să se conecteze armonios, fără să pară izolate unele de celelalte.
Evident, gazonul poate fi folosit ca spațiu de agrement de joacă, pe suprafața căruia se pot organiza diverse activități, alături de membrii familiei și prieteni voștri apropiați. Așadar, prezența sa în spațiul curții asigură obținerea unui mediu relaxant, de impact asupra calității timpului petrecut acasă.
De asemenea, gazonul oferă protecție solului împotriva eroziunii și previne formarea bălților în timpul ploilor abundente. În plus, contribuie la filtrarea aerului din jur și la controlul temperaturii mediului înconjurător, oferind astfel o alternativă la eforturile de răcire artificială ale unei case.
Metode și tehnici de îngrijire a gazonului
Tunderea gazonului este deosebit de importantă, deoarece, prin eliminarea excesului de iarbă se pot îndepărta imperfecțiuni de la suprafața acestuia. De altfel, montarea soluțiilor pentru delimitarea gazonului – bordurile și separatoarele de gazon – contribuie în aceeași măsură la obținerea unui aspect îngrijit al acestei suprafețe din fața sau din spatele casei.
Mai mult decât atât, tunderea periodică a gazonului, cu ajutorul unor echipamente puternice, sigure și eficiente, asigură o aerisire optimă a solului, astfel încât apa și substanțele nutritive pentru fertilizare să poată ajunge în straturile acestuia.
Apoi, în funcție de condițiile meteo variate din anotimpurile calde și reci, este necesară aplicarea de tratamente specifice pentru prevenirea apariției dăunătorilor, ce pot cauza distrugerea în timp a gazonului. Iarba poate fi protejată împotriva insectelor și bolilor prin aplicarea de erbicide și fungicide, cu formule ce conțin ingrediente active
De asemenea, nu trebuie ignorate perioadele aride ale anului, în timpul cărora este necesară adăugarea unor substraturi noi de sol, pentru menținerea unui gazon sănătos. Substraturile aduc nutrienți suplimentari și îmbunătățesc proprietățile fizice ale solului.
Soluții pentru dăunători și buruieni
Află cum poți aborda această problemă fără a recurge la substanțe chimice:
În primul rand, este recomandat să utilizezi ulei de neem, o soluție naturală cu proprietăți insecticide puternice, care îi pot împiedica pe dăunători să se apropie de gazon. Aceasta poate fi utilizat și pentru tratarea diferitelor boli ale plantelor sau pentru distrugerea larvelor.
De asemenea, plantarea florilor precum salvia în zona gazonului ajută la controlul dezvoltării dăunătorii și buruienilor. Salvia este una dintre cele mai comune flori cultivate în curtea casei, fiind considerată un inamic al insectelor dăunătoare.
Curățarea regulată a gazonului poate reduce riscul infestărilor nedorite cu dăunători. Tunderea scurtă a ierbii permite aerisirea solului, astfel încât paraziții și buruienile să se elimine înainte să se răspândească.
Udarea și fertilizarea corespunzătoare a gazonului
Aceste activități sunt esențiale pentru a menține un gazon sănătos și frumos. Verificarea nivelului de umiditate de la nivelul solului este primul pas în asigurarea acestui echilibru. Umiditatea prea mare a solului poate cauza infestări cu fungi, în timp ce uscarea sa poate provoca deteriorarea culorii și a texturii. Apoi, irigarea optimă este cheia pentru a menține această armonie.
Fertilizarea gazonului este, de asemenea, esențială pentru a asigura aportul optim de nutrienți necesari. Recomandat este ca fertilizantul sa fie aplicat periodic și în mod uniform, astfel încât gazonul să se bucure de beneficiile pe care le oferă formula sa activă.
În mod normal, fertilizatorii trebuie aplicați de 2-3 ori pe an. Perioada propice pentru această activitate este cea de primăvară, între martie și aprilie, imediat după topirea zăpezilor. Prin procesul de fertilizare, aplicat după trecerea sezonului rece, te asiguri că iarba va crește mare și deasă, astfel încât să poți tunde apoi gazonului după bunul plac.
Un gazon cu aspect deosebit se bucură de o igienizare optimă, precum și de o grijă sporită pentru sănătatea sa. Ține cont de sfaturile pe care le-am împărtășit astăzi cu tine, pentru a simplifica acest proces de îngrijire, de care trebuie să te ocupi pe întreaga perioadă a unui an.