Dacă te afli în căutare de jucării educative pentru copilul tău, vei descoperi o gamă variată de astfel de produse. Trebuie să ai grijă, însă, ca aceste jucării să contribuie la dezvoltarea funcțiilor motorii, concentrării, abilității de a rezolva probleme, vocabularului, gândirii critice și logice, competența de a soluționa probleme ușoare de matematică.
Află din acest articol câteva dintre ideile de jucării educative recomandate de către experți pentru copilul tău.
Cuburi
O investiție pe care o poți face și de care cel mic va beneficia pentru mulți ani o reprezintă cuburile. Acestea pot fi găsite în variante simple, colorate sau nu, ori cu litere și numere, pentru a-l învăța să citească și să socotească. Alege jocurile educative pentru copii de pe educlass.ro, de exemplu, dacă vrei să te asiguri că faci cumpărăturile dintr-un magazin cu tematică.
Cuburile sunt o opțiune bună deoarece prezintă mai multe avantaje, printre care:
- Dezvoltă abilitățile cognitive pe măsură ce învață să se joace folosind cuburile;
- Cuburile contribuie la dezvoltarea abilităților motorii grosiere și fine, deoarece necesită folosirea mai multor categorii de mușchi pentru construcții;
- Ajută imaginația (de exemplu, construirea unui castel adesea înseamnă că cel mic va începe să creeze o poveste în jurul său, mai ales dacă dispune și de alte figurine);
- Crește nivelul de concentrare, pe măsură ce petrece timp construind;
- Crearea de construcții ajută creativitatea, imaginația și abilitățile de rezolvare a problemelor;
- Dezvoltă abilități pre-matematice, prin numărarea cuburilor necesare pentru un turn, compararea numerelor, a formelor, dimensiunilor etc.
Puzzle-uri
Puzzle-ul reprezintă o altă activitate care contribuie la dezvoltarea mai multor abilități. Se recomandă ca orice copil să rezolve ocazional un puzzle, tocmai datorită acestui aspect.
Rezolvarea unui puzzle ajută la dezvoltarea abilităților motorii fine și a coordonării mână – ochi. Un puzzle de dimensiuni mai mari contribuie și la dezvoltarea abilităților motorii grosiere, prin mișcări precum mutarea mâinii drepte către partea stângă a corpului și viceversa.
Această activitate îl învață pe cel mic să se concentreze și să persevereze pentru a obține satisfacția terminării unui obiectiv. De asemenea, încurajează gânditul și rezolvarea de probleme, deoarece, prin natura sa, un puzzle este solicitant și trebuie rezolvat pentru a fi finalizat.
În plus, rezolvarea de puzzle-uri reprezintă o opțiune excelentă pentru dezvoltarea percepției vizuale, un lucru foarte important care contribuie la învățarea cititului mai târziu.
Ateliere de creație cu planșetă
Atelierele de creație se numără printre activitățile de top ce contribuie la dezvoltarea abilităților motorii fine. Dimensiunea plăcii folosite depinde de vârsta copilului. Evident, se recomandă să ai grijă la piesele mici, pentru a evita înghițirea lor de către copil.
Introducerea formelor în spațiile corespunzătoare este un exercițiu complex, ce necesită multă concentrare. În plus, mușchii degetelor învață să controleze un obiect, lucru care, mai târziu, va fi de ajutor atunci când cel mic va învăța să țină un stilou pentru a scrie. De asemenea, ajută la coordonarea mână – ochi.
Celor mici le place, în general, să se joace cu astfel de ateliere de creație, deoarece reprezintă o variantă diferită de a-și exprima creativitatea. În loc să deseneze, pot să creeze imagini folosind cuiele.
Poți folosi ateliere de creație cu planșetă ce includ șabloane pe care cel mic trebuie să le recreeze. Aceasta este o altă modalitate de a dezvolta percepția vizuală. Desigur, poți să-l lași să creeze imagini și modele pe cont propriu, lucru care contribuie la dezvoltarea imaginației.
Pentru a te asigura că puiul tău se va dezvolta armonios, alege una dintre aceste jucării educative și bucură-te de rezultate obținute.