Anumite suplimentele alimentare te pot ajuta să ai o condiție fizica mult mai bună, atunci când desfășori un antrenament cardio sau pentru creștere și tonifiere. În acest sens, exemplul ideal este reprezentat de suplimentele pre-antrenament, datorită ingredientelor incluse în formulă.
Acestea au rol în stimularea forței musculare și creșterea energiei, însă asigură și alte beneficii, așa cum vei descoperi puțin mai jos. Administrarea suplimentelor pre-antrenament se realizează conform indicațiilor medicului specialist, astfel încât să nu dăuneze sănătății.
Afla mai multe despre beneficiile suplimentelor pre-antrenament, dar și despre modul în care acestea trebuie administrate, pentru a putea atinge un randament fizic mult mai bun.
Ce sunt suplimentele pre-antrenament?
Aceste suplimente se iau înainte de sesiunea de mișcare, fiind disponibile în diferite forme: pudre, pastile etc Apa joacă un rol important în administrarea acestora, iar ingredientele regăsite în formulele acestora reprezintă elementul-cheie de la baza beneficiilor oferite.
Sunt recomandate pentru cei care urmează anumite programe de antrenament, în cadrul cărora se poate lucra fie cu greutăți, fie cu tehnologie pentru sesiuni cardio. Gama de suplimentele pre-antrenament (pre-workout) este una variată, de aceea, alegerea unor produse potrivite pentru nevoile tale trebuie realizată în funcție de recomandările medicului specialist.
Ce beneficii oferă suplimentele pre-antrenament?
Beneficiile pe care aceste suplimente le oferă au legătură cu ingredientele utilizate în formulă:
Cofeina
Suplimentele pre-antrenament ce includ cofeina pe lista de ingrediente oferă energie, stimulează puterea de concentrare și pot ajuta la îmbunătățirea condiției fizice generale. Pentru a te bucura de rezultatele pe care le poate oferi cofeina în sport, medicul specialist trebuie să stabilească o doza maxima recomandată, în funcție de nevoile tale și starea ta de sănătate.
Dacă acuzi o anumită sensibilitate la cofeină, este important să discuți cu expertul la care apelezi despre opțiunile pe care le ai la dispoziție. Acesta ar putea recomanda fie administrarea unei doze reduse de cofeină, înaintea oricărui antrenament, fie utilizarea altor substanțe active.
Beta-alanina
Suplimentele alimentare ce includ beta-alanină (acid 3-aminopropionic) sunt recomandate celor care efectuează antrenamente fizice de mare intensitate. Acest aminoacid neesențial nu participă la formarea proteinelor și este sintetizat în ficat. S-a demonstrat că beta-alanina reduce oboseala și îmbunătățește capacitatea de refacere celulară, în perioadele de pauză.
Creatina
Creatina este un compus organic sintetizat în ficat, rinichi și pancreas. Aproximativ 95% din totalul de creatină regăsit în organism este depozitat la nivelul mușchilor scheletici. Studiile arată că poate stimula puterea de contracție a mușchilor, minimizându-se astfel riscul de accidentare. De asemenea, creatina poate ajuta la creșterea nivelului de masă corporală slabă.
Aminoacizii BCAA
Aminoacizii BCCA (eng. Branched Chain Amino Acids – cu lanț ramificat) ajută la creșterea masei musculare, contribuie la reducerea deteriorărilor produse la nivel celular, în urma antrenamentelor intense. De asemenea, au rol în creșterea masei corporale slabe.
Cum se administrează corect acestea?
Suplimentele alimentare pre-antrenament nu înlocuiesc stilul de viață sănătos și regimul alimentar echilibrat. La fel ca orice alt supliment utilizat pentru creșterea performanțelor sportive, acestea trebuie administrate în baza indicațiilor medicale. O posibilă administrare în exces, sau în lipsa unei informări corecte, poate fi dăunătoare pentru sănătate.
Dacă medicul specialist își dă acordul pentru administrarea acestora:
- asigură-te că sunt consumate cu 20 de minute înainte de antrenament, astfel încât ingredientele-cheie din formula să se poată activa;
- administrează-le constant, deoarece studiile arată că o astfel de abordare asigură efecte mult mai bune, comparativ cu o utilizare sporadică; suplimentarea constanta permite acumularea ingredientelor prezentate mai sus, cu efect asupra randamentului avut.
Pot exista anumite efecte adverse?
Este important ca medicul specialist să stabilească dozajul optim pentru nevoile tale. În cazul unui consum ridicat de suplimente pre-antrenament, anumite persoane se pot confrunta cu:
- probleme digestive;
- bătăi neregulate ale inimii;
- hipertensiune arterială;
- modificări ale valorilor glicemiei.
În cazul în care te confrunți cu astfel de efecte ale administrării acestor soluții, este important să întrerupi suplimentarea și să te programezi pentru un consult de specialitate. Medicul specialist este singura persoană ce poate oferi sprijinul de care ai nevoie, dacă alegi să integrezi suplimentele pre-antrenament în dieta pe care o urmezi, pentru îmbunătățirea condiției fizice.
REFERINTE:
Begum, Jabeen. MD. “Pre-Workout Supplements: How It Can Benefit Your Overall Well-Being.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/fitness-exercise/health-benefits-pre-workout-supplements.