Camera copilului trebuie să fie un spațiu sigur, atractiv și calm, în care cel mic să adore să stea. Accesoriile și mobilierul reprezintă elemente importante pentru atingerea acestui obiectiv, astfel încât să obții cele mai bune rezultate, cu o investiție accesibilă. Pentru ca cel mic să aibă la dispoziție o cameră ce-i permite să se dezvolte armonios, va trebui să organizezi totul în așafel încât atmosfera să fie calmă, fără suprastimulare, care să inspire joaca și să dezvolte imaginația.
1.Patul
Cel mai important element din camera copilului este patul, care trebuie să îndeplinească anumite condiții. În primul rând, el trebuie să aibă dimensiuni adecvate cu vârsta și dezvoltarea copilului, astfel încât să ofere condiții optime de somn. În al doilea rând, salteaua trebuie să fie aleasă cu multă atenție, astfel încât să susțină coloana vertebrală și să ofere relaxare mușchilor spatelui. Pentru copiii mici se recomandă saltele cu o duritate medie spre moale, deoarece greutatea lor nu este destul de mare, astfel încât să se afunde într-o saltea dură. Pentru copiii mai mari, poate fi aleasă o saltea mai dură, cu burete sau arcuri, astfel încât spatele să stea drept în timpul nopții.
2.Birou
Pentru copiii mai mari, se recomandă un birou care poate oferi atât un spațiu pentru lucru, dar și pentru joacă. La fel ca și patul, biroul trebuie să aibă dimensiuni adecvate, pentru ca cel mic să ajungă ușor la el, indiferent ce își dorește să facă. Un scaun reglabil nu trebuie să lipsească, cu mențiunea că este recomandat unul cu mânere, roți și susținere lombară. Poți găsi aici scaune de birou pentru copii ieftine, astfel încât copilul tău să își poată face temele ori să se poată juca în cele mai bune condiții.
3.Dulap pentru haine
Această piesă de mobilier este vitală pentru a putea menține ordine în cameră. Copiii au foarte multe haine, cumpărate de părinți sau primite de la prieteni și rude. Un dulap încăpător este ideal pentru ca toate hainele să poată fi stocate în ordine, pe categorii, iar cel mic să aibă ușor acces la el. Este important ca încă de la cele mai mici vârste copiii să fie încurajați să își aleagă singuri hainele și să îmbrace singuri, pe cât posibil. Acesta este primul pas spre autonomie, iar noi, ca părinți, trebuie să încurajăm acest proces.
4.Rafturi pentru jucării
La fel ca și dulapul pentru haine, rafturile pentru jucării trebuie să fie accesibile copilului, pentru ca el să poată umbla singur în el. Ideale sunt sertarele sau coșurile încăpătoare, în care jucăriile pot fi stocate ușor, iar ordinea poate fi păstrată. Cel mic își va alege singur jucăriile cu care dorește să se joace, iar la finalul activității, poate să așeze fiecare lucru la locul său.
5.Covorul
Este un accesoriu obligatoriu, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, copilul se joacă în cea mai mare parte a timpului pe jos, astfel încât are nevoie de o suprafață moale și confortabilă. În al doilea rând, covorul îndeplinește și o funcție antifonică, ajutând la diminuarea sunetelor și gălăgiei. În acest fel, vecinii de la etajul inferior nu vor fi deranjați de sunetul obiectelor căzute pe parchet sau al pașilor grăbiți ai celui mic. Nu în ultimul rând, covorul îndeplinește o funcție estetică, oferind camerei un aspect foarte atractiv.
Indiferent dacă vă mutați într-o casă nouă ori vreți să reamenajați camera celui mic, ține cont de recomandările din acest articol, în ceea ce privește obiectele pe care trebuie să le incluzi. Pe lângă acestea, în funcție de spațiul și bugetul disponibile, poți opta pentru multe alte accesorii, cum ar fi un leagăn, un cort sau chiar un minitobogan.