Nu trebuie să cunoști elementele unei rețele de canalizare, ce rol au acestea și cum funcționează, pentru a înțelege necesitatea unei rețele de canalizare. Trebuie să cunoști aceste lucruri, însă, în cazul în care vrei să instalezi o astfel de rețea.
Elementele principale ale unei rețele de canalizare includ instalația sanitară din locuință, canalizarea dintre casă și rezervorul septic, rezervorul septic, conducta de evacuare a rezervorului septic și unitatea de bioremediere a solului. Află din acest articol ce scop au acestea.
Instalația sanitară din locuință
Instalația sanitară din locuință include mai multe elemente, precum țevile de evacuare, conductele de ventilație și colectorul de apă. Țevile de evacuare și cele de aerisire sunt de obicei aceeași conductă. Apa folosită curge descendent, în timp ce gazele urcă în conductă.
La capătul acestora, afară, se află capacele de cămin. Acestea reprezintă ultima parte a sistemului de canalizare. Capacele de cămin îți oferă acces către țevile subterane.
Canalizarea dintre casă și rezervorul septic
Canalizarea dintre casă și rezervorul septic poate fi realizată din mai multe tipuri de materiale. Cele mai comune modele sunt cele făcute din plastic cu manșoane lipite sau din fontă cu cleme din oțel inoxidabil ori plumb.
În cazul utilizării țevilor din plastic, acestea trebuie să prezinte o presiune de cel puțin 40 SCH. Manșoanele trebuie să fie lipite foarte bine, etanșe, dar și să poată rezista la penetrarea rădăcinilor din pământ.
Rezervorul septic
Rezervoarele septice se folosesc pentru epurarea apelor uzate de mai bine de un secol. Rezervorul septic poate avea unul sau mai multe compartimente. Cele cu un compartiment sau doua se folosesc, in general, cu sisteme individuale de tratare a apelor uzate la domiciliu.
Apa folosită intră în rezervor prin conducta de evacuare a căminului. După ce trece prin șicana de intrare, materialele solide sunt separate de lichid, pe măsură ce apa intră în rezervorul septic. Materialele solide sunt apoi parțial descompuse de către bacterii.
Conducta de evacuare a rezervorului septic
Conducta de evacuare a rezervorului septic transportă efluentul din rezervorul septic către un compartiment de pompare. Țeava de ieșire trebuie sa fie etanșă și să aibă măcar un diametru de 10 centimetri (4 inch).
Țevile din plastic (fie că este vorba de PVC sau ABS) trebuie să dispună de o presiune de minimum 40 SCH. Conductele din plastic cu pereți mai subțiri s-ar putea să nu fie la fel de rezistente atunci când impuritățile încep să se depună pe fund.
Bioremedierea solului
Unitatea folosită pentru bioremedierea solului trebuie să fie funcțională pe tot parcursul anului. Cu alte cuvinte, trebuie să permită infiltrarea efluentului în primăveri și toamne ploioase, veri toride și ierni reci.
Efluentul din rezervorul septic este alcătuit în proporție de aproximativ 99% din apă, însă poate să conțină mici particule de material biologic. Tratarea suplimentară a materiilor biologice are loc în sistemul de absorbție.
Zona pentru bioremedierea solului trebuie să aibă o dimensiune potrivită, pentru a permite infiltrarea fluxului de apă menajeră de peste zi. De asemenea, trebuie să descompună materiile biologice din efluent.
Proprietatea solului de a trata și infiltra efluentul se bazează pe textura și hidrologia locală a adâncimi în care efluentul este introdus în sol. S-ar putea ca la acest pas să ai nevoie de ajutorul unui pedolog, care va determina textura solului și trăsăturile hidrologice ale zonei.
Pentru a asambla o rețea de canalizare, ai nevoie de câteva elemente de bază. Instalarea acestor țevi poate fi făcută chiar și de către tine, dar ține cont de faptul că s-ar putea să ai nevoie de anumite aprobări de la autoritățile locale pentru a face unele modificări.