Cea mai des întrebare pe care o adresează părinții medicului ortoped este cea referitoare la mersul îngreunat al copiilor, mai exact când aceștia pășesc spre interiorul piciorului. Acesta este de altfel și unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care părinții apelează la medicul ortoped pediatru pentru că încă din copilărie este indicat să se trateze acest mers „inestetic”, „împiedicat”.
De cele mai multe ori, toate aceste probleme sunt cauzate de piciorul plat-valg sau plano valgus (PPV), cel mai cunoscut termen pentru această afecțiune fiind acela de platfus.
Important de reținut este că aspectul de picior plat este des întâlnit și nu reprezintă un motiv de îngrijorare la copiii cu vârsta de până în 3 ani. Mai mult decât atât, majoritatea preșcolarilor, cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani prezintă acest aspect de platfus, cel mai des întâlnit fiind la fete, datorită elasticității crescute pe care o au.
Aspectul de picior plat sau picior gras vine de la pernuța de grăsime prezentă în talpa copiilor, iar pentru copii cu vârste fragede este dificil ca doctorul ortoped să pună acest diagnostic. Din acest motiv sunt recomandate controale de rutină dar și o ecografie de șold care să poată oferi mai multe informații cu privire la gravitatea problemei medicale.
Cum știi dacă e necesar un tratament pentru platfus?
Prezența platfusului la copii cu vârste fragede este normală. Dacă totuși problema persistă și pentru copiii și adolescenții între 8 și 14 ani, atunci cu siguranță este nevoie de artoerezis, adică tratamentul chirurgical minim invaziv care se efectuează în cazurile de picior plat valg.
Platfusul la aceste vârste este ușor de depistat, fiind ușor vizibil, fie că pacientul este încălțat sau nu. De asemenea, în cazul în care copilul are dureri de picioare, degete, călcâie sau mers legănat sau incorect, apare dificultatea de a purta un anumit tip de încălțăminte, atunci cu siguranță intervenția chirurgicală este necesară.
Metoda de tratament minim-invaziv pentru piciorul cu platfus
Deși majoritatea părinților apelează la ghete ortopedice, kinetoterapie sau talonete pentru copiii lor, nu există studii care să dovedească eficiența acestor practici. Pot avea însă efect pe termen scurt sau pot corecta parțial problema, dar doar atunci când copilul poartă aceste ghete ortopedice sau dacă practică în mod constant exercițiile de kinetoterapie.
Cea mai eficientă și recomandată soluție este artroerezis, untratament chirurgical unic, care dă rezultate de 100% și care poate corecta permanent afecțiunea. Cu ajutorul acestei intervenții calitatea vieții este îmbunătățită, iar degradarea articulară și eventualele sechele aflate în evoluție, sunt complet evitate.
Dr. George Ionut Maftei, medic specialist ortopedie pediatrică în Rețeaua Medicală Arcadia, detaliază mai jos procesul unei astfel de intervenții:
„Se realizează o incizie de 1-2 cm și se introduce sub control radioscopic șurubul ce asigură corecția. Șurubul este extra-articular și extra osos, deci nu blochează creșterea, articulațiile, nu lezează osul și nu dă durere, iar riscul de sângerare este minim. Întregul proces chirurgical durează în medie 30 minute, iar riscurile sunt mult mai mici. Vorbim de un tratament minim invaziv cu rezultate foarte bune. ”
Recuperarea după această intervenție este ușoară, iar mersul se poate relua progresiv imediat după operație, cicatricea devenindinvizibilă într-un interval de 6-12 luni.
Material susținut de Arcadia – Spitale și Centre Medicale.