Băuturii îi stă bine în pahar, însă numeroase experimente culinare au demonstrat că aceasta se potrivește de minune și în oală sau în farfurie. E deja de notorietate faptul că multe băuturi sunt folosite frecvent și la gătit, dând preparatelor mai multă frăgezime și o savoare specială.
În acest articol am întocmit o listă cu cele mai cunoscute băuturi folosite la gătit, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.
1.Vinul
Vinul este una din cele mai vechi băuturi, așa că era și firesc să fie preluat și în bucătărie încă din antichitate. Este folosit în mod special pentru rețetele cu carne și probabil că fiecare dintre noi am adăugat cel puțin o dată un pahar de vin peste friptură, înainte de a o pune la cuptor.
Vinul este folosit și pentru prepararea baițului în care se lasă carnea la fezandat, dar și pentru mâncăruri gătite. De exemplu, există o rețetă de sarmale fierte în vin, în care apa este înlocuită în totalitate cu această licoare.
Este foarte important de reținut că pentru carne se folosesc doar vinuri albe, în general din soiuri „de masă”.
Vinul se folosește și pentru prepararea unor deserturi, iar de această dată, bineînțeles că se va apela doar la soiurile dulci.
2.Lichiorul
Apreciat pentru dulceață și arome, lichiorul a fost rapid adoptat și în bucătărie încă de la apariția primelor sortimente. Probabil că a contat mult și faptul că la început a fost considerat medicament, iar la acea vreme apăruse deja preocuparea pentru mâncărurile sănătoase.
Lichiorul este un ingredient pe care frecvent întâlnit în numeroase rețete de dulciuri, având în vedere principalele sale calități. Este folosit pentru creme, blaturi de prăjituri, înghețată, dar și ca topping pentru diferite deserturi.
3.Romul
Ca și lichiorul, este foarte aromat, numai că de această dată vorbim de o băutură mult mai tare. Există mai multe tipuri de rom, însă pentru gătit se folosește de obicei romul mediu maturat denumit și rom gold. Totodată, există sortimente de rom gold îmbogățit cu felurite arome, folosite în egală măsură pentru cocktailuri dar și pentru a da savoare deserturilor.
Aroma inconfundabilă a cozonacului se datorează și acelui strop de rom adăugat în umplutură, ca să nu mai vorbim de celebra ciocolată cu rom. Acest ingredient poate fi găsit și în numeroase rețete de creme, prăjituri, torturi și înghețată.
De asemenea, o linguriță de rom este oricând bine venită într-o cană cu ceai fierbinte.
4.Berea
Nelipsită de la grătar, berea este folosită frecvent și pentru a stropi micii și friptura care sfârâie pe jar. De asemenea, mulți preferă să lase micii la fezandat în bere cu circa 30-60 de minute înainte de a-i pune pe grătar, pentru că astfel devin mai fragezi.
Berea se folosește și pentru frăgezirea fripturilor gătite la tavă, dar și prepararea unor sosuri.
Mai trebuie să știi că puțină bere adăugată în compoziție ajută și la creșterea aluatului, făcându-l mai pufos.
5.Brandy-ul
Cel mai cunoscut brandy este cognacul, iar din aceeași categorie fac parte toate băuturile obținute prin distilarea fructelor. În general se folosesc la gătit brandy-urile distilate din vin, care sunt asociate cu cognacul (aceasta fiind o băutură cu denumire de origine controlată, care se produce doar în Franța).
Licorile din această gamă dau o savoare aparte sosurilor, iar cele cu arome mai pronunțate și mai dulci sunt foarte potrivite pentru prepararea deserturilor.
Să nu uităm că brandy-urile sunt băuturi distilate din fructe, care păstrează aromele specifice ale acestora, astfel poți folosi și alte licori din această gamă, cum ar fi sherry, vișinată sau chiar palincă.
Nu trebuie să-ți faci griji pentru concentrația alcoolică a băuturilor descrise mai sus, pentru că prin prepararea termică și în combinație și alte ingrediente, alcoolul se va evapora sau se va dilua considerabil, devenind inofensiv.