În urmă cu ceva timp, pentru a controla intensitatea luminii aveai nevoie de mai multe becuri de diferite puteri, montate fie pe acelaşi corp de iluminat, fie în locuri distincte, cu un întrerupător pentru fiecare. Pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor care doresc să controleze intensitatea unei lămpi, producătorii din domeniul electric au implementat întrerupătoarele de tip dimmer. În condiţiile în care preţurile la energie sunt într-un continuu trend ascendent, aceasta ar putea fi una dintre soluţiile salvatoare pentru diminuarea consumului.
Ce este un dimmer?
Dimmer-ul este un dispozitiv electric care permite reglarea tensiunii care alimentează un bec, influenţând gradul de luminozitate al acestuia. Încastrat în întrerupător, dimmerul are la exterior forma unui potenţiometru rotativ. Deşi pare o inovaţie în domeniu, istoria dispozitivului coboară până în secolul al 19-lea. Partea cea mai bună este că întrerupătrul cu dimmer poate fi instalat pe orice tip de reţea electrică nouă sau deja existentă.
Cum funcţionează?
Întrerupătoarele clasice cu dimmer folosesc tensiunea variabilă AC, transferând doar o anumită cantitate de energie necesară către corpul de iluminat. Cu cât este mai mare fluxul de energie, cu atât becul va străluci mai tare. Cu cât o reduci, cu atât lumina va deveni difuză. Pe lângă acestea, există şi întrerupătoare digitale cu dimmer. Ele folosesc informaţiile dintr-un microprocesor pentru a regla cantitatea de energie şi, implicit, de lumină. Cele mai noi modele de întrerupător cu dimmer se conectează cu uşurinţă la alte dispozitive dintr-o casă inteligentă, pot fi programate în funcţie de programul utilizatorilor şi controlate de la distanţă, prin aplicaţii dedicate şi WiFi.
Economie de energie
Sintagma aceasta o auzim din ce în ce mai des şi va fi reamintită o bună perioadă de acum încolo. Creşterile masive de preţuri la facturile de energie au dus la o serie de măsuri de austeritate în întreaga lume. Dincolo de a fi un moft, orice instrument de ajutor în reducerea consumului de energie este binevenit. Iar diversele tipuri de întrerupătoare de la eOrion.ro tocmai asta fac, te ajută să economiseşti alegând varianta cu dimmer încorporat. Cu ajutorul unui dimmer folosit eficient se estimează o economie de 18 până la 20 la sută în ceea ce priveşte iluminatul casnic.
Prelungirea duratei de viaţă a becurilor
Alegerea becurilor de tip LED este cea mai înţeleaptă datorită rezistenţei îndelungate şi consumului redus de energie. Dacă mai adaugi şi un întrerupător dimmer, poţi dubla sau chiar tripla durata de viaţă a unei lămpi.
Lumina necesară pentru fiecare activitate
O altă caracteristică importantă a întrerupătorului dimmer este faptul că te ajută să creezi ambientul potrivit pentru fiecare activitate în aceeaşi cameră. Spre exemplu, în camera de zi, atunci când studiezi sau lucrezi după lăsarea serii, vei avea nevoie de o lumină puternică, pentru a nu-ţi obosi ochii. Odată ce ai încheiat activitatea şi doreşti să te relaxezi împreună cu familia servind un ceai sau un pahar cu vin, o intensitate prea mare poate deveni deranjantă. Din acelaşi întrerupător poţi seta o lumină mai slabă, suficientă doar pentru a vă putea vedea. În camera copiilor, atunci când îşi fac temele seara, este nevoie de lumină puternică. Noaptea, când dorm, dacă au teamă de întuneric, este suficient să setezi întrerupătorul la nivel minim, pentru a avea lumină de veghe. Pentru fiecare cameră şi fiecare activitate în parte există posibilitatea creării condiţiilor optime doar din iluminat.
Întrerupătoarele dimmer reprezintă soluţia optimă pentru a consuma mai puţină energie electrică, fără a simţi lipsa luminii necesare. Reglează intensitatea fiecărui bec în funcţie de specificul activităţii dintr-o cameră şi prelungeşte durata de viaţă a întregului sistem electric al casei!