Printarea 3D reprezintă astăzi un instrument extrem de eficient pentru anumite segmente de business a căror dinamică se bazează într-un procent semnificativ pe producție.
Acest lucru se datorează costurilor de achiziție/utilizare avantajoase, rezultatelor foarte bune obținute în urma imprimării, economiilor semnificative de timp și gamei variate de soluții pentru printare 3D (imprimante, materii prime, accesorii compatibile cu aceste tehnologii).
În urmă cu doar câteva decenii, procesul de printare 3D era asociat proiectelor industriale complexe, dezvoltate încă din start pentru obținerea unor modele de dimensiuni impresionante. Acum, oricine poate printa tridimensional, în confortul propriului cămin.
Ce implică procesul de printare 3D?
Cu ajutorul unei imprimante 3D, se obține un model tridimensional de forme, culori și mărimi variabile, dezvoltat într-o primă etapă cu ajutorul unui program software pentru design grafic.
Materialul unui astfel de obiect poate varia semnificativ din punctul de vedere al proprietăților fizice: nivelul de rezistență la tensionare, impact sau temperaturi ridicate; gradul de flexibilitate; paleta de culori pe care o poate acoperi; opacitate; viteză de prelucrare etc.
Cu ajutorul programului software, utilizatorul poate împărți designul respectiv pe layere (straturi de material), astfel încât imprimanta 3D să le poată citi în timpul procesului de imprimare. Odată ce sesiunea a început, modelarea formei respective presupune suprapunerea straturilor de material utilizat (rășină sau filament), până la obținerea rezultatului final.
În funcție de materia primă sau de imprimanta 3D utilizată în proces, se pot aplica straturi suprapuse cu extrem de multă finețe, astfel încât obiectele printate să surprindă prin acuratețea detaliilor. De aceea, domeniile în care se utilizează în prezent procesul de printare 3D sunt dintre cele mai variate:
- automotive;
- arhitectură;
- ortopedie;
- ortodonție;
- modă;
- artă etc.
Specialiști cu experiență în domeniile amintite mai sus preferă tehnicile de printare 3D datorită costurilor de producție reduse, precum și vitezei de lucru foarte bune. Mult mai important decât atât, procesul de printare 3D permite o libertate creativă extrem de ridicată.
Care sunt cele mai utilizate procese de printare 3D?
Cei care printează 3D recomandă următoarele tehnici de lucru:
Stereolitografia (SLA)
Acest proces de printare 3D se numără printre cele mai utilizate tehnici de acest tip, datorită rezistenței și calității detaliilor pe care le prezintă modelele obținute astfel. Stereolitografia presupune utilizarea unei rășini 3D, a cărei textură lichidă va deveni solidă sub acțiunea unui fascicul de lumină UV.
Procesul de printare 3D SLA este utilizat în fashion (pe zona de accesorii și bijuterii), ortodonție sau inginerie, deoarece garantează un nivel al creativității extrem de ridicat. Detaliile ce pot fi obținute astfel sunt net superioare (din punct de vedere al acurateții), comparativ cu acelea ale modelelor obținute prin prelucrare de filament.
Expunerea digitală a luminii (DLP)
Rășinile polimerice lichide sunt materiile prime folosite pentru desfășurarea acestui proces de printare 3D. Expunerea digitală a luminii (DLP) este o tehnică apreciată pentru viteza bună de lucru pe care o asigură. Imprimantele 3D utilizate în acest context dispun de oglinzi speciale pentru modularea spațială a fasciculului de lumină emis. Procesul de printare 3D DLP implică utilizarea unui suport de contact pentru straturile de rășină aplicate progresiv.
Imprimarea 3D prin extrudare (FDM)
Această variantă de modelare 3D este cea mai populară la momentul actual. Imprimantele FDM permit obținerea modelului respectiv prin depunerea selectivă a filamentului termoplastic topit, strat după strat, în funcție de ajustările pe care utilizatorul le-a realizat în etapa de început.
Prin suprapunerea graduală a straturilor, se obține astfel modelul dorit. Pentru ca imprimarea 3D prin extrudare să poată fi realizată, împărțirea pe straturi (layere) în toolul software de modelare grafică este obligatorie.
Cât de accesibil este acest domeniu de activitate?
Accesul facil la soluții pentru printare 3D, prețurile extrem de avantajoase, precum și gama variată de produse, dedicate atât începătorilor, cât și utilizatorilor profesioniști, sunt factorii care au contribuit la popularizarea acestui domeniu de activitate. Așa cum aminteam și mai devreme, oricine poate printa 3D în prezent pentru a-și simplifica propria activitate profesională.
Descoperă gama de imprimante 3D de la 3D In The Box și alege cele mai bune soluții pentru criteriile pe care tu le consideri esențiale: nivelul de experiență, complexitatea proiectelor aflate în desfășurare, buget etc. Ai parte de o listă variată de produse ale căror funcții au rolul de a oferi cele mai bune rezultate raportate la costuri de utilizare extrem de avantajoase!