Arsurile la stomac sunt un simptom destul de comun, cu care majoritatea persoanelor s-au confruntat cel puțin o dată în viață. Senzația de arsură în zona pieptului, însoțită de gust amar în gât și gură, apare de cele mai multe ori după masă și este cauzată de deplasarea acidului din stomac înapoi în esofag. Acest fapt este anormal, fiind rezultatul funcționării deficitare a sfincterului esofagian inferior, mușchi ce conectează esofagul de stomac. În loc să se închidă după ce alimentele ajung din esofag în stomac, acesta permite acidului din stomac să se întoarcă în esofag, și astfel se explică de ce apar arsurile la stomac.
Slăbirea sfincterului poate să se întâmple din mai multe cauze cum ar fi hernia hiatală, sarcina, supraponderabilitatea, obezitatea, fumatul sau administrarea unor medicamente.
Și anumite mâncăruri pot declanșa sau înrăutăți arsurile la stomac. Spre urmare, dacă suferi de acest simptom, evită băuturile carbogazoase, ciocolata, citricele, roșiile, mâncarea prăjită, alimentele bogate în grăsimi, mâncărurile picante și alcoolul. Același efect negativ îl au mesele bogate în grăsimi și mâncatul pe fugă.
Remedii pentru arsurile la stomac
Dacă te confrunți ocazional cu arsuri la stomac, iată ce trebuie să faci pentru a le ameliora:
- Mănâncă o banană coaptă
Datorită conținutului ridicat de potasiu, bananele foarte coapte sunt alimente destul de alcaline, iar asta ajută la contracararea acidului din stomac. Bananele verzi nu sunt la fel de eficiente, deoarece sunt mai puțin alcaline, conțin mult amidon și chiar pot declanșa reflux gastroesofagian la unele persoane. Dacă nu îți plac bananele, poți consuma pepene roșu, conopidă, fenicul sau nuci, care sunt și ele niște alimente alcaline.
- Folosește bicarbonat de sodiu
Aceasta este o metodă naturistă și destul de populară pentru calmarea arsurilor la stomac, mai ales că bicarbonatul de sodiu se găsește în orice bucătărie. Astfel, se ia o linguriță de bicarbonat, se dizolvă într-un pahar cu apă și se bea. În acest fel, bicarbonatul de sodiu va ajuta la neutralizarea acidului. Persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de sodiu ar trebui să consulte medicul înainte de a consuma bicarbonat de sodiu.
- Apelează la antiacide
Antiacidele sunt niște medicamente care neutralizează aciditatea gastrică ocazională, legată de abuzul de alimente sau băuturi. În plus, ele protejează bariera protectoare de la nivelul stomacului și esofagului, ameliorează balonarea ce apare după masă, senzația de jenă sau greutate în partea superioară a abdomenului. De regulă, se eliberează fără prescripția medicului.
Atenție, antiacidele sunt un remediu care ar trebui folosit ocazional. Dacă arsurile apar de cel puțin două ori pe săptămână, este necesar un consult medical, deoarece în spatele lor se poate ascunde boala de reflux gastroesofagian sau ulcerul de stomac. De asemenea, de vină poate fi și existența unor răni ale mucoasei esofagului și ale stomacului.
- Folosește gumă de mestecat fără zahăr
Se știe, guma de mestecat crește producția de saliva, iar saliva te face să înghiți mai des, fapt ce poate ajuta la menținerea acidului în stomac. Mestecă gumă timp de 30 de minute după fiecare masă și află dacă funcționează pentru tine. Evită guma cu mentă deoarece aceasta poate agrava simptomele.
- Încearcă sucul de aloe vera
Sucul de aloe vera s-a dovedit a fi foarte eficient în calmarea iritațiilor cauzate de acidul din stomac ajuns în esofag, funcționând ca un antiinflamator. Consumul de aloe vera înainte de masă este, în general, sigur, bine tolerat și ajută la reducerea frecvenței arsurilor la stomac.
Pe lângă aceste remedii, ar fi bine să ții cont și de următoarele recomandări: încearcă să scapi de kilogramele în plus dacă suferi de supraponderabilitte sau obezitate, renuță la fumat și nu mânca înainte de somn. Dacă simți nevoia să te întinzi după masă, mai bine așteaptă cel puțin trei ore, altfel te vei confrunta cu arsuri la stomac. Mănâncă puțin dar des și reține alimentele care îți declanșează simptomele și consumă-le în cantități mici sau deloc.
Dacă arsurile sunt persistente și nu se ameliorează cu tot efortul depus în acest sens, ba mai mult, se agravează, consultă un medic gastroenterolog.