Rigipsul, cunoscut și sub numele de gips carton, este unul dintre materialele minune ale zilelor noastre. El poate fi folosit pentru o multitudine de lucrări, atât de complexitate medie, cât și mai ample. Indiferent de lucrare, însă, montajul parcurge câteva etape de bază. Dacă vrei să montezi corect acest material, iată ce ar trebui să știi:
Plăcile de gips carton reprezintă un material de construcții format prin dispunerea tip sandviș a trei straturi. Două dintre straturi, cele exterioare, sunt realizate dintr-un carton special, în vreme ce miezul este din gips.
Prin asociere, produsul finit poate fi achiziționat sub formă de plăci de gips carton (rigips) de la MatHaus, magazinul care oferă cea mai amplă paletă de materiale de construcții.
Etapele de montaj
Pregătirea substratului
Înainte de montarea rigipsului la nivel de pereți, precum, de altfel, în cazul oricărui alt tip de material, este necesară pregătirea substratului. Acesta ar trebui să fie curat și lipsit de impurități, pentru că în caz contrar va fi împiedicată aderența materialului.
În cazul în care montajul se referă la construirea unor pereți despărțitori, acest pas nu este necesar, ci se poate merge mai departe, la pasul următor.
Verificarea plăcilor
Înainte de a lipi plăcile, este necesar să verifici integritatea acestora. În cazul în care una dintre fețe prezintă defecte, o poți înlocui sau o poți folosi cu zona afectată spre interior. Este important să verifici aspectul plăcilor pentru a fi sigur că acestea sunt integre și că în acest fel rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor.
Aplicarea adezivului
Pentru fixarea plăcilor de rigips de substrat este necesară aplicarea unui adeziv suficient de rezistent cât să asigure aderența. Adezivul se aplică sub formă de puncte, în mijlocul plăcii și pe fiecare dintre colțurile acesteia. Nu trebuie să întinzi adezivul, ci poți aplica materialul sub forma unor gogoși sau turte cu ajutorul unei mistrii, pentru a facilita lucrările.
Fixarea plăcilor
După ce ai așezat adezivul pe suprafața plăcilor, este timpul să fixezi placa pe suprafață. Placa se ridică în poziție verticală și se poziționează cu o mișcare sigură, împingând ușor cât să se creeze presiune la nivelul adezivului.
Este recomandat să ai grijă atunci când apeși pe plăcile de gips carton pentru că deși acestea sunt rezistente, ele se pot rupe atunci când vorbim despre încărcări punctuale.
Pentru ca adezivul să se poată usca ușor, este necesar să lași un mic rost între plăci, de 2-3 mm, pentru a permite ventilația corectă. Poți să așezi plăcile ulterior aplicării acestora, deoarece timpul de „intrare în priză“ a adezivului nu este imediat.
Așadar, vei putea corecta din timp eventuale probleme în ceea ce privește așezarea plăcilor. De asemenea, planeitatea poate fi măsurată cu ajutorul unei nivele, având astfel certitudinea montajului corect.
Aplicarea benzilor de izolare a rosturilor
După ce adezivul este complet uscat, se pot aplica benzile de acoperire a rosturilor. Aceste benzi au și rol de armare, iar în acest fel sistemul devine foarte rezistent.
În cazul în care rigipsul este folosit pentru realizarea pereților despărțitori, sistemul de montaj se modifică puțin deoarece este necesară crearea structurii din profile metalice pe care ulterior sunt așezate plăcile de rigips.
După montajul profilelor UW și CW, se aplică prima placă de rigips, se umple mijlocul, după caz, pentru ca peretele să se închidă mai apoi cu încă o placă de rigips. Rosturile sunt umplute cu chit și mai apoi se poate trece la finisarea suprafețelor.
Rigipsul este un material care poate acoperi un număr mare de proiecte. Fiabilitatea sa și ușurința cu care poate fi prelucrat și montat fac din acest material alegerea perfectă pentru realizarea lucrărilor de placare sau de realizare a structurilor ușoare, de interior.