În grecia antică, toamna era închinată zeului Dionysos, zeul viței de vie și reprezintă un simbol al bogăției și al recoltei. În cele mai multe reprezentări, toamna este ilustrată printr-un iepure, sau prin cornul abundenței. Și nu este de mirare, deoarece toamna este un simbol al maturizării și al atingerii apogeului.
Florile de toamnă pot alcătui cele mai frumoase buchete de mireasă pentru nunțile care au loc în acest anotimp, cu toate acestea florile trebuie alese cu atenție deoarece simbolistica lor diferă.
Dacă dalia este o alegere fericită pentru alegerea buchetului, deoarece aceasta era recunoscută drept floarea vieții în civilizația azteca, anemonele sunt un simbol al iubirii efemere, dar capricioase. Totodată, nu trebuie neglijată frumusețea lor, fiind considerate și un simbol al toamnei.
Anemonele de toamnă sunt unele dintre cele mai frumoase flori și pot aduce o notă de culoare buchetului de mireasă. Anemona este în plină floare atunci când alte plante încep să arate fructe. Frumusețea și fragilitatea anemonelor au fermecat oamenii din cele mai vechi timpuri, fiind menționate în cântece și poezii, dar și în legende.
Una din cărțile lui Ionel Teodoreanu poartă numele unei anemone de toamnă. Lorelei este una din operele literare care se citește la orice vârstă și poartă aceeași fragilitate și putere ca cea a acestor flori. Asocierea dintre cartea lui Teodoreanu și arbustul de toamnă denotă farmecul acestei flori care devine muză pentru cei mai însemnați artiști și literați.
Anemonele sunt prezente într-una dintre cele mai apreciate picturi ale lui Luchian care ilustrează în mod magnific anemonele multicolore pline de farmec. Pictura lui Luchian a lăsat loc a numeroase interpretări asupra lucrării, însă aceasta a impresionat prin tehnica ireproșabilă în care a fost realizată și, de asemenea, de armonia cromatică rezultată. Așadar anemonele sunt în esență un simbol.
Anemona simbolizează tranziția și schimbarea, fiind în esență un simbol al efemerului. Vechii greci îi atribuiau anemona lui Adonis, cel care a fost preschimbat de Venus într-o anemonă de culoarea purpurei. Scena a fost descrisă de Ovidius în „Metamorfoze”. Numele acestei flori, care în greacă înseamnă vânt, se datorează caracterului ei efemer. Se spune, exceptând legenda lui Ovidius, că anemona ar fi zămislită de vânt și purtată pe aripile lui. Ea evocă imaginea unei iubiri supuse oscilațiilor sentimentale și capriciilor vânturilor.
Anemona este o floare singuratică a cărei culoare aprinsă atrage privirile. Paleta coloristică pornește de la culoarea albă și se extinde până la roșu și cărămiziu. Anemonele de toamna provin din Asia, ele fiind aduse în Europa Centrala în secolul al XIX-lea. Această floare a stârnit unele controverse deoarece majoritatea speciilor sunt otrăvitoare, astfel în cultura orientală a fost asociată cu boala. Cu toate acestea, ele au avut întrebuințare în medicina tradițională.
Atât de frumoasă în simplitatea ei, anemona are petalele ca buzele întredeschise de suflarea vântului. Ea apare ca fiind legată de prezența și de suflul Duhului, fiind simbolul sufletului deschis al influențelor spirituale.
Sub semnul nopții, ea poate fi însă și un simbol al frumuseții dăruite și precare, puternică precum culoarea dar în același timp fragilă. În esență anemona reprezintă bogăția și risipa vieții, precum și precaritatea pe care o aduce viața, astfel, putând fi integrată în buchetul de mireasă alături de alte flori cu simbolistică puternică.
Gingășia și grația neobișnuite, strălucirea culorii petalelor simbolizează măreția și tristețea, castitatea și frământarea. În trecut, fetele își decorau capul cu coroane de anemone, servind ca talisman împotriva spiritelor rele.
În concluzie anemonele au servit drept muză celor mai însemnați artiști și sunt, cu adevărat, un simbol prin excelență. Indiferent dacă ne referim la soiurile de primăvară care sunt numite floarea Paștelui sau la soiurile de toamnă, precum Anemona japoneză sau Lorelei, acestea impresionează prin farmecul și simplitatea lor.
În concluzie, anemonele, prin fragilitatea lor, aduc un plus de sensibilitate unei lumi concentrate pe aspectele lumii materiale și trezește în ființa lăuntrică atenția spre frumusețea efemeră a vieții. Tufele de anemone formează minunate aranjamente florale pentru nuntă, care vor completa armonios buchetul miresei și vor crea o atmosferă cu totul aparte, plină de simbolism.