Domeniul securității și sănătății este unul foarte important, atât pe plan național, cât și la nivelul Uniunii Europene. Normele care reglementează Securitatea și Sănătatea în Muncă (Protecția Muncii) au ca obiectiv implementarea tuturor măsurilor cerute de lege, care garantează sănătatea și siguranța la locul de muncă, dar și prevenirea accidentelor și a îmbolnăvirilor.
De ce sunt atât de căutate cursurile de specializare SSM
Acum fiecare companie, indiferent de mărimea acesteia și de numărul de angajați, are obligativitatea să implementeze și să urmărească toate măsurile de siguranță. De aceea, mulți antreprenori fie investesc în proprii angajați, pentru a avea o resursă internă disponibilă în domeniul SSM, fie colaborează cu diverși consultanți specialiști care ajung să fie responsabili de tot ceea ce presupune SSM.
Astfel, cursurile SSM și PSI reprezintă o reală oportunitate de specializare și dezvoltare într-un domeniu foarte căutat și bine plătit. Cursurile de formare SSM pot fi făcute de oricine își dorește să devină inspector SSM, dar și să își îmbunătățească situația financiară și venitul lunar.
Avantajele cursurilor de specializare SSM
Absolvenții cursurilor SSM obțin la final o diploma acreditată și calificarea de inspector SSM. Dar ce înseamnă să fii inspector SSM?
Inspectorul SSM are o serie de îndatoriri clare:
- întocmește și organizează toate dosarele legate de securitatea și sănătatea în muncă;
- realizează planurile de prevenție, protecție și intervenție;
- se asigură că toată documentația companiei este la zi;
- se ocupă de instruirea angajaților în domeniul securității și sănătății în muncă;
- actualizează toate informațiile și este în permanență la curent cu legislația în vigoare;
- se ocupă de achiziționarea și păstrarea echipamentelor și produselor de igienă necesare într-o companie;
- este prezent și montorizează acțiunile de evacuare sau de intervenţie în situaţii de urgenţă;
- este prezent, contribuie la cercetarea și la elaborarea rapoartelor în caz de accident sau îmbolnăvire la locul de muncă.
Chiar dacă nu pare un job extrem de solicitant fizic, rolul de Inspector SSM vine cu extrem de multă responsabilitate în rândul unei firme. Tocmai de aceea angajatorii prețuiesc inspectorii SSM buni.
În urma cursului, un inspector SSM poate fi angajat în cadrul unei companii care are nevoie de specialist SSM intern, sau poate fi consultant pentru o serie de firme.
Cine poate urma cursurile de specializare SSM
Orice persoană cu minim studii liceale (diploma de Bacalaureat nu este obligatorie) se poate înscrie la un curs de formare profesională în SSM. Acest curs are o durată medie de 4 săptămâni, cuprinde atât ore de teorie, cât și de practică și se încheie cu un exament care trebuie promovat. Absolvenții cursului se pot angaja imediat după terminarea studiilor.
Este foarte important să vă asigurați că acel curs SSM / PSI pe care ați ales să îl urmați este acreditat și obțineți o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale și de Ministerul Educației, Cercetării Tineretului și Sportului, pentru a putea lucra în domeniu.
Companiile înțeleg importanța gestionării accidentelor la locul de muncă într-o manieră corectă și conform legislației în vigoare. Dar accidentele și bolile la locul de muncă reprezintă nu doar pierderi financiare importante, ci și pierderi emoționale care sunt greu de gestionat. Tocmai pentru că angajatorii înțeleg această realitate, accentul a început să fie pus din ce în ce mai mult pe prevenție: inspectorul SSM depune toate eforturile să se asigure că sunt implementate și respectate toate măsurile necesare pentru ca accidentele sau îmbolnăvirile la locul de muncă sunt evitate. Standardele înalte în domeniul SSM, respectarea regulilor și măsurilor, arată nu doar un interes economic, ci și respectul și interesul angajatorului pentru bunăstarea angajaților, dar și a comunității. Toată această abordare duce la creșterea companiei pe termen lung, dar și încrederea și productivitatea echipei de angajați.