Când vine vorba de sănătatea generală, grăsimile sănătoase au un rol foarte important, chiar dacă sunt greu de înțeles la început.
Dintre toți macronutrienții necesari corpului, grăsimile reprezintă sursa cea mai mare de confuzie, multe persoane fiind de părere că ar trebui să se axeze doar pe diete slabe în grăsimi, în timp ce altele doresc să le evite complet.
Adevărul este că organismul necesită grăsimi pentru a funcționa corespunzător, însă nu toate grăsimile sunt la fel de benefice. Află în continuare mai multe despre grăsimile sănătoase și despre rolul acestora în organism, pentru a avea o idee mai bună despre sănătatea ta.
Care sunt grăsimile sănătoase
Cea mai simplă metodă de a diferenția între grăsimi sănătoase (nesaturate) și grăsimi nesănătoase (saturate), este forma pe care o iau la temperatura camerei.
Grăsimile nesănătoase devin solide la temperatura camerei, cum ar fi untul, uleiul de cocos sau uleiu de palmier, în timp ce grăsimile sănătoase rămân lichide la temperatura camerei și sunt obținute în mare parte din plante (nuci, semințe, măsline, avocado) dar și din pești (somon, ton, macrou).
Grăsimile sănătoase se împart mai departe în două tipuri și anume grăsimi polinesaturate și mononesaturate, fiecare având beneficii specifice, cum ar fi:
- Mononesaturatele reduc nivelul colesterolului “rău” și îl cresc pe cel “bun” și pot fi obținute din nuci, semințe, ulei de măsline, avocado etc.
- Polinesaturatele conțin acizi grași esențiali cum ar fi omega-3 și omega-6, ambii fiind necesari pentru buna funcționare a organismului. Printre efectele pozitive ale consumului de omega 3 se enumeră și reducerea tensiunii arteriale, creșterea colesterolului HDL și scăderea nivelului trigliceridelor, fapt susținut și de un studiu publicat în 2013 [1].
Rolul și importanța grăsimilor sănătoase în organism
De la amplificarea funcțiilor cerebrale, la susținerea absorbției de nutrienți, grăsimile sănătoase sunt foarte importante pentru organism. Câteva dintre rolurile acestor macronutrienti includ:
Susținerea absorbției de vitamine solubile în grăsimi
Vitaminele A, D, E și K sunt considerate vitamine solubile în grăsimi. Acestea au un rol important în menținerea sănătății, însă necesită grăsimi pentru ca organismul să le poată utiliza corespunzător.
Organismul are nevoie de vitamina A pentru sănătatea oaselor și a dinților și pentru a sprijini procesul de diviziune celulară, printre multe altele.
Vitamina D este necesară pentru absorbția și utilizarea optimă a calciului pentru sănătatea oaselor.
Vitamina E poate acționa ca un antioxidant foarte puternic, în timp ce vitamina K susține sănătatea oaselor și coagularea sângelui.
Amplifică funcțiile cerebrale
Grăsimile sunt un macronutrient esențial pentru sănătatea și dezvoltarea creierului.
Mai mult decât atât, grăsimile amplifică și funcțiile multor neurotransmițători (mesagerii chimici ai creierului).
Grăsimile oferă o sursă bună de energie
Grăsimile reprezintă o sursă bună de energie pentru corp, acestea oferind de două ori mai multă energie decât carbohidrații.
Ce trebuie menționat însă, este faptul că organismul nu va folosi grăsimea ca sursa de energie, dacă există deja carbohidrați. Acesta va alege de fiecare dată carbohidrații ca primă sursă, trecând apoi la grăsimi, abia după ce s-a epuizat prima opțiune.
Susține sănătatea optimă pentru organism
Acizii grași omega 3 ajută corpul prin mai multe mecanisme, cum ar fi:
- Promovarea contracției și relaxării pereților vaselor de sânge, fapt care poate reduce riscul de boli cardiovasculare sau de accident vascular cerebral, aceasta din urma fiind susținută și de un studiu publicat în 2003 [2]
- Amplificarea funcțiilor sistemului imunitar și celor metabolice, fapt susținut de studii publicate în 2019 [3] și 2009 [4] ;
- Are rol în coagularea sângelui, fapt susținut și de un articol publicat pe site-ul Comisiei Europene [5], care a evidențiat faptul că acizii grași omega 3 împreună cu alte două medicamente au schimbat procesul de coagulare, fapt care ar putea reduce riscul de infarct miocardic în anumite grupuri de pacienți.
Grăsimile sănătoase au mai multe roluri importante în organism. Ca urmare, asigură-te că incorporezi acești macronutrienți în dieta zilnică pentru a susține sănătatea și buna funcționare a organismului.
Discută cu medicul de familie înainte de face o schimbare în dieta obișnuită, mai ales dacă prezinți și alte probleme de sănătate.
Referințe:
- Peter, Soumia, et al. “A Fish a Day, Keeps the Cardiologist Away! – a Review of the Effect of Omega-3 Fatty Acids in the Cardiovascular System.” Indian Journal of Endocrinology and Metabolism, Medknow Publications & Media Pvt Ltd, May 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712371/.
- CH;, Skerrett PJ;Hennekens. “Consumption of Fish and Fish Oils and Decreased Risk of Stroke.” Preventive Cardiology, U.S. National Library of Medicine, 2003, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12624561/.
- Gutiérrez, Saray, et al. “Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 11 Oct. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/.
- Ebrahimi M;Ghayour-Mobarhan M;Rezaiean S;Hoseini M;Parizade SM;Farhoudi F;Hosseininezhad SJ;Tavallaei S;Vejdani A;Azimi-Nezhad M;Shakeri MT;Rad MA;Mobarra N;Kazemi-Bajestani SM;Ferns GA; “Omega-3 Fatty Acid Supplements Improve the Cardiovascular Risk Profile of Subjects with Metabolic Syndrome, Including Markers of Inflammation and Auto-Immunity.” Acta Cardiologica, U.S. National Library of Medicine, June 2009, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19593941/.
- “Omega-3 and Blood-Thinning Drugs Impact Clotting Process.” CORDIS EU Research Results, European Commision, https://cordis.europa.eu/article/id/33535-omega3-and-bloodthinning-drugs-impact-clotting-process