Transformarea unui spațiu într-un loc pe care îl numești „acasă” poate fi o adevărată aventură, în care aspectele practice trebuie să se îmbine perfect cu nevoia de frumos. Oricât de puțin ne-am pricepe la design interior, tehnologia de astăzi ne oferă multiple oportunități, atât în privința surselor de inspirație, cât și în materie de furnizori, căci aproape toate datele pot fi descoperite la un click distanță.
Până la momentul deciziei finale, însă, este necesară o informare corespunzătoare. În acest sens, îți propunem să urmărești câteva sugestii interesante pentru amenajarea zonei de living a casei.
Design interior cu piatră naturală
Este o idee cu adevărat specială, deoarece implică utilizarea pietrei naturale în combinație cu alte materiale. De exemplu, poți folosi plăcile de ardezie pentru amenajarea livingului, fie la decorarea unei părți murale, fie pentru acoperirea pardoselii. Ardezia este o alternativă viabilă pentru podea, dat fiind faptul că are o duritate de 5-6 pe scala Mohs și nu este poroasă – nu absoarbe umezeala, ceea ce ușurează enorm igienizarea acestei suprafețe. Granulația fină și omogenă, precum și nuanțele închise fac din ardezie un material ce poate fi combinat foarte ușor în amenajările de interior. Plăcile de ardezie pot fi folosite cu succes și pentru placarea căminului, o piesă de rezistență în amenajarea unei camere de zi cu adevărat primitoare.
Pardoseala poate fi acoperită și cu alte tipuri de piatră naturală (de preferință, cât mai dure, pentru a rezista în timp), aceasta fiind în general un bun conductor de căldură, deci o soluție viabilă dacă locuința ta are încălzire în pardoseală. În plus, piatra naturală ar deține un loc interesant în casă dacă ar placa, parțial sau integral, pereți ai sufrageriei.
Suprafața vitrată – esențială într-un spațiu locuit
O cameră cu o zonă generos vitrată înseamnă un aport de lumină naturală suficient de mare, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Fără asemenea caracteristici, casa ta ar deveni, probabil, un spațiu închis. În concluzie, sticla deține un rol fundamental în definirea unui living-room drept o reală cameră de petrecut timpul în plină zi.
În această zonă a locuinței, ferestre și ușile reprezintă bariere ce protejează interiorul de intemperii și fluctuații de temperatură, păstrând, în același timp, disponibilitatea deschiderii către exterior. Din rațiuni lesne de înțeles, este fundamental ca aceste elemente să funcționeze perfect și să se îmbine armonios cu celelalte materiale utilizate în amenajarea camerei de zi. Pentru un plus de culoare, poți opta pentru tonuri aparte, atât pe uși, cât și pentru ferestre.
Mobilierul – piesa centrală a unui living
În mod evident, elementele de mobilier trebuie să completeze aspectul interior și să ofere suficient confort pentru întreaga familie și eventualii oaspeți. În aceste condiții, mărimea spațiului este esențială: o canapea și un set de fotolii ar trebui să fie suficiente, dar, dacă livingul este suficient de mare, poți adăuga încă o canapea sau, în cazuri excepționale, ai putea împărți camera în două spații distincte. În funcție de materiale, culori și stilul ales pentru decorare, mobilierul trebuie să fie o extensie care să ofere confort și armonie estetică deopotrivă.
Nu trebuie să uiți componenta media – în mod ideal, dacă spațiul și bugetul permit, ar fi ideal ca tehnologia să poată fi disimulată, pentru a permite elementelor de design interior să iasă în evidență.
Accesoriile care personalizează
La oprimă vedere, ai spune că nu sunt esențiale, însă unele dintre ele nici măcar accesorii nu pot fi numite, căci sunt adevărate opere de artă. Prin urmare, acest tip de obiecte personalizează camera de zi, consolidându-i unicitatea. Tablourile, statuile, obiectele de sorginte manufacturieră au darul de a transpune fațetele spiritului proprietarului în estetica acelei camere pe care o împodobesc.
Atenție! Dacă aduni prea multe, poți să dezvolți tentația de a supraaglomera camera cu diferite obiecte, din dorința de a face spațiul să arate extraordinar. Reține, așadar, faptul că este recomandat ca acest avânt să fie temperat, pentru a evita riscul imprimării unei senzații de sufocare sau de kitsch.
Cu răbdare și atenție la detalii, vei realiza un proiectul de amenajare cu adevărat reușit dacă urmezi un crez esențial în design-ul modern: utilul se îmbină perfect cu plăcutul, iar combinația lor naște rezultate satisfăcătoare pentru orice utilizator.