Pe piața produselor de îngrijire personală s-a constatat, de ceva timp, un interes tot mai crescut al publicului masculin față de articole specifice. Cu alte cuvinte, bărbatul modern își manifestă vizibil interesul pentru estetica proprie.
O reală carte de vizită olfactivă a fiecăruia, parfumul reprezintă o parte integrantă a stilului și aspectului personal masculin. În funcție de temperament, preferințe, tendințe sau ocazia la care urmează a fi purtat, să alegi parfumului potrivit nu este neapărat o misiune ușoară. Te invităm, așadar, să descoperi câteva ponturi utile în cele ce urmează.
Structura unui parfum – notele olfactive
Cu foarte rare excepții, aproape toate parfumurile au aceeași structură chimică, respectând ceea ce specialiștii numesc „piramida olfactivă”. Acestea este compusă din:
- Notele de vârf – primare sau de început – sunt primele care urmează a fi percepute; sunt cele mai proaspete și mai ușoare, de obicei evaporându-se în 15-30 de minute; dintre acestea fac parte citricele, unele note florale precum trandafirul sau chiar busuiocul.
- Notele de mijloc – „notele inimii” – sunt mai persistente decât cele de vârf și au capacitatea de a stabili tipologia parfumului sau familia sa olfactivă; acestea fac legătura între notele de vârf și cele de bază, generând armonia olfactivă necesară. Printre cele mai iubite astfel de note masculine regăsim iasomia, patchouli, moscul, condimentele, unele nuanțe lemnoase, precum cedrul.
- Notele de bază – ele permit „aderarea” parfumului la piele și reprezintă ceea ce îți rămâne imprimat în percepția olfactivă drept specific al unui parfum. Foarte persistente, aceste note sunt, cel mai adesea, calde și foarte învăluitoare: vanilie, patchouli, vetiver, smirnă, guaiac, de cele mai multe ori, tonalități de tip lemnos.
Parfum de zi sau de seară?
În general, parfumurile pot fi purtate în orice moment, datorită manifestărilor gradate ale notelor olfactive. Cu toate acestea, unele nuanțe sunt considerate potrivite mai degrabă ziua, iar altele sunt recomandate seara. Diferența constă în persistența mirosului sau, cum spun specialiștii, în construcția piramidei olfactive: notele ușoare și proaspete – citrice, lavandă, eucalipt, mentă – sunt perfecte pentru zi. De asemenea, le poți alege pentru serile de vară, deoarece atenuează căldura și conferă prospețime.
Ingredientele intense, precum chihlimbarul, smirna, ambra, patchouli, vanilia, lemnul de santal, tutunul, mai ales atunci când sunt prezente în cantități abundente, fac parfumul potrivit pentru seară. Acestea sunt mai calde, mult mai intense decât cele de zi și durează mai mult.
Alegerea parfumului potrivit
Dificilă, dar nu imposibilă, decizia de a folosi un parfum nu este ușoară și necesită timp. Creatorii de parfumuri recomandă să faci mai întâi o selecție cu ajutorul mostrelor pe care parfumul se pulverizează de obicei: lași alcoolul să se evapore câteva secunde, apoi miroși, ca să înțelegi dacă îți place.
După efectuarea selecției inițiale, vei trece la încercarea pe piele a celor mai potrivite parfumuri. Pentru comoditate, pulverizează pe încheietura mâinii. Atenție: nu-ți freca încheieturile, deoarece distrugi structura moleculară a parfumului, o alterezi și nu va produce efectul dorit!
Așteaptă câteva ore, astfel încât notele olfactive să se dezvolte pe piele și să le poți sesiza. Dacă parfumul nu-ți aduce disconfort (dureri de cap, iritații etc.), nu este intruziv sau nu se modifică prea mult cu pH-ul tău, atunci îl poți selecta. Îți recomandăm să îl porți câteva zile înainte să iei decizia finală. Este cunoscut faptul că fiecare piele reacționează diferit la aceiași stimuli, deci este mai bine să porți tu însuți parfumul, astfel încât să înțelegi cât de bine ți se potrivește.
Atunci când urmărești care să-ți completezi ținuta cu un „model” de calitate, poți alege parfumuri cu note orientale pentru bărbați, care conțin atât note citrice, cât și calde. Pentru ca decizia să-ți fie cu adevărat potrivită, magazinele cu experiență te ajută cu indicații atât cu privire la compoziția olfactivă a fiecărui parfum, cât și cu detalii despre ocazia pentru care acesta a fost gândit.