Un aragaz profesional pe gaz este centrul și coloana vertebrală a unei bucătării comerciale, iar fiecare bucătărie este diferită. Alegerea celei mai bune unități pentru nevoile particulare ale afacerii tale poate fi o provocare, iar acest ghid te va ajuta să cântărești argumentele pro și contra în ceea ce privește alegerea unui aragaz pe gaz pentru restaurantul sau afacerea ta.
Argumente pro
- Precizie la control
Faptul că aragazurile pe gaz sunt preferate de experți este o mărturie a faptului că acestea permit reglarea precisă a temperaturii pentru o mai bună gătire. Permițând controlul temperaturii, aragazurile cu gaz pot ajusta cu precizie nivelul de căldură, modificând flacăra de la o ușoară fierbere la o friptură sfârâitoare în câteva secunde. Aragazurile electrice nu au o astfel de precizie de control, făcând căldura să fie distribuită neuniform și afectând foarte mult gătitul.
- Independența de o sursă de alimentare
Sobele pe gaz nu au nevoie de o sursă de alimentare. Aceste echipamente de bucătărie folosesc gaz natural sau propan, astfel încât este posibil să gătești chiar dacă există o pană de curent, ceea ce poate fi un mare avantaj.
- Eficiență
Chiar dacă energia reală consumată de sobele aragazele și cele pe gaz este aproape similară, aragazele pe gaz sunt mai eficiente în funcționare. Sobele pe gaz se pot încălzi instantaneu, în timp ce aragazele electrice le ia mai mult timp să se încălzească și să se răcească. Flacăra de la aragazul cu gaz încălzește părțile laterale și în partea de jos a tigăilor, astfel încât va găti alimentele mai repede. Reține întotdeauna că o flacără albastră înseamnă că aragazul funcționează eficient.
Argumente contra
- Sunt mai periculoase
Natura instabilă a gazului natural înseamnă că aragazele cu gaz trebuie manevrate cu prudență. Scurgerile de gaz sunt principala cauză a incendiilor. Chiar dacă modelele devin din ce în ce mai sigure, există întotdeauna tendința unei potențiale scurgeri sau a unei explozii. Noile modele încearcă să rezolve acest lucru prin adăugarea unor caracteristici care vor permite aprinderea doar printr-o scânteie electrică. Cuptoarele pe gaz pot reprezenta un risc serios și trebuie utilizate și întreținute cu atenția cuvenită, respectând instrucțiunile de siguranță scrise în manuale. Dacă o conductă de gaz este deteriorată sau dacă un aliment dă în clocot și stinge flacăra, localul se poate umple rapid cu gaz inflamabil.
- Instalare mai scumpă
Instalarea unui aragaz pe gaz este mai costisitoare decât cea a unuia care trebuie doar băgat în priză pentru a funcționa. Cu toate acestea, este important însă să alegi un aragaz care să se potrivească cerințelor tale și să-ți ofere libertate deplină în bucătărie.
În cazul în care nu știi ce fel de aragaz profesional să alegi, atunci trebuie să te consulți cu experții de la Utilaj Alimentar. Aceștia o să îți ofere cele mai bune sfaturi pentru a face o achiziție de durată. Specialiștii o să îți recomande produsele de care ai nevoie, în funcție de cerințele tale, fără ca tu să depui foarte mult efort. Nu este niciodată prea târziu să faci cele mai bune alegeri!