In cazul multor afectiuni stomatologice, depistarea prompta si apoi interventia rapida sunt esentiale, pentru ca lucrurile sa nu se complice si sa nu provoace probleme majore. Acest lucru este valabil in cazul cariilor si cu atat mai mult atunci cand vine vorba despre un tratament pentru parodontoza. Efectele acestei boli extrem de raspandite pot ajunge, in cazul in care nu se iau la timp masurile corespunzatoare, chiar si la caderea dintilor.
Ce este boala parodontala si care sunt primele ei simptome?
Pentru a sti ca trebuie sa urmezi un tratament parodontoza, este nevoie sa cunosti cateva detalii de baza despre aceasta afectiune si sa reusesti sa ii recunosti primele simptome.
Parodontoza consta in inflamarea parodontiului, tesutul care sustine si fixeaza dintii in osul maxilarului, de la al carui nume vine si denumirea bolii. Se manifesta prin aparitia unor inflamatii si infectii la nivelul gingiei, apoi si a unor pungi de puroi care distrug tesutul si, ulterior, afecteaza structura osoasa pana ce, in final, dintii ajung sa se miste si sa cada.
Primul semnal de alarma este reprezentat de aparitia unei afectiuni mai simplu de tratat daca este depistata rapid: gingivita. In acest stadiu, complet reversibil si vindecabil, sunt afectate doar gingiile. Din pacate, el nu este usor de depistat, deoarece nu este insotit de durere. Simptomele constau in aparitia sangerarii la periaj sau in faptul ca gingiile cresc in volum si capata o culoare rosiatica.
Daca nu se intervine la timp, boala avanseaza si, odata ajunsa in stadiile urmatoare, aplicarea unui tratament parodontoza potrivit devine mai dificila. Treptat, apar retractii gingivale si expunerea radacinilor dentare, dureri la mestecarea alimentelor, respiratia urat mirositoare si mobilitatea dintilor.
Cele mai eficiente metode de tratament pentru parodontoza
Atunci cand boala este depistata intr-un stadiu timpuriu, se incepe pur si simplu cu sedinte de igienizare efectuate la cabinet. In plus, pacientii sunt instruiti cum sa efectueze si acasa o igienizare corecta, cu o pasta de dinti care ajuta la vindecarea gingiei, precum si cum sa foloseasca dusul bucal, ata dentara sau periile interdentare. Periodic, este nevoie de sedinte de monitorizare a evolutiei starii gingiilor si de igienizare profesionala.
Daca inflamatia a ajuns deja in zona dintre gingie si dinte, se apeleaza la alte metode de tratament pentru parodontoza. Medicul incepe cu indepartarea tesutului osos perimat de sub gingie, aparut ca urmare a luptei organismului cu bacteriile. Aceasta operatiune, cunoscuta sub numele de chiuretaj in camp deschis, consta in curatarea cu un instrument special a tesutului, urmata de spalarea cu substante antiseptice. Procedura nu este dureroasa, deoarece se efectueaza sub anestezie. Uneori, este nevoie de repetarea ei dupa 2 sau 3 luni.
In cazurile in care dintii au inceput sa se miste, inseamna ca osul care ii sustine este la randul sau afectat. Prin urmare, pe langa celelalte proceduri este necesara si introducerea unor substante de tip antibiotic, care grabesc vindecarea. Unele medicamente de ultima generatie, precum Emdogain, au efecte excelente in ceea ce priveste regenerarea tesuturilor pierdute si, in consecinta, stabilizarea dintilor.
Concluzia este cat se poate de clara. Cu cat te prezinti mai devreme la medic, cu atat un tratament pentru parodontoza este mai simplu si mai eficient!