Datorită compoziției lor nutriționale, algele marine sunt considerate de către nutriționiști cel mai nutritiv aliment din lume. Printre nutrienții care le transformă într-un superaliment se numără betacarotenul, precum și proteinele, polizaharidele, fibrele, dar și clorofila, o substanță cu efect regenerant, care elimină toxinele din sânge.
Având în vedere cantitatea fabuloasă de vitamine și minerale din compoziția lor, algele marine au devenit un ingredient din ce în ce mai popular în gastronomia internațională. Dacă te întrebi cum se consumă algele marine, îți vom prezenta în articolul următor modalitățile de consum ale acestor alimente minune. Iată care sunt tipurile de alge din care poți alege și câteva idei delicioase prin care le poți integra în alimentația ta!
Tipuri de alge marine
În prezent, algele marine se găsesc într-o mulțime de preparate din întreaga lume. Primul lucru pe care trebuie să-l cunoști înainte de a consuma alge marine este faptul că acestea sunt de mai multe tipuri: alge brune, alge roșii și alge albastre-verzi.
Alge brune
Din categoria algelor brune menționăm:
- Nori – includ tipurile laver, oka marina, slake și laver. Acestea sunt bogate în vitamina A și proteine și pot fi consumate alături de alimente prăjite;
- Nishime Kombu – acestea includ soiuri precum carweed, tangle și wrack. Ele sunt bogate în iod și potasiu, oferind o aromă dulce preparatelor;
- Ito wakame – pot fi servite în combinație cu legume și sunt bogate în vitaminele B și C, calciu și potasiu;
- Hiziki – aceste alge se potrivesc minunat cu rădăcinoasele precum sfecla sau morcovii. Ele conțin mult calciu, fier și potasiu;
- Arame – sunt alge moi și ușoare, bogate în calciu și iod;
- Alaria – includ tipurile de alge dabberlocks, murlins și kelp winged. Ele conțin vitamine și minerale, fiind folosite la preparare supelor.
Alge roșii
Alegele roșii se împart în:
- Dulse – sunt potrivite în combinație cu cerealele și oferă cantități importante de fier, fosfor și potasiu;
- Agar – includ algele shiro kanten și conțin numeroase fibre;
- Carrageen moss – denumite și Moss irlandeze. Acestea conțin carbohidrați, calciu și potasiu.
Alge albastre-verzi
Din categoria algelor albastre-verzi menționăm spirulina, bogată în aminoacizi și proteine. Această algă este comercializată sub formă de pudră sau tablete și poate fi adăugată în sucuri naturale, lapte, cereale sau iaurt.
Cum se consumă algele marine?
Te întrebi cum se consumă algele marine? Îți sugerăm să pui algele la înmuiat în apă proaspătă înainte de a le consuma. Indiferent de tipul acestora, ele trebuie înmuiate pentru cel puțin 20 de minute, pentru a-și mări astfel volumul.
Dacă valoarea lor nutrițională te-a convins că merită să le incluzi în dieta ta, folosește alge marine pentru rețete delicioase. Avem noi câteva idei pentru tine!
1.Supă coreeană
O primă idee de rețetă cu alge marine este supa coreeană. Vei avea nevoie de: 50 g de alge deshidratate, 2 linguri de ulei de măsline, 6 căni de supă de legume, o linguriță de usturoi mărunțit și sare de mare, după gust.
Lasă algele la înmuiat timp de 10-20 de minute (până când s-au înmuiat), apoi clătește-le cu apă. Pune toate ingredientele, inclusiv algele, într-o oală de mărime medie și lasă totul să clocotească pentru câteva minute. La final adaugă sare după gust. De regulă, această supă este servită cu orez brun fiert.
2.Salată cu ghimbir
Pentru salata cu ghimbir vei avea nevoie de: 50 g de alge deshidratate, o lingură de oțet balsamic, 3 linguri de sos de soia, o lingură de zahăr, o lingură de ulei, o linguriță cu ghimbir dat pe răzătoare, o linguriță cu semințe de susan și 2 cepe verzi.
Ține algele în apă timp de 20 de minute, apoi scurge-le bine. Între timp, amestecă într-un bol oțetul, sosul de soia, zahărul, uleiul și ghimbirul, până când zahărul s-a dizolvat complet. Adaugă apoi algele, presară semințele de susan și ceapa verde tăiată în bucăți mici. Lasă salata la frigider pentru câteva ore, apoi servește.
3.Alge marine cu paste și legume
Pentru două porții de paste și legume cu alge marine vei avea nevoie de: o mână de alge, 200 de g de paste, o varză de Bruxelles, 2 morcovi, o cutie de ciuperci, ulei de măsline, legume uscate, margarină, o cutie de smântână de soia, sare și piper.
Pentru început se fierb pastele. Legumele curățate se pun la fiert alături de puțină sare, iar ciupercile curățate și tocate, se călesc în puțin ulei de măsline amestecat cu legume uscate. Algele se pun într-un vas cu apă călduță pe foc și se lasă pentru 10 minute, până când se umflă. Când legumele și pastele sunt gata, unge o tavă cu margarină sau unt, apoi adaugă pastele și legumele fierte, tăiate rondele, alături de ciuperci. La final se adaugă un strat de alge. Condimentează cu sare și piper, toarnă smântâna de soia și dă tava la cuptor pentru 20 de minute. Servește pastele cu legume și alge marine calde!
Bucură-te de beneficiile miraculoase ale algelor marine și include-le în rețete delicioase. Doar acum știi cum se consumă algele!