Lumina artificială este un element important atât pentru locuințe și gospodării, cât și pentru unități economice. Iluminatul are rol estetic, funcțional și de securitate. În prezent, realizăm multe activități indiferent de ciclul natural al luminii, așa că investiția în corpuri de iluminat eficiente și durabile este necesară. Multă vreme, becurile incandescente au reprezentat singurele surse de iluminat electric. Cu timpul au apărut și alte tehnologii, ca neonul, becurile cu halogen, cele fluorescente și cu LED. Cele din urmă sunt apreciate pentru rezistența și eficiența lor, dar sunt puține persoane care știu exact cum funcționează. Descoperă în continuare care este tehnologia din spatele lor.
Ce înseamnă LED?
LED este un acronim provenit din limba engleză. „Light emitting diode” face referire la componenta principală a popularelor corpuri LED. Diodele sunt semiconductori care emit lumină atunci când sunt traversați de o sarcină electrică. Fenomenul nu se produce prin încălzire puternică, așa cum se întâmplă la becurile obișnuite, ci prin electroluminiscență.
Care este diferența dintre LED-uri și celelalte surse de lumină?
Corpurile de iluminat cu LED-uri diferă în mai multe moduri de cele pe bază de becuri cu incandescență sau compact fluorescente. Designul și materialele folosite își pun amprenta asupra modului în care se difuzează lumina. LED-urile sunt surse direcționale, adică emit lumină doar într-o anumită direcție, spre deosebire de becurile incandescente și fluorescente, care luminează în toate părțile. De aceea, LED-urile sunt mai practice și mai economice, dovadă fiind multitudinea domeniilor în care se folosesc. Totuși, tehnologia de producție a unui corp de iluminat cu LED-uri care luminează în toate direcțiile este mai sofisticată.
O altă diferență constă în cantitatea de căldură emisă. Becurile compact fluorescente se bazează pe un flux de electricitate care traversează un spațiu umplut cu gaz, între doi electrozi. Această reacție produce raze UV și căldură. Razele UV sunt transformate în lumină vizibilă datorită unui strat de fosfor, iar căldura se disipează la exterior. Becurile incandescente se bazează pe aprinderea unui filament, astfel că 90% din energie se transformă în căldură și doar 10% în lumină. În schimb, LED-urile produc puțină căldură pentru că un procent ridicat din energie se transformă în lumină.
Ce culori poate avea lumina LED-urilor?
Culoarea radiației luminoase emisă de un LED depinde de aliajul din componența diodei. Pentru fiecare culoare se utilizează diferite materiale:
- roșu, infraroșu–aluminiu, galiu, arsen;
- roșu deschis, portocaliu, galben, verde–aluminiu, galiu, indiu, fosfor;
- roșu, roșu-portocaliu, portocaliu, galben–galiu, arsen, fosfor;
- verde, verde-smarald, albastru–nitrură de galiu;
- albastru-verzui, albastru–nitrură de indiu-galiu, zinc-seleniu;
- ultraviolet–carbon;
- de la ultraviolet slab la ultraviolet intens–nitrură de aluminiu și de galiu.
Pentru obținerea luminii albe, se combină mai multe LED-uri de culori diferite sau se acoperă suprafața exterioară cu un strat de fosfor.
Cum se folosesc LED-urile în iluminat?
LED-urile se încorporează în corpuri de iluminat, în funcție de intensitatea, culoarea și funcțiile dorite. Pentru că au dimensiuni reduse, LED-urile se pot adapta multor idei de design. Unele sunt inovatoare și surprinzătoare, în timp ce altele imită sursele tradiționale de iluminat. Pentru că sunt eficiente și rezistente, corpurile de iluminat cu LED-uri se pretează atât iluminatului interior, cât și celui exterior.
Durata de utilizare a LED-urilor
Deterioarea LED-urilor nu seamănă cu aceea a becurilor compact fluorescente sau incandescente. Ele nu se consumă sau ard. În schimb, își pierd intensitatea treptat, până nu mai produc lumină. Dacă LED-ul este de calitate, acest fenomen apare după 50000 sau chiar 100000 de ore de utilizare, ceea ce îl face mult mai durabil decât celelalte surse de iluminat.
LED-ul este o sursă de iluminare care devine tot mai populară datorită eficienței și durabilității. Corpurile de iluminat cu LED-uri merită utilizate atât de consumatorii industriali, cât și casnici.