Tratamentele fitosanitare constau în administrarea de soluții pe bază de substanțe active concentrate, denumite sugestiv „produse de protecție a plantelor”. Rolul acestora este de a elimina și a ține la distanță dăunătorii și agenții patogeni, care pot provoca pagube importante în culturile agricole.
Aplicarea acestor tratamente este o regulă de aur în cazul livezilor, ținând cont de faptul că și pomii fructiferi constituie o țintă predilectă a acestor dăunători și microorganisme care provoacă boli.
În limbajul uzual li se mai spune și „stropiri”, iar în cele ce urmează îți vom arăta care sunt și în ce constau aceste tratamente.
Administrarea de fungicide
Denumirea fungicidelor vine de la cei mai importanți agenți patogeni, responsabili pentru majoritatea bolilor pomilor fructiferi. Este vorba de ciupercile parazite, care fac parte din regnul Fungilor și pot fi combătute eficient cu substanțe din gama amintită mai sus.
Majoritatea produselor fungicide sunt eficiente împotriva mai multor categorii de ciuperci și bacterii, iar în funcție de modul de acțiune se împart în două categorii.
Una dintre categorii este reprezentată de fungicidele de contact, care se administrează prin stropire și acționează pe suprafața exterioară a părților vegetale.
Din cea de-a doua categorie fac parte fungicidele sistemice, care se aplică tot prin stropire pe suprafața plantelor, dar sunt absorbite în țesutul vegetal. Astfel, asigură protecție din interior, având și capacitatea de a stopa evoluția bolilor – spre deosebire de fungicidele de contact, care au doar rol de scut de protecție.
Fungicidele pot fi aplicate împreună cu alte soluții cu rol benefic în dezvoltarea plantelor. Spre exemplu, eficiența unui regulator de creștere pentru culturile diverselor tipuri de plante nu este cu nimic afectată de fungicid. Astfel, substanțele active ale ambelor produse pot combinate într-o singură soluție, pentru a nu se efectua mai multe stropiri.
Erbicidarea
Buruienile consumă cantități importante de apă și nutrienți din sol, lipsind astfel pomii fructiferi de resursele necesare. În plus, se dezvoltă și se înmulțesc într-un ritm rapid și pot năpădi în scurt timp o livadă întreagă.
E de preferat ca acest lucru să nu se întâmple, iar cea mai eficientă cale de a scăpa de buruieni sunt tratamentele cu erbicide.
Acestea se aplică preemergent – adică înainte de apariția buruienilor – cât și postemergent – după ce acestea au răsărit. Erbicidele preemergente se infiltrează în sol și opresc din germinare semințele de buruieni, reducând astfel numărul plantelor nedorite din livadă.
Nu toate semințele sunt afectate, așa că vor mai răsări câteva buruieni, însă acestea vor fi mai ușor de combătut. Pentru aceasta, trebuie stropite cu erbicid postemergent, care pătrunde în țesuturile foliare și inhibă procesul de fotosinteză.
Aplicarea insecticidelor
Livezile de pomi fructiferi sunt vizate și de o gamă variată de dăunători, dintre care insectele provoacă cele mai mari pagube. Există nenumărate specii de insecte dăunătoare, ce atacă toate părțile plantelor, de la debutul perioadei vegetative până la momentul recoltării.
Cea mai eficientă cale de a scăpa de dăunători și de a-i ține la distanță constă în aplicarea tratamentelor cu insecticide. Ca și fungicidele, aceste substanțe sunt sistemice și de contact, iar specialiștii recomandă utilizarea lor alternativ, pentru a împiedica insectele să dezvolte rezistență la un anumit produs.
În afară de insecte, din categoria dăunătorilor pomilor fructiferi mai fac parte moluștele, viermii de pământ, rozătoarele și anumite specii de păsări. Pentru fiecare categorie există alte produse fitosanitare care pot fi aplicate în livezi, cu eficiență garantată.
Deși îți asigură în bună măsură protecția livezii, tratamentele fitosanitare nu sunt suficiente pentru a obține o productivitate ridicată și fructe de cea mai bună calitate. Fertilizarea și respectarea calendarului pentru celelalte lucrări specifice sunt alte două elemente esențiale pentru a ajunge la aceste rezultate.