Contactați-ne
ROL.ro
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
ROL.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cum recunoști intoleranța la gluten și când trebuie să consulți un medic

2 mai 2022
in Timp liber

Intoleranța la gluten poate fi caracterizată drept o boală comună. Reprezintă reacția adversă a organismului în urma consumului de alimente care conțin gluten, o proteină găsită în grâu, secară și orz. În cazul în care suferi de boală celiacă sau de sensibilitate la gluten, este recomandat să urmezi o dietă fără gluten, ceea ce poate fi o provocare. 

Cu ce poți substitui grâul?

Există o mulțime de opțiuni fără gluten disponibile pentru a înlocui grâul (sorg, quinoa, ovăz, hrișcă, amarant, mei, porumb, orez brun). De la furnizarea de antioxidanți până la reducerea riscului de îmbolnăvire, aceste cereale hrănitoare fără gluten pot aduce beneficii semnificative sănătății. 

6 ingrediente necesare pentru a prepara o supă cremă de legume

18 ianuarie 2023

Puțini știu! Câte ore trebuie să dormim pe noapte în funcție de vârstă

17 octombrie 2022

Cunoasterea si respectarea regulilor de circulatie, este esentiala pentru siguranta traficului rutier!

14 mai 2021

Copilul calcă spre interior? Ce soluții propun medicii la diagnosticul care îi sperie pe părinți

19 decembrie 2022

De asemenea, nu uita să te răsfeți cu delicioase snacksuri fără gluten. Chiar dacă suferi de această boală, acest lucru nu înseamnă că trebuie să suferi și din cauza consumului de alimente fade.

Există mai multe elemente declanșatoare ale intoleranței la gluten [1], principalele cunoscute fiind boala celiacă, sensibilitatea non-celiacă la gluten și, nu în cele din urmă, alergia la grâu. Fiecare dintre aceste trei forme de intoleranță la gluten pot provoca o simptomatologie deosebit de variată, multe dintre ele neavând nici o conexiune cu aparatul digestiv.

Semnele clinice ale bolii celiace

Boala celiacă este cea mai gravă formă de intoleranță la gluten. Este o afecțiune autoimună de care suferă aproximativ 1% din populație și poate duce la afectarea sistemului digestiv [2]. Poate declanșa o gamă largă de semne clinice, inclusiv afecțiuni dermatologice, dezechilibre gastrointestinale și schimbări ale dispoziției.

Iată câteva dintre cele mai comune simptome ale bolii celiace:

  1. Scaune urât mirositoare, uneori cu o consistență modificată (diareice) sau stări de constipație;
  2. Oboseală;
  3. Reacții ale pielii, precum dermatita herpetiformă [3];
  4. Depresie și anxietate;
  5. Pierdere în greutate inexplicabilă;
  6. Anemie feriprivă;
  7. Declanșarea unor tulburări autoimune [4], precum tulburările tiroidei, diabetul de tip 1, bolile hepatice autoimune și bolile inflamatorii intestinale;
  8. Dureri articulare și musculare, deoarece persoanele care suferă de această afecțiune pot avea un prag mai scăzut de activare a neuronilor senzoriali care provoacă dureri la nivel muscular și articular [5];
  9. Amorțeala picioarelor sau a brațelor poate fi cauzată de prezența anumitor anticorpi [6].

Simptomatologia sensibilității non-celiace la gluten 

Deși boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten, unii oameni pot suferi, de fapt, de sensibilitate non-celiacă la gluten [7], o formă mai ușoară de intoleranță la gluten care poate provoca totuși numeroase simptome.

Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome cauzate de sensibilitatea non-celiacă la gluten:

  1. Balonare;
  2. Diaree și constipație;
  3. Dureri de stomac;
  4. Dureri de cap;
  5. Oboseală;
  6. Depresie și anxietate;
  7. Durere;
  8. Uitare și dificultate în gândire.

Simptomele alergiei la grâu

Alergia la grâu este un tip de alergie alimentară care face ca sistemul imunitar al organismului să reacționeze la anumite proteine ​​​​din grâu, inclusiv glutenul și alți compuși. Este mai frecventă la copii decât la adulți [8]. De fapt, se estimează că aproximativ 66% dintre copii (eșantionul pe baza căruia s-a realizat studiul a fost reprezentat de 50 de copii), depășesc alergiile la grâu până la vârsta de 12 ani.

Iată câteva dintre cele mai comune simptome ale alergiei la grâu:

  1. Erupție cutanată;
  2. Probleme digestive;
  3. Congestie nazală;
  4. Anafilaxie.

Intoleranța la gluten poate avea numeroase simptome. Cu toate acestea, este bine de știut că majoritatea simptomelor din lista de mai sus pot avea și alte explicații.

Dacă te confrunți în mod regulat cu unele dintre ele fără o cauză aparentă, atunci este posibil să reacționezi la glutenul din alimentația ta. Se recomandă să apelezi la opinia unui medic specialist (nutriționist), care să poată stabili un diagnostic corespunzător și să îți explice care sunt cele mai bune opțiuni pentru tine.

Referințe:

  1. Balakireva, Anastasia V, and Andrey A Zamyatnin. “Properties of Gluten Intolerance: Gluten Structure, Evolution, Pathogenicity and Detoxification Capabilities.” Nutrients, U.S. National Library of Medicine, 18 Oct. 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27763541/. Accesat în  29.04.2022.
  2. Caio, Giacomo, et al. “Celiac Disease: A Comprehensive Current Review.” BMC Medicine, BioMed Central, 23 July 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6647104/. Accesat în  29.04.2022.
  3. Collin, Pekka, et al. “Dermatitis Herpetiformis: A Cutaneous Manifestation of Coeliac Disease.” Annals of Medicine, U.S. National Library of Medicine, 14 Dec. 2016, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27499257/. Accesat în  29.04.2022.
  4. Casado, Miguel Ángel López, et al. “Celiac Disease Autoimmunity.” Archivum Immunologiae Et Therapiae Experimentalis, U.S. National Library of Medicine, 25 Aug. 2018, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30167716/. Accesat în  29.04.2022.
  5. Yang, Seoyon, and Min Cheol Chang. “Chronic Pain: Structural and Functional Changes in Brain Structures and Associated Negative Affective States.” International Journal of Molecular Sciences, MDPI, 26 June 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6650904/. Accesat în  29.04.2022. 
  6. Zis, Panagiotis, et al. “Small Fiber Neuropathy in Coeliac Disease and Gluten Sensitivity.” Postgraduate Medicine, U.S. National Library of Medicine, 6 Aug. 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31359810/. Accesat în  29.04.2022.
  7. Roszkowska, Anna, et al. “Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review.” Medicina (Kaunas, Lithuania), MDPI, 28 May 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630947/. Accesat în  29.04.2022.
  8. Czaja-Bulsa, Grażyna, and Michał Bulsa. “What Do We Know Now about IGE-Mediated Wheat Allergy in Children?” Nutrients, MDPI, 4 Jan. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5295079/. Accesat în  29.04.2022.
ShareTweetPinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Amenințare cu grevă la ANAF. Sindicaliștii cer creșterea salariilor

Tragedie în Argeș: Un tânăr de 30 de ani a murit într-un accident rutier după ce mașina sa a lovit un copac

08

George Simion promite referendum pentru revenirea la turul doi: „Dacă trece, îmi dau demisia”

08

Horoscop Cristina Demetrescu: 4 zodii în fața unui nou început major. Cine are provocări și cine are șansa schimbării

08

Ciprian Ciucu: „George Simion este un pericol real pentru România”. Declarații tranșante

08

A fost ales al 267-lea Suveran Pontif al Bisericii Catolice

08

Răsturnare de situație în PSD: Un lider important îl susține pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale

08

Mircea Câmpeanu, soțul Mariei Ciobanu, a murit la 86 de ani

08

Kosmos 482, o navă spațială sovietică scăpată de sub control, ar putea cădea pe Pământ în următoarele zile

08

Ce să pui în apa puilor ca să fie sănătoși. Trucul cu pelin folosit de bunici

08

Dana Nălbaru și Dragoș Bucur inovează viața la țară: ușă automată pentru cotețul găinilor și planuri de restaurare a unei case vechi

08
ROL.ro

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

  • Ortodoxia.me
  • DailyNews.ro
  • Femina.ro
  • Travel.ro
  • Cinema.ro

  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate
  • ANPC
  • Contact

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Ortodoxie
  • Economie
  • Sport
  • IT / Tech
  • Timp liber
Contactați-ne

© 1998-2025 ROL.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici