O nouă lovitură de teatru la Timișoara, orașul cu o rată de infectare extrem de mare, dar unde carantina nu a avut efectele scontate. După proteste stradale de amploare și dezbateri intense pe rețelele sociale, orașul de pe malul Begăi iese din nou din carantină. Este de văzut pentru cât timp.
Timișoara și localitățile Dumbrăvița, Giroc, Moșnița Nouă și Ghiroda ies în carantină, începând de miercuri.
Cu toate că INSP a propus ca măsura să fie prelungită, Comitetul Județean al Situațiilor de Urgență a votat că nu mai este nevoie.
Potrivit presei locale, se pot redeschide din nou terasele la Timișoara, însă cu program redus.
După ce DSP a trimis analiza pentru ridicarea măsurilor de carantină către INSP, autoritățile centrale au considerat că măsurile ar trebui prelungite.
Răsturnarea de situație a avut loc în ședința CJSU de miercuri. Aici s-a decis că nu mai este nevoie de carantină. Au fost 30 de voturi împotriva prelungirii măsurii, informează Tion.ro.
Primarul municipiului Timișoarei a anunțat pe Facebook că a votat pentru decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de a nu prelungi carantina în zona metropolitană Timișoara.
“După peste 3 săptămâni de sacrificii, carantina a reușit să tragă o frână de urgență creșterii rapide. De câteva zile am intrat pe un trend descrescător, în timp ce valul infectărilor în restul țării crește, mai ales în orașele mari.
În același timp, așa cum am cerut de mai multe ori, de săptămână trecută există un nou set de măsuri clare la nivel național, unele chiar mai stricte decât cele instituite în carantină”, a scris Dominic Fritz miercuri seara.
Potrivit primarului Fritz, este în continuare nevoie de măsuri care să limiteze contactul fizic între oameni, pentru a încetini răspândirea virusului. “Sper să cădem în curând și sub rata de 7, pentru ca să se elimine unele din restricții”, a mai spus edilul Timișoarei.
„Astăzi, 31.03.2021 ora 24:00, expiră măsura carantinării zonale a municipiului Timișoara și a celor 4 comune periurbane Dumbrăvița, Moșnița Nouă, Ghiroda și Giroc. Înainte de expirarea duratei măsurii de carantinare zonală, DSP trebuie să efectueze o analiză de risc și să propună prelungirea măsurii de carantinare zonală sau ridicarea acesteia.
Această analiză de risc efectuată de către DSP, trebuie avizată de către INSP.
Dacă se propune ridicarea măsurii de carantinare zonală de către DSP și INSP avizează măsura de ridicare, carantina zonală încetează de drept la data expirării măsurii, nefiind necesar un vot în acest sens în cadrul CJSU.
DSP Timiș a efectuat analiza de risc pentru a stabili dacă se impune prelungirea măsurii de carantinare. Analiza de risc efectuată de către DSP Timiș, propune ridicarea măsurii de carantinare zonală pentru cele 5 UAT-uri. INSP nu a avizat măsura de ridicare a carantinării zonale pentru cele 5 localități.
Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul ședinței CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală. În cadrul CJSU Timiș nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri.
De această dată am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni”, a transmis prefectul de Timiș.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri alte 6.156 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 129 de pacienţi au decedat, iar 1.412 sunt internaţi la ATI,numărul lor fiind în creştere.
Capitala României a înregistrat 940 de cazuri noi de COVID-19. Şapte judeţe au peste 200 de cazuri noi de infectare: Cluj- 355, Ilfov- 350, Galaţi- 231, Braşov- 229, Constanţa- 229, Timiş- 220, Iaşi- 201.
Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 9,37 în Ilfov. În Capitală este 7,08, în creştere uşoară faţă de ziua precedentă,când a fost 7,02. Un număr de 13 judeţe au acest indicator peste 3: Alba, Arad, Braşov, Cluj, Constanţa. Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Sălaj, Sibiu, Timiş, Vâlcea.