Fostul președinte Traian Băsescu, candidat la Primăria Capitalei, a declarat luni seară că ar testa „pe propria piele” vaccinul anti-coronavirus dezvoltat de Rusia, dar a spus că nu ar administra vaccinul netestat pe cele 20 de milioane de locuitori cât are România.
„M-aş vaccina. Dacă Putin mi-ar da un vaccin, m-aş vaccina, dar în niciun caz n-aş da unei populaţii de 20 de milioane un vaccin netestat.
Pe propria piele poţi face un experiment, dar în trei luni dacă se îmbolnăveşte populaţia”, a explicat Traian Băsescu.
Fostul preşedinte a explicat că România este parte a unui acord european şi va primi aproape 300.000 de vaccinuri împotriva COVID-19, în momentul în care un astfel de ser va fi sigur şi disponibil pe piaţă.
„Cred că am făcut cinci teste din acestea serioase, nu rapide. Ori de câte ori veneam de la Bruxelles, mi se făcea testul şi mie şi aghiotantului”, a spus fostul preşedinte.
Traian Băsescu a mărturisit că are în jur familia, precum şi ofiţerii SPP, pe care ar risca să-i infecteze în cazul în care are noul coronavirus.
Rusia a fost prima țară care a anunțat săptămâna trecută dezvoltarea unui vaccin anti-covid.
Vladimir Putin a afirmat că Rusia a dezvoltat “primul” vaccin contra coronavirusului. Preşedintele rus a declarat că una dintre cele două fiice ale sale s-a vaccinat, fără a preciza care dintre ele.
Vladimir Putin a adăugat că vaccinul a trecut cu succes de toate testele necesare. Preşedintele a spus că speră ca Rusia să înceapă în curând producţia în masă a vaccinului şi că vaccinarea se va face voluntar.
OMS, precaută faţă de vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Rusia
În urmă cu o săptămână, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reacţionat cu precauţie la anunţul făcut de cercetători ruşi, potrivit căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populaţiei largi şi a amintit că trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obţine autorizaţia.
“Există în prezent sute de vaccinuri (împotriva COVID-19) în proces de testare şi trebuie să îndeplinească toate normele şi reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferinţă de presă.
Oficialul OMS a declarat că în unele ocazii “sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare” şi a putea fi aplicate pe scară amplă.