Parlamentul a aprobat joi, în şedinţă online, solicităriea preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României. Hotărârea Parlamentului cere Guvernului să prezinte în fiecare săptămână un raport al măsurilor, iar la finalul stării de urgență, Curtea de Conturi va verifica cheltuielile făcute în această perioadă.
ACTUALIZARE Ora 13:30 Parlamentul a votat cu 404 voturi pentru, 29 voturi împotrivă și 5 abțineri prelungirea stării de urgență.
Potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege și va fi obligat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus.
Liberalii susțin că prin obligarea guvernului de a lua măsuri doar prin acte normative cu putere de lege este blocată emiterea Ordonanțelor Militare.
„PSD și aliații săi roșii, propun practic eliminarea ordonanțelor militare, care în starea de urgență au rolul de a combate imediat situații punctuale. De exemplu, dacă trebuie intervenit imediat cu o ordonanța militară pentru declararea carantinei pentru o localitate, acest lucru nu mai este posibil prin ordonanța militară, ceea ce poate genera catastrofe greu de cuantificat. Din punct de vedere politic, dialogul invocat în accepțiunea PSD, nu înseamnă altceva decât folosirea tuturor pârghiilor pentru a bloca guvernul în lupta cu epidemia COVID-19”, a declarat liderul deputaților PNL, Florin Roman.
Singurele partide care au anunțat că votează împotrivă au fost ALDE și Pro România.
„Ne-am săturat să auzim politicieni care nu sunt de acord cu ce face guvernul și președintele dar totuși votează. Noi suntem consecvenți. Acum, la fel, vom fi singurii care avem și logică și vom vota împotrivă. Deși ne dorim să păstrăm măsurile, votăm împotrivă pentru că nu e atașat la acest decret și un plan de repornire a economiei României. Criza economică ne va afecta de 100 de ori mai mult decât pandemia. 1 mai era o zi simbolică pentru ca românii să se întoarcă la muncă. Firmele românești vor fi distruse mai rău decât în 2009 și vom pierde 10 ani”, a declarat Victor Ponta, la dezbaterile din plen.