Avem Apple Pay, carduri contactless, soluții de plată fără cash de la bănci și o mulțime de alternative se pregătesc. Și toate astea în România. Ce înseamnă însă o societate fără cash? Sigur, confortul e sporit, dar dezavantajele ar trebui luate în calcul cu la fel de mare seriozitate ca dezvoltarea soluțiilor digitale.
Părerile sunt împărțite când vine vorba de societatea fără cash. Nu lipsesc nici argumentele pro, nici cele contra în ceea ce privește renunțarea la bani lichizi. Cum ar putea asta să ne facă viața mai ușoară, dar și ce riscuri ar putea aduce?
Fie că alegi să folosești un simplu card bancar sau tehnologii financiare mai noi, precum Revolut sau Apple Pay, se poate să te numeri printre aceia care au mereu puțini bani cash în portofel și preferă să îi țină și să îi cheltuiască în mod digital.
Caracterul destul de puțin practic al unei plăți cu bani cash nu poate fi contestat. Totuși, argumentele contra se bazează mai mult pe aspecte legate de securitate, care de multe ori sunt destul de întemeiate. Perspectiva unei societăți în care banii cash nu există nu e tocmai una SF. Însă merită să ne asumăm riscul sau nu?
Care e mai practică: plata cash sau cu card și soluții ca Apple Pay?
Bancnotele de hârtie și monedele nu sunt neapărat dificil de purtat în portofel. Probabil te-ai putea lipsi și tu de grija „alimentării” buzunarului cu o cantitate suficientă de bani. De asemenea, odată cu eliminarea banilor cash s-ar elimina automat și timpul pe care îl pierzi la bancomat.
În 2019, modalitățile de plată sunt nenumărate. Astfel, banii cash par deja o opțiune învechită, chiar și atunci când doar îți faci cumpărăturile zilnice la Mega. Ce poate fi mai ușor decât prezentarea rapidă a cardului, telefonului sau smartwatch-ului la POS în loc să cauți bani ficși prin buzunare sau să aștepți să primești restul de la casier?
Așadar, de ce să nu folosești plățile digitale când există posibilitatea să achiți cumpărăturile fără să te încurci în hârtii și monede?
Tehnologia te-ar putea trăda exact când ai nevoie de ea. Provocările logistice sunt destul de multe în această privință și o simplă eroare de sistem ar putea să împiedice efectuarea unor plăți.
Cât de pregătiți sunt românii să renunțe la cash
În România, interesul consumatorilor pentru inovațiile în tehnologiile financiare este unul destul de crescut. 54% dintre români se declară deschiși când vine vorba de adoptarea acestora, potrivit unui studiu ING. Dar este România pregătită să renunțe complet la banii cash? La fel ca multe alte state din lume, cel mai probabil, nu.
Deși dechiderea e destul de mare, există și o mare parte a populației care privește cu scepticism aceste metode de plată și preferă să folosească ceea ce au folosit o viață și a funcționat bine mersi.
Citeste mai multe AICI