Google a recunoscut joi, după dezvăluiri ale radioteleviziunii belgiene VRT, că angajații săi au acces la înregistrările audio ale aplicației Google Assistant, care poate înregistra „din greșeală” fără să fi fost activată intenționat de către utilizatori, relatează AFP, citată de Agerpres.
Google admite că „specialiști în limbaj” ascultă înregistrările utilizatorilor aplicației de asistență vocală pentru a îmbunătăți capacitatea acesteia de a înțelege diferitele limbi și accente, ceea ce reprezintă o muncă „necesară creării de produse precum Google Assistant”, în opinia companiei.
Radioteleviziunea belgiană VRT a dezvăluit interceptarea a peste o mie de înregistrări provenite de la aparate inteligente (telefoane, tablete, televizoare -n.r.) din Belgia și Olanda, dintre care 153 captate accidental, în unele dintre ele fiind vorba de discuții intime sau informații personale.
Google anchetează scurgerea de date audio, provocată de un angajat „care nu a respectat politica de securitate a datelor” și promite examinarea completă a dispozitivelor sale de securitate pentru a evita repetarea situației. Totodată, compania producătoare a sistemului de operare Android, rulat de telefoane și alte aparate „smart”, dă asigurări că angajații săi nu au acces decât la 0,2% din înregistrări, care „nu sunt asociate conturilor de utilizatori”, adică ar rămâne stocate anonim.
Aplicația Google Assistant (de comandă vocală a aparatului -n.r.) nu ar trebui să se activeze decât la inițiativa utilizatorului, care apasă un buton sau rostește „OK Google”. Cu toate acestea, Google recunoaște că programul de asistență vocală poate înregistra „din greșeală”, atunci când interpretează „un anumit zgomot sau unele cuvinte din fundal” ca fiind cuvântul-cheie de inițiere a comenzii. Pe cale de consecință logică, aceasta presupune, totuși, o ascultare continuă a conversațiilor din timpul în care utilizatorul nu vorbește la telefon (n.red.).
Google atrage atenția că cei care doresc pot modifica parametrii aplicației de asistență vocală, dezactivând stocarea de date audio aferentă contului Google personal sau optând pentru ștergerea automată a înregistrărilor la intervale cuprinse între 3 și 18 luni.
Înainte de Google, și firma Amazon a fost criticată după apariția unor dezvăluiri că angajații săi ascultau conversații ale utilizatorilor pentru îmbunătățirea sistemului de asistență vocală (serviciul vocal Alexa -n.r.), conform companiei.
Sursa: activenews.ro