De foarte mult timp, jucatorii de poker nu mai sunt priviti ca niste paria ai societatii, niste cartofari care sa nu produca nimic. S-a ajuns la consensul ca poker-ul este si un joc al mintii, care necesita pshilogie si manipulare a adversarului, si care nu depinde doar de noroc chior. Asa ca poti sa te intrebi: de ce este nevoie pentru a invata sa joci texas holdem poker?
Poate prietenii ori colegii tai de munca se intalnesc saptamanal pentru a incinge o partida de poker, iar tu te simti putin exclus. Pana la urma, nu doar pauza de tigara ramane solutia de-a socializa sau de a afla ultimele barfe. Ori cine stie, te plictisesti rau cand vii de la munca, iar poker-ul online ti se pare relaxarea ideala. In orice caz, nu este niciodata prea tarziu sau prea greu pentru a invata sa joci Texas Hold’Em. Trebuie sa ai doar putina rabdare. Atuu care se aplica si-n cadrul jocului, nu doar pentru a invata regulile.
Reguli de baza pentru Texas Hold’Em
La acest joc, pot participa intre 2 si 10 jucatori, iar fiecare “player” primeste la inceput doua carti. Doi jucatori sunt obligati sa contribuie cu bani (fise), ei fiind numiti Blind-ul Mic si Blind-ul mare. Deocamdata, totul este usor, fara prea mari complicatii.
Dupa o runda de pariere, in care poti sa alegi daca mergi sau nu (in functie de inspiratie/taria mainii), dealerul intoarce cu fata in sus trei carti comune, denumite “flop”. Pentru toti jucatorii ramasi in mana respectiva, urmeaza o noua runda de pariuri.
A patra carte este impartita dupa ce actiunea precedenta de pariere este finalizata. Se numeste “turn” si da drumul penultimei runde de punere a banilor in pot. Ultima carte intoarsa este “river-ul”, iar jucatorii plaseaza ultimele pariuri. Daca doi sau mai multi jucatori raman in pot si dupa incheierea acestui ultim act de pariere, atunci urmeaza “showdown-ul”, actiunea in care jucatorii isi prezinta mainile, pentru a determina care dintre ei isi insuseste potul.
Trebuie sa ai o mana puternica
Si nu doar la propriu. In primul rand, trebuie sa stii sa-ti controlezi emotiile, sa nu-ti transpire mainile sau sa-ti tremure. De obicei, alti jucatori se prind de aceste detalii si-si pot da seama de taria mainii tale. Dar pana acolo, tu insuti trebuie sa descoperi ce mana bate chinta ori cam cand poti sa tragi la culoare.
Exista un tabel foarte simplu, care porneste de la “cartea cea mai mare”. Sunt rare ocaziile in care poti sa castigi la un “showdown” avand cartea cea mai mare, dar aceasta posibilitate nu trebuie exclusa. Taria mainilor tot creste, pana ajungem la chinta royala. Nicio alta mana nu este mai puternica decat o chinta de aceeasi culoare de la 10 la As.
Pana prinzi toate aceste elemente, cel mai bine ar fi sa joci pe “play money”. Astfel, ai ocazia sa inveti, sa te dezvolti, fara riscul de-a pierde bani din portofel. Dupa ce vei fi destul de antrenat, este de-asemenea indicat sa incepi cu mize mici, unde e posibil sa dai peste adversari aflati la un nivel al cunostintelor asemanator cu al tau.
Partea complicata a poker-ului
Dupa ce-ai invatat regulile de baza si stii pe de rost care mana e mai puternica, ai putea crede ca esti pregatit pentru orice joc de poker. Ei bine, te-ai insela. Texas Hold’em-ul este un joc mult mai complicat, in care nu trebuie sa-ti joci doar cartile, ci si adversarul. Si deseori pozitia la masa.
Trebuie sa stii si cand sa blufezi. Este aproape imposibil sa castigi un turneu sau sa iesi pe profit jucand doar cand ai cele mai bune combinatii de carti. Uneori trebuie sa si improvizezi, dar daca faci un obicei din asta, cu siguranta vei fi prins destul de des. Si cam trebuie sa-ti dai seama si impotriva cui s-o faci. Un jucator mai “tight” va fi mai usor de aruncat de la o mana decat unul care plateste pe orice.
Fiecare jucator are o tactica proprie, insa ca sa fii printre cei mai buni, cam trebuie sa te adaptezi, sa ai cate o particica din fiecare. Sa inveti si sa progresezi incontinuu.