Ce sunt fatetele dentare?
Fatetele dentare sunt constructii protetice subtiri, de culoarea dintelui, atasate pe suprafata frontala a dintilor cu scopul de a imbunatati aspectul acestora. Fatetele sunt fabricate din portelan sau materiale compozite si sunt lipite permanent pe dintii dumnneavoastra.
Fatetele dentare pot fi folosite pentru a trata/ameliora diferite probleme de natura cosmetic la nivelul gurii, printre acestea enumerandu-se dinti crapati, rupti, decolorati sau mai mici decat media. Scoate in evidenta frumusetea dintilor tai cu ajutorul acestei solutii moderne, durabile, printr-o procedura sigura si cu efect garantat.
Desi unele persoane aleg acoperirea unui singur dinte, in cazurile in care acesta este rupt sau ciobit, majoritatea opteaza pentru sase sau opt fatete pentru a crea un zambet uniform, simetric.
Tipologia fatetelor dentare
Acestea sunt fabricate, in cele mai multe cazuri, din portelan. Aplicarea fatetelor traditionale necesita o pregatire intensa in comparatie cu alternativele, numite fatete “no-prep”, care necesita timp mai scurt pentru aplicare fiind mai putin invazive.
Aplicarea fatetelor traditionale implica in mod obisnuit slefuirea dintelui, eliminand uneori smaltul acestuia. Acest lucru permite plasarea corecta, fiind totodata o procedura ireversibila ce poate genera durere, adesea necesitand anestezic local.
Pe de alta parte, fatetele de tip “no-prep” desi necesita pregatirea initiala a danturii, modificarile sunt minime. Acest tip de fatete se pot aplica fara slefuirea dintelui, afectand doar smaltul, nefiind necesara anestezia locala.
Fatetele dentare difera fata de implanturile sau coroanele dentare acoperind numai partea frontala a dintilor imbunatatind mult aspectul acestora.
Care sunt beneficiile fatetelor dentare?
Cel mai important beneficiu al fatetelor este imbunatatirea aspectului dintilor, oferindu-va un zambet mai luminos si mai uniform. Sunt adesea folosite pentru a trata urmatoarele probleme cosmetice:
- Dinti rupti sau ciobiti
- Decolorare severa sau colorare neuniforma care nu poate fi tratata prin albire
- Spatii interdentare proeminente
- Dinti mai mici decat media
- Dinti ascutiti sau de forma neobisnuita
Fatetele pot rezista mai mult de un deceniu, in functie de tipul pe care il alegeti, reprezentand o investitie semi-permanenta, care va poate oferi mai multa incredere in zambetul dumneavoastra.
Cum sa va pregatiti pentru programare
Inaintea aplicarii fatetelor veti stabili o intalnire preliminara cu dentistul dumneavoastra pentru a discuta cele mai bune optiuni pentru tratarea problemelor. In cazurile in care dintii sunt strambi sau neuniformi este posibil sa aveti nevoie de aparat dentar inainte ca dentistul sa poata aplica fatetele.
Stomatologul va avea nevoie de o radiografie pentru a evalua sanatatea dintilor, cautand semne ale cariilor dentare, boli ale gingiilor sau necesitatea extirparii nervilor afectati. Daca aveti oricare din aceste afectiuni este posibil sa nu fiti un bun candidat pentru fatete dentare.
Pentru a obtine o dimensiune corecta pentru fatete, dentistul va slefui aproximativ o jumatate de milimetru din dinti inainte de a lua o amprenta a acestora. Aceasta amprenta va fi apoi trimisa la un laborator pentru construirea fatetelor dorite.
Cum sunt aplicate fatetele pe dinte?
Confectionarea fatetelor in laborator poate dura una sau doua saptamani de la trimiterea amprentei dumneavoastra.
De indata ce acestea sunt confectionate, medicul stomatolog va evalua potrivirea, forma si culoarea fatetelor pentru a se asigura ca aceastea sunt perfecte pentru dumneavoastra. Dentistul va trece apoi la curatarea dintilor, existand posibilitatea blocarii bacteriilor sub fatete, cauzand degradarea dintilor. Dupa curatare acesta va folosi un instrument de slefuire pentru a crea o suprafata rugoasa pe fiecare dinte pe care se vor aplica fatetele. Acest lucru va facilita adeziunea fatetelor la dintii dumneavoastra.
Medicul stomatolog va utiliza apoi un ciment dentar pentru a lega fatetele de dinti. Va folosi lumina ultravioleta pentru a intari rapid acest ciment si odata ce parasiti cabinetul, noul zambet este pregatit!
Cum ingrijim fatetele nou aplicate?
Spre deosebire de alte proceduri stomatologice, procesul de recuperare dureaza o perioada scurta de timp. Odata ce fatetele sunt cimentate si anestezicul isi pierde efectul puteti manca si mesteca in mod normal.
In anumite cazuri este posibil ca dupa aplicarea fatetelor sa sesizati proeminente dure pe dintii dumneavoastra. Aceste puncte dure (cauzate de obicei de resturi de ciment lipit pe fatete) vor disparea in decursul a cateva zile de mestecat si periaj normal; daca acestea nu dispar, stomatologul le poate indeparta.
Fatetele traditionale rezista, in mod normal, intre 10 si 15 ani iar cele de tip “no-prep” intre 5 si 7 ani. Anumite masuri de precautie va pot ajuta la prelungirea duratei de viata a fatetelor. Specialistii stomatologi din cadrul clinicilor Qmed ne recomanda urmatoarele sfaturi pentru mentinerea fatetelor dentare:
- Nu mestecati obiecte dure, cum ar fi pixuri, gheata sau unghii;
- Nu folositi niciodata dintii pentru a deschide ambalaje;
- Incercati sa nu mestecati folosind dintii din fata. Mestecati alimente mai tari doar cu dintii din spate;
- Daca practicati un sport de contact, folositi o protectie dentara.
- Periati dintii de cel putin doua ori pe zi;
- Folositi apa de gura si ata dentara pentru inlaturarea resturilor alimentare si bacteriilor.