Sunt momente în viață în care cu ajutorul unor vorbe bune poți reuși să atragi simpatia persoanelor din jur. Este foarte important să ai abilitatea de a vorbi, astfel încât să atragi atenția oamenilor, să poți vorbi în așa fel încât să fii o persoană carismatică, să te faci înțeles și apreciat la valoarea pe care o ai.
Oamenii au credința populară că descântecele îi ajută să aibă mai mult succes, sau atunci când vor să realizeze ceva important. Nu au de unde să știe ce li se va întâmpla, de aceea consideră că un descântec poate fi de bun augur, că i-ar putea ajuta foarte mult.
Sunt zile când oamenii simt încă de dimineață că nu le merge bine, că totul pare întors pe dos. Ei au gânduri negative, se împiedică prin casă, sunt somnoroși, au tendința de a scăpa lucrurile din mâini. În astfel de situații ei consideră că au nevoie de un descântec prin care să se simtă mai bine. Acestea sunt numite în popor descântece de necaz sau de supărare. Astfel de superstiții apar la oameni, ei consideră că ajută și recurg la astfel de practici.
Cea mai mare dorință a oamenilor este să fie sănătoși. Ei consideră că atunci când sunt sănătoși au capacitatea de a trece peste toate problemele vieții. Unii nu apreciază sănătatea și fac excese, își dau seama de ce au pierdut numai după ce s-au îmbolnăvit. În popor oamenii folosesc și descântece de sănătate (pentru a se feri de afecțiuni și boli). Acestea se fac dimineața, se spune că ajută pe întreg parcursul zilei.
Prin descântece oamenii cred, în naivitatea lor, că își fac bine singuri. Unii sunt superstițioși și chiar au credința că efectele descântecelor sunt considerabile. Unii sunt amatori de descântece de dragoste și recurg la acestea pentru a fi fericiți, pentru a-și găsi jumătatea. Se spune despre astfel de descântece că ajută tinerii să fie admirați, prețuiți la adevărata lor valoare. Descântecele pot influența persoana respectivă să creadă în ea, să aibă gânduri și intenții bune. În general se fac cu plante, obiecte curate și apă de izvor. Au la bază sugestia pozitivă care ajută în îndeplinirea visului.
Alte descântece care apar frecvent în popor sunt: descântece de sperietură pentru a alunga frica sau spaima, descântecele de naștere pentru a calma durerile, descântecele de curaj și descântecele de răbdare.
Sunt oameni care se roagă de fiecare dată înainte de a face ceva important. Alții se dau cu mir pe frunte înainte de a pleca la drum, pentru a fi feriți de situații neprevăzute negative.
Potrivit celor mai recente statistici, mai mult de 80% din populația lumii se roagă și crede în D-zeu.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că oamenii au nevoie de a crede în D-zeu pentru că astfel au posibilitatea de a-și umple vidul creat de anumite frici, de exemplu de teama de moarte. Se știe că serotonina face oamenii fericiți. Dacă oamenii cred în lumea de dincolo, ei scapă de acest vid creat, cred că aparțin unui loc în univers. Prin practicarea unor ritualuri religioase, ei își încurajează creierul să producă mai multă serotonină, acest hormon al fericirii.
Oamenii doresc să aibă un nivel tot mai ridicat de serotonină în creier și astfel să se simtă mai bine. Serotonina poate înlocui chiar și medicamentele antidepresive (care cresc în mod artificial concentrația de serotonină din creier).
Oamenii cred în vise premonitorii, studiază cărți în care apare explicația viselor pe care le au în timp ce dorm. Premonițiile le provoacă sentimente variate, intense. Există tot felul de teorii cu privire la astfel de vise, din care cele mai populare sunt abordările religioase și convingerile populare. Mai puțin interesante au devenit pentru oameni explicațiile științifice sau para-științifice.
Indiferent din ce punct de vedere ai privi problema, un lucru este clar: nici una dintre aceste teorii nu a fost dovedită științific. Și totuși, acest lucru nu contează pentru oameni, ei nu neagă faptul că au tendința de a crede în premoniții, chiar dacă în prezent nu există mijloace de evaluarea acestora.
Oamenii spun că uneori simt că li se vor întâmpla anumite lucruri. În folclor presimțirea viitorului este denumită:
-
Vis profetic
-
Clarviziune
-
Viziune
-
Déjà vu
-
Premoniție intuitivă.
Sunt situații în care presimțirea viitorului poate crea stări de nervozitate, teamă, insomnie, stări de neliniște. Premonițiile pot avea efecte secundare vizibile și în timpul zilei, deși ele sunt în majoritatea cazurilor exprimate în secvențe ale visului.
Oamenii consideră că este importantă intuiția. Instinctul simte chiar și ceea ce mintea nu poate înțelege. Percepțiile precognitive ale minții pot fi anticipate la nivel emoțional și nu la nivel rațional. Explicațiile premonițiilor sunt foarte variate, pot face referire la viitor dar și la trecut. Unele avertismente sunt mistice, altele pot avea interpretări psihologice.