Lipsa de vizibilitate devine tot mai frecventă în populația generală. Miopia este o cauză principală de pierdere a vederii în întreaga lume, iar prevalența acesteia este în continuă creștere. Deși majoritatea cercetătorilor sunt de acord că statutul de refracție al oamenilor este în mare parte determinat genetic, un număr tot mai mare de dovezi arată că experiențele vizuale devreme în viață (precum utilizarea calculatoarelor/ telefoanelor mobile de la o vârstă “fragedă”) pot afecta ochiul și eventuala stare de refracție a acestuia.
Anatomia ochiului
Care sunt cauzele miopiei?
Miopia apare atunci când globul ocular este mai lung decât în mod normal, sau, mai rar, atunci când corneea este prea curbată. Obiectele se concentrează în fața retinei în loc să se concentreze chiar pe retina, determinând ca imaginea să fie neclară. Cauza exactă a miopiei nu este cunoscută. Cercetările despre miopie susțin doi factori cheie de risc: istoricul familial (în cazul în care unul sau ambii părinți sunt miopi, crește șansa dezvoltării acestei afecțiuni la copiii lor) și anumite locuri de muncă (care presupun ore îndelungi de lectură sau lucrul la calculator, pot prezenta un risc crescut de a dezvolta miopie).
Miopia înaltă este o formă mai gravă a afecțiunii, în cazul în care globul ocular crește mai mult decât se presupune. Pe lângă faptul că este dificil de observat lucrurile de la distanță, poate crește și șansa de a dezvolta alte condiții cum ar fi dezlipirea de retină, cataracta și glaucom.
Care sunt simptomele miopiei?
Uneori, singurul simptom al miopiei este afectarea vederii la distanță (obiectele mai îndepărtate sunt neclare). Mai pot apărea:
- dureri de cap;
- amețeli;
- strabism;
- copiii cu miopie au adesea dificultăți în a citi tabla la școală.
Simptomele miopiei ar putea fi, de asemenea, un semn de variații ale nivelului glucozei din sânge la persoanele cu diabet zaharat sau o dezvoltare precoce a cataractei.
Cum se diagnostichează miopia?
Miopia este diagnosticată printr-un examen oftalmologic. Un examen complet implică o serie de teste. Medicul oftalmolog poate folosi diferite instrumente, să vedeți lumini strălucitoare direct la ochi și să vă ceară să vă uitați prin mai multe lentile. El utilizează aceste teste pentru a examina diferite aspecte ale ochilor și vederii dumneavoastră și pentru a determina prescripția necesară pentru a asigura o vizibilitate clară cu ochelarii, lentilele de contact sau chirurgia refractivă.
Tratamentul miopiei
Scopul rezolvării miopiei este îmbunătățirea vederii pacientului, ajutând la focalizarea luminii asupra retinei prin utilizarea lentilelor corective sau a chirurgiei refractive. În funcție de gradul de miopie, este posibil să aveți nevoie să purtați ochelarii sau lentilele de contact tot timpul sau numai atunci când aveți nevoie devizibilitate foarte clară la distanță, cum ar fi atunci când conduceți, vedeți o tablă sau vizionați un film.
a) Lentile corective
Purtarea lentilelor corective tratează miopia prin contracararea curburii crescute a corneei sau a lungimii crescute a ochiului. Tipurile de lentile corective includ:
- Ochelari de vedere – aceasta este o modalitate simplă și sigură de a corecta problemele de vedere cauzate de miopie. Varietatea ochelarilor este largă și include lentile bifocale, trifocale și lentile de citire.
- Lentile de contact – aceste lentile sunt purtate direct pe ochi. Ele sunt disponibile într-o varietate de tipuri și stiluri, incluzând lentile de contact moi, cu purtare extinsă, de unică folosință, cu permeabilitate la gaz sau multifocale.
b) Chirurgie refractivă
Chirurgia refractară îmbunătățește vederea și reduce nevoia de ochelari sau lentile de contact. Medicul oftalmolog utilizează un fascicul laser pentru a remodela corneea. Acest tip de chirurgie a devenit rutină.Procedurile chirurgicale refractive pentru miopie includ: keratomileoza in situ asistată de laser, keratectomia subepitelială asistată de laser, fotosensibilitatea keratectomiei și implantul cu lentile intraoculare.
Unele dintre posibilele complicații care pot apărea după intervenția chirurgicală de refracție includ: necorectarea sau supracorectarea problemei inițiale, ochii uscați, infecţie sau mai rar, pierderea vederii.