Aparitia edentatiilor totale sau partiale creeaza ingrijorare si prin urmare necesita o rezolvare imediata. In astfel de situatii optiunile pot fi cele clasice sau se poate alege un tratament modern care implica inserarea unui implant dentar. Cel mai potrivit este ca solutia sa fie discutata cu medicul dentist care va informa pacientul si il va ghida catre o decizie optima.
Dintii lipsa duc in timp la pierderea esteticii faciale, inclusiv la un zambet inestetic, ceea ce poate afecta pe plan social. Aplicarea unei solutii de inlocuire minimizeaza efectele negative mentionate anterior si, mai mult, reduce riscurile care pot afecta osul si dintii naturali pe care persoana in cauza inca ii are. De astfel, in cazurile de edentatie, nu doar despre deteriorarea aspectului estetic facial poate fi vorba, ci si despre dificultati in vorbire, masticatie defectuoasa, migrarea dintilor naturali care vor tinde sa ocupe spatiile libere, risc de aparitie a paradontozei, intre altele.
Lucrari protetice pe implant dentar
Din titan sau din alte materiale bine tolerate de organismul uman, implanturile dentare pot inlocui unul sau mai multi dinti. Acestea sustin coroane sau punti dentare, oferind posibilitatea realizarii mai multor tipuri de restaurari.
1. Coroana dentara pe implant dentar
De regula, medicul stomatolog recomanda coroana pe implant atunci cand pacientului ii lipseste un singur dinte. O alta conditie care sustine alegerea unei coroane dentare consta in sanatatea optima a dintilor care marginesc bresa sau in posibilitatea de tratament a acestora. Sunt cazuri in care bresele sunt mai intinse, ceea ce determina utilizarea mai multor coroane pe implanturi, una langa cealalta.
Orice coroana dentara este realizata din ceramica pe suporturi diverse – intre altele, aliajele pot fi din aur, titan sau zirconiu. Desi lucrarile dentare din zirconiu nu au un istoric indelungat, datorita proprietatilor extraordinare pe care le are oxidul de zirconiu, se poate spune ca au revolutionat stomatologia.
Coroana dentara din zirconiu se dovedeste o alegere excelenta din cel putin urmatoarele motive:
- Zirconiul este cel mai rezistent material folosit in stomatologie;
- Estetica pe care o are o coroana dentara zirconiu este desavarsita, dat fiind faptul ca nu contine metal iar culoarea este alba;
- Zirconiul este un material biotolerabil si nu corodeaza;
2. Puntea dentara pe implant dentar
O alta lucrare protetica optima pentru un implant dentar este puntea dentara. Aceasta solutie este preferata de pacienti pentru ca nu necesita indepartarea in momentul igienizarii – de astfel, este imposibil sa fie indepartata, deoarece este fixata definitiv pe implanturi.
Utilitatea sistemelor CAD/CAM in realizarea lucrarilor protetice pe implant dentar
Sistemele CAD/CAM sunt extrem de utile in realizarea lucrarilor protetice de zirconiu, dar in aceeasi masura utile in realizarea unor lucrari integral ceramice. Potrivit draristide.ro, executate cu sisteme computerizate – CAD/CAM -, lucrarile protetice din zirconiu au o precizie absolut optima. De astfel, un medic stomatolog poate sa recomande lucrari protetice integral din zirconiu, fara adaugare de straturi de ceramica deasupra, deoarece legaturile care se formeaza intre zirconiu si ceramica nu sunt foarte puternice.
Cu ajutorul scanerului cu care este inzestrat un astfel de sistem se pot realiza imagini 3D ale amprentei dentare sau ale modelului de gips. Ulterior, dupa obtinerea amprentei dentare, sistemul poate sa proiecteze numeroase lucrari dentare. CAD/CAM utilizeaza o tehnologie care se asemana mult cu aceea utilizata in industria aeronautica. Marja de eroare CAD/CAM este sub 20 de microni, ceea ce inseamna ca aceste sisteme ofera o precizie extrem de ridicata in proiectare.