Alegerea de jucării pentru bebeluși poate să fie un lucru dificil pentru părinți. De ce? Pentru că acestea trebuie să respecte mai multe norme de siguranță și să fie potrivite pentru fiecare vârstă. Poate nu știai, dar achiziționarea de jucării pentru bebeluși joacă un rol important în dezvoltarea acestuia mai mult decât ne-am imagina.
Aceste jucării pentru sugari îi ajută să descopere lumea din jurul lor, le antrenează simțurile, își dezvoltă inteligența cognitivă și îi ajută să își antreneze musculatura prin diverse mișcări, iar lista beneficiilor poate continua.
În primul rând, trebuie să verifici cât de sigure sunt toate acele jucării pentru sugari. Ai grijă ca aceasta să nu aibă părți mici care se pot desprinde de jucărie, să nu aibă ațe și șnururi. Nu lua niciodată jucării care au muchii ascuțite. Cât despre baterii, fii sigur că ele sunt bine protejate și nu va putea ajunge la ele.
În al doilea rând, alege-le în funcție de vârsta bebelușului. Automat, acești copii de 1 an vor avea jucării diferite față de cei care au abia câteva luni.
Dacă are un grad ridicat de dificultate pentru abilitățile sale, e posibil să îl frustreze acest lucru, iar dacă jucăria este simplă, va deveni plictisit și își va pierde interesul.
Iată ce jucărie poți cumpăra unui sugar, în funcție de vârstă:
Bebeluși de 1-6 luni:
- Plușurile colorate reprezintă pentru mulți copii primele jucării cu care au luat contact. Le putem stimula vederea cu ajutorul lor și acestea pot să fie în forma unor animale preferate.
- Jucării cu lumini și muzică. Cu siguranță un carusel rotitor pentru pătuț îl va fascina pe cel mic. Alege-le pe cele cu melodii liniștitoare și care au culori cât mai vii.
- Jucării pentru dentiție. Ele pot veni în diverse forme special confecționate pentru a ameliora durerile bebelușului în perioada când îi cresc dințișorii. Ele ajută la masarea și calmarea durerilor.
- Jucăriile pentru baie. Mici fiind, e dificil să speli cu grijă un bebeluș. Alege jucării care îi pot distrage atenția în timpul băiței cum ar fi clasica rățușcă de cauciuc sau o măsuță acvatică care are mai multe activități. În felul acesta, atât părinții, cât și copiii sunt fericiți.
- Centre de activități sau salteluțe de joacă. Acestea conțin jucării care au forme diverse și scot sunete diferite. Așa, cel mic nu se va plictisi niciodată.
Bebeluși de 6-12 luni:
- De la vârsta aceasta le poți lua hârtii și creioane colorate. Așa îi lași să își dezvolte imaginația și creativitatea prin desenele pe care le face.
- Cuburile pot fi o variantă bună pentru toți acei copii de 1 an. Ele ajută la dezvoltarea creativității și a abilității motorie.
- Sortator de forme. Copilașii trebuie să introducă forma în locul potrivit. Această jucărie îi ajută să își dezvolte simțurile și agilitatea.
- Turn cu inele colorate. Bebelușii pot să învețe mărimile și culorile. Toată atenția lor va fi captată de această jucărie.
- Căsuța de joacă poate deveni universul copilului. Poate să aibă acolo toate jucăriile care îi plac și va avea propriul loc.
- Premergător – bebelușul o să fie mai mult decât fericit să experimenteze joacă din piciorușe. Ele pot fi folosite în casă, dar și în aer liber. Acestea îi vor ajuta pe cei mici să-și dezvolte musculatura piciorușelor și echilibrul.
Există un număr nelimitat de jucării pe care le puteți lua bebelușului în funcție de vârsta lui. Trebuie doar ca părinții să știe ce să aleagă pentru cel mic în așa fel încât îi vor dezvolta abilitățile și simțurile.