Utilizate deja de zeci de ani, compresoarele de aer alcătuiesc linia de produse care nu pot fi înlocuite din diverse sectoare de activitate și nici în uzul casnic, întrucât reprezintă un ajutor veritabil. Oriunde este nevoie de acționarea instrumentelor prin presiune de aer, acestea vin ca soluția cea mai rentabilă și eficientă. Piața oferă o mare diversitate de astfel de produse, începând de la cele utilizate în aria industrială și până la modelele care se folosesc în uz casnic.
La fel ca orice echipament de acest fel, are ca menire eficientizarea diverselor sarcini ce necesită asigurarea unei presiuni crescute a aerului, diminuând totodată și costurile și timpul alocat în acest scop. Întrucât sunt o necesitate în ziua de astăzi, Tehnic Bazar – magazin online specializat pe distribuție de aparate și instrumente cu diverse întrebuințări – pune la dispoziția publicului larg o varietate de modele de compresoare de aer. Aceste unelte de bază în furnizarea de aer comprimat au avantajul de a fi mai puternice și totodată mai ușor de manipulat decât alternativele.
Sunt numeroase considerente de luat în calcul în alegerea celui mai eficient compresor de aer, iar rândurile de mai jos sunt dedicate celor ce doresc să facă o investiție sigură și potrivită pentru nevoile aferente.
Compresoare de aer – utilizare, clasificare
Totalitatea categoriilor de compresoare de aer îndeplinește, în esență, aceeași funcție de creștere a presiunii aerului, diminuând progresiv un anumit volum. Cele mai populare fac parte din categorie produselor ce utilizează sistemul cu debit pozitiv. Este vorba despre cele care creează presiunea prin umplerea unui rezervor special cu un gaz – în acest caz aerul, comprimându-l când reduce volumul cu o fracțiune față de valoarea inițială.
După model, poate fi vorba despre compresoare fiabile și compacte, în sistem cu piston. Alcătuiesc categoria celor mai potrivite soluții pentru nevoile casnice. În general, acționarea este realizată de un motor electric, cu o putere ce variază, între o fracțiune de cai putere la 7.
În ceea ce privește mediul industrial însă, magazinul online tehnicbazar.ro dedică o altă linie de compresoare de aer – cele rotative. Debitul și puterea dezvoltate de acestea este cu mult mai mare, de unde și costurile o idee mai ridicate. Se adresează acestui sector, întrucât caracteristicile au fost special atribuite pentru a oferi un randament la cu totul alt nivel.
Pentru a realiza o alegere inspirată, cumpărătorul trebuie să ia în calcul în primul rând debitul și presiunea dispozitivului. Primul aspect face referire la cantitatea comprimată într-un anumit timp, măsurătorile fiind realizate în l/min. Sunt modele care indică debitul în mai multe valori specifice presiunii de funcționare ale unui singur aparat.
O notație utilă indicată de specialiștii magazinului tehnicbazar.ro este de a verifica și capacitatea ridicată a compresorului, asta când este necesară funcționalitatea sa optimă în sarcini ce nu necesită debit prea crescut. Sunt modele ale căror debit se indică după divese valori de presiunii sub care ar putea să opereze un astfel de aparat.
Tot debitul dictează și performanța modelelor diverse de pe piață, putând fi evaluate astfel pentru asigurarea eficienței dorite. După nevoi, reprezentanții magazinelor de specialitate pot face anumite recomandări. Aflăm de la acești specialiști că pentru a umfla anvelope sau pentru a vopsi cu aerograful este suficient debitul de până în 150 litri, cu presiune de 6 bari.
În vederea operării de unelte pneumatice convenționale însă, vor fi necesari în jur de 250 – 300 litri cu presiunea de 10 – 12 bari. Orice depășește 350 litri deja nu se mai încadrează în categoria aparatelor industriale.
Puterea motorului este un alt aspect de avut în vedere. Aceasta este exprimată în marea majoritate a situațiilor în cai putere. Sunt și producători care afișează numai puterea maximă a motorului, nu pe cea nominală. Acolo unde aparatul este catalogat cu zeci de cai putere, trebuie avut grijă, cel puțin în ceea ce privește modelele de compresoare de aer dedicate sectorului casnic. Sunt șanse crescute de a fi supuse supraîncălzirii la un interval destul de scurt de la utilizare. În vedere obținerii unei valori comparativ utile, se împarte respectiva cifră la 7.
Pentru rentabilitate și o ghidare corectă, este recomandat să se țină cont și de o altă valoare utilă – ciclul de lucru. Acesta poate fi intermitent sau continuu, după caz. Rolul să este de a indica abilitatea motorului de funcționare la o putere nominală, continuu sau cu întreruperi. Astfel, utilizatorul știe dacă trebuie sau nu să reducă din sarcina motorului, eventual să îl oprească.
Sunt și alte aspecte ce pot dicta alegerea celui mai potrivit compresor de aer, precum fiabilitatea, portabilitatea, prețul. Cei interesați de achiziții ce prezintă un raport excelent între toate acestea găsesc variante multiple și avantajoase pe tehnicbazar.ro.