In ultimii ani, vanzarea sau inchirierea unui imobil a solicitat prezenta unui certificat energetic. Documentul are caracter informativ si prezinta informatii utile despre performanta energetica a cladirii comercializate. Avantajele pe care le ofera sunt foarte mari, atat pntru cumparator, cat si pentru vanzator. Cumparatorul va avea o idee foarte clara despre ceea ce cumpara, in timp ce vanzatorul va putea sa stabileasca mult mai usor pretul imobilului.
Certificatul energetic contine o serie de informatii extrem de utile:
-
Caracteristicile constructiei si a instalatiilor acesteia;
-
Eficienta energetica;
-
Diversele probleme aparute.
Odata elaborat, certificatul energetic este valabil timp de 10 ani.
Care este procesul de obtinere a unui certificat energetic?
Singura modalitate prin care se poate obtine un certificat energetic este prin intermediul unor auditori energetici atestati pentru cladiri. Acestia pot fi de gradul I sau II si elaboreaza acest document pe baza unor informatii despre cladire, pe care le colecteaza de la proprietarul/administratorul/investitorul imobilului sau a partii de imobil (apartament) supuse certificarii.
Pentru a putea obtine rapid certificatul de performanta energetica (numit si certificat energetic), ai nevoie de o serie de informatii utile:
-
Un plan de incadrare in zona a imobilului, la o scara de 1:2000, in care se precizeaza punctele cardinale;
-
Un plan de arhitectura al cladirii si planuri cu sectiuni longitudinale si transversale si cu instalatii de incalzire si apa calda de consum.
-
Un releveu pentru apartamente la o scara de 1:100;
-
Detalii constructive pentru diverse parti ale locuintei, cum ar fi peretii, planseul peste subsol, planseul de sub mansarda, etc;
-
Informatii despre consumurile de apa calda, rece si de energie termica.
Odata ce toate actele cerute de auditor sunt obtinute, certificarea energetica necesita o serie de pasi:
1) Evaluarea performantei energetice a cladirii. Aceasta evaluare se face pe baza caracteristicilor din acte si pe baza unor conditii normale de exploatare.
2) In cazul caselor, se face o definire a cladirii.
3) Se face o incadrare in clasa de performanta energetica si se noteaza cladirea din punct de vedere energetic;
4) Se intocmeste actul, denumit ” Certificat de performanta energetica “
Cat costa obtinerea unui certificat energetic?
Pretul poate sa difere foarte mult in functie de mai multe criterii, principalul criteriu fiind tipul de cladire ce urmeaza a obtine certificarea. Asfel, diferentierea se face pe urmatoarele categorii : apartamente de bloc si unitati de cladire, cladiri individuale, blocuri de locuinte, cladiri de birouri sau cladiri administratice, scoli, gradinite si alte cladiri de invatamant, spitale si cladiri destinate sanatatii, magazine si cladiri de comert, unitati de cazare, cladiri pentru productie si cladiri de cultura si sport.
Preturile pot incepe de la doar 130 de lei pentru o garsoniera, ajung la 180 de lei pentru un apartament de 5 camere si cresc in functie de tipul de cladire si in functie de spatiul acestuia.
Alte informatii utile
In momentul in care vrei sa obtii un certificat energetic trebuie sa ai in vedere urmatoarele lucruri:
-
Acesta trebuie sa fie afisat intr-un loc vizibil daca este certificata o cladire de stat sau privata vizitata des de public (scoala, hotel, cladiri de birouri etc.). Amenzile pentru neafisarea certificatului energetic pot fi destul de mari, ajungand la pana la 2500 de lei.
-
Certificatul evidentiaza mai multe clase de performanta energetica, notate cu litere de la A la G. Clasa energetica A este cea mai performanta din punct de vedere energetic, in timp ce clasa de eficienta G este cea mai putin performanta.
-
In functie de auditorul ales, poti obtine certificarea si in maxim 24 de ore. Pentru asta, trebuie sa ai la indemana toate actele necesare certificarii si sa obtii toate informatiile cerute de auditor.
Compania Enermed Impex SRL Bucuresti (avand auditori energetici atestati gradul I) intocmeste (pe langa certificat de performanta energetica) si audit energetic sau termografie in infrarosu pentru imobile (folosind niste camere de termoviziune speciale).