Copiii sunt recunoscuti pentru replicile lor sincere si amuzante, care de multe ori, ii lasa pe adulti fara cuvinte. Intr-o lume aflata in continua miscare, copiii se adapteaza inca de la varsta mici la tehnologiile moderne, lucru care ii ajuta cu siguranta sa devina mai isteti. Insa, mintea lor trebuie sa fie antrenata constat pentru ca istetimea lor sa se dezvolte, transformandu-se treptat in adulti inteligenti. Care sunt cele 3 “ingrediente” esentiale de care orice copil are nevoie pentru a-si dezvolta aptitudinile cognitive?
- Joaca
Bineinteles ca primul lucru de pe lista dorintelor celor mici este sa se joace. Beneficiile pe care joaca le ofera copiilor nu tin doar de partea de amuzament, dar la fel de bine poate sa le dezvolte micutilor abilitatile sociale(atunci cand interactioneaza cu alti copii), aptitudinile tactile(cand foloseste jucariile). De asemenea, joaca in aer liber este foarte sanatoasa pentru organismul copiilor, ajutand la dobandirea unei bune imunitati.
Si totusi, parintii ar trebui sa gaseasca un echilibru intre joaca si invatare si sa ii determine pe cei mici sa aleaga si jocurile educative. Fie ca e vorba de jocuri clasice, cum ar fi puzzle-ul si alte tipuri de board games, sau chiar de jocurile digitale interactive, jocurile educative au cu siguranta o multime de avantaje pentru copii si pentru parinti.
- Tehnologia
Fie ca ne place, fie ca nu, tehnologia face parte din arsenalul unui copil istet. In zilele noastre, device-urile inteligente par sa nu mai aiba niciun secret pentru copiii, care, de la varste foarte mici se deprind cu modul de utilizare al acestora. Atata timp cat accesul la tot ceea ce inseamna smartphone-uri si tablete este limitat si cel mic nu petrece ore in sir cu ochii in computer, atunci parintii ar trebui sa ii incurajeze pe copiii lor sa se foloseasca si de aceasta resursa moderna care sa ii faca sa devina mai isteti. Nu te teme sa ii faci cadou celui mic o pereche de casti audio pentru copii, o tableta sau chiar un smartwatch, daca se afla la o varsta oportuna pentru a folosi aceste instrumente moderne in scopuri educative.
- Imaginatia
Imaginatia este cel de-al treilea element care defineste un copil istet. De aceea, rolul parintilor este sa gaseasca cele mai eficiente modalitati de a le stimula creativitatea copiilor. De exemplu, diversele activitati creative sunt un bun exercitiu pentru mintea lor, asa ca nu ezita sa te joci impreuna cu el, confectionand obiecte din hartie si din diverse alte materiale. In plus, pictura poate fi un alt mod de a-l stimula pe cel mic sa isi puna imaginatia la lucru, de aceea achiztioneaza-i un set de pensule, cateva acuarele si un bloc de desen. Nu stii niciodata, poate ca este un mic artist!