Viata de student este o perioada pe cat de placuta, pe atat de imprevizibila. Este trecerea de la lipsa responsabilitatilor la viata de adult. Este si perioada in care incepi sa te gandesti daca nu cumva a venit timpul sa renunti la a mai locui intr-un camin studentesc si sa te muti intr-un apartament cu chirie. Chiar daca ai reusit sa te angajezi, cu siguranta veniturile lunare nu iti permit sa locuiesti singur, asa ca primul pas pentru a mai reduce din cheltuielile cu cazarea este sa iti gasesti macar un coleg sau un prieten dispus sa imparta facturile cu tine. Vei putea in acest fel sa te bucuri de mai multa liniste decat atunci cand locuiai la camin, sa iti faci programul de somn, de studiu si de distractie asa cum iti doresti si sa beneficiezi de o bucatarie si o baie pe care nu trebuie sa le imparti cu tot etajul. Cum vei reusi, insa, sa reduci si restul cheltuielilor, care vin la pachet cu chiria?
- Intreaba proprietarul ce anume este inclus in chiria lunara. Daca vei cauta indeajuns de mult, vei putea gasi chirii in care intra si alte cheltuieli, cum ar fi abonamentul la Internet, apa sau agentul termic. Aceasta situatie ar putea fi valabila daca accepti sa locuiesti in acelasi imobil cu proprietarul, de cele mai multe ori intr-o casa.
- Afla inainte sa bati palma cat va trebui sa platesti, pe langa chiria lunara. Daca blocul in care vrei sa te muti nu a fost anvelopat, este posibil ca factura de intretinere sau cea de curent ori gaz sa fie mai mare decat te-ai putea astepta, pentru ca s-ar pierde multa caldura iarna prin peretii neizolati si ai tine aerul conditionat deschis mult mai mult timp vara. Fii sigur ca apartamentul este contorizat corect si ca ai apometre si repartitoare, daca incalzirea se face prin reteaua publica. Te poti orienta dupa listele deja afisate la avizierul blocului pentru a afla care este suma orientativa pe care va trebui sa o scoti lunar din buzunar.
- Asigura-te ca locuinta este prevazuta cu toata aparatura de care ai nevoie si ca nu lipseste nimic util. Ar fi un calvar sa fii nevoit sa mergi in fiecare saptamana cu hainele la o spalatorie publica, asa ca e necesar ca masina de spalat sa nu lipseasca din apartament. Daca iti place sa gatesti, verifica functionalitatea aragazului si a cuptorului, pentru ca vei putea economisi multi bani mancand acasa.
- Atunci cand vizionezi apartamentul pe care ai vrea sa il inchiriezi, fa-ti o lista cu tot ce ar trebui sa verifici, ca sa nu fii nevoit mai tarziu sa repari sau schimbi. Aceasta lista ar trebui sa contina:
- Lumina. E apartamentul indeajuns de luminat natural sau va trebui sa tii mereu becurile aprinse si, in acest fel, sa arunci o gramada de bani pe facturile la electricitate?
- Incuietorile. Locuinta e securizata sau va trebui sa investesti in yale noi, ca sa te simti in siguranta noaptea sau cand pleci de acasa?
- Toaleta, robinetele si dusul. Functioneaza cum trebuie sau vezi cateva picaturi de apa pe jos, ceea ce inseamna ca instalatiile vor ceda cat de curand si va trebui sa zugravesti peretii vecinilor, dupa inundatie?
- Geamurile. Se inchid cum trebuie sau va trebui sa stai cu doua paturi pe tine iarna, dupa ce dai drumul la calorifere sau la centrala non stop?
- Presiunea apei. Daca apartamentul este situat la un etaj superior si e racordat la reteaua pulbica de incalzire, nu numai ca presiunea apei va fi una extrem de scazuta, dar va trebui sa astepti minute in sir in timpul iernii ca sa poti face un dus, pana cand urca apa calda de la parter. Astfel, facturile de apa vor sari in aer.
- Mobilierul. Nu toti proprietarii investesc intr-o mobila de calitate, asa ca e posibil ca in scurt timp dupa ce te-ai mutat sa fii nevoit sa schimbi diverse articole indispensabile intr-o locuinta, cum ar fi sifonierul sau masa din bucatarie. Fii atent la detalii.
5. Citeste cu atentie contractul de inchiriere si nu fi de acord sa te muti intr-o locuinta, daca proprietarul nu accepta o forma legala de predare a apartamentului. In acest fel, vei fi scutit de grija ca apartamentul ar putea fi la vanzare sau ca vei fi nevoit sa il eliberezi mai repede decat ti-ai propus.
Diferenta dintre a locui intr-un camin studentesc si un apartament inchiriat este uriasa, dar poate cel mai greu cantareste intimitatea, care este nepretuita. Vei avea camera ta si vei putea sa te administrezi independent. Poate ca o chirie va presupune mai multe cheltuieli decat traiul intr-un campus, insa confortul nu poate fi egalat.