Primele concluzii ale anchetatorilor, după incendiul de la Balotești, sunt legate de aceleași nereguli care au fost descoperite și în cazul tragediei de la Colectiv. Fabrica de mobile din Balotești nu avea aprobările necesare împotriva incendiilor, mai mult, fusese în repetate rânduri amendată pentru aceste nereguli.
Din nou, iarăşi şi iarăşi, vorbim despre nepăsare. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul măsurilor de securitate care au lipsit la clubul Colectiv, de unde a început tragedia acelor tineri nevinovaţi, iată că traseul nepăsării şi-a urmat cursul, întinzându-și tentaculele peste toată societatea. De acestă data nu au fost victime, dar dacă angajații erau la lucru, vă dați seama că iarăși vorbeam despre o tragedie? Ce tribut de vieţi mai trebuie plătit, pentru ca această veşnică nepăsare din societatea noastră să dispară? Când îşi vor face autorităţile datoria, când vor fi controalele legate de siguranţa oamenilor cu adevărat eficiente, nu doar formalităţi prin care anumiţi indivizi să-şi justifice salariul?
Aprobările de funcționare se dau pe șpagă, se merge pe celebra, dar atât de păguboasa sintagmă „las` că merge”, și urmările le vedem. Ce se întâmpla dacă incendiul s-ar fi propagat către casele oamenilor din comună, aflate la doar câteva sute de metri depărtare? Ce s-ar fi întâmplat dacă fumul ar fi fost de natură toxică, pe unde scoteau cei de la Garda de Mediu cămașa, din moment ce la firma respectivă aprobările nu erau în regulă? Dacă această fabrică de mobilă fusese amendată în repetate rânduri pentru aceste abateri, de ce mai era lăsată să funcționeze? În România aprobările se dau așa cum se dau, pe șpagă, relații și cumetrii, dar iată că vine un astfel de eveniment și constatăm că, într-adevăr, corupția poate ucide. Cine plătește pentru încălcarea legii? Am văzut de câtă vreme se chinuie justiția să găsească vinovații pentru tragedia de la Colectiv.
Potrivit ISU București-Ilfov, depozitele care au luat foc se încadrează în categoria construcțiilor care se supun procesului de avizare-autorizare privind securitatea la incendiu. Inspectii de prevenire au efectuat un control pe 29 iunie 2016, în cadrul cărora s-au constat mai multe deficiențe, iar inspectorii au aplicat o amendă de 17.500 de lei. Un al doilea control a fost efectuat pe 30 martie 2017, în urma căruia s-au constat 17 nereguli, între care sunt amintite următoarele: nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu; nu se asigură separarea corespunzătoare între depozite; lipsa sistemelor de detectare, semnalizare, alarmare a incendiilor; lipsa echipării cu mijloace tehnice / instalaţii de apărare împotriva incendiilor.
După cum vedeți, erau destule motive pentru ca firma respectivă să nu mai primească autorizația de funcționare, dar nimeni nu a luat această măsură. De ce? Pentru că e mai comod să lași lucrurile așa, pentru că e mai comod să-ți iei șpaga și să pleci, pentru că simțul datoriei nu există. Despre competență, ce să mai vorbim? Suntem conduși de o gașcă de incompetenți, cu diplome luate pe bandă rulantă, după metoda copy-paste, care apar seară de seară la televizor dându-ne lecții despre cât de pricepuți sunt ei. Corupția, nepăsarea, prostia, bătaia de joc, toate aceste ucid. Este lipsă de respect faţă de reguli şi faţă de lege, atât a proprietarilor, cât şi a autorităţilor care nu au luat măsurile necesare. Ilegalități grave au fost descoperite la Balotești, la fel ca și la Colectiv. Acum nu au fost victime, dar la următorul eveniment de acest gen poate nu mai avem atâta noroc. Pentru că acest ”dolce far niente ” în care se lăfăie autoritățile va duce, aproape sigur, și la alte catastrofe.
Cristian Huluban