Buchetele cu flori si aranjamentele florale de Paste te ajuta sa iti exprimi bucuria acestei sarbatori a Luminii Sfinte, alaturi de cei dragi. Fiind un moment deosebit de important pentru toti crestinii, elegantele buchete de flori de Pasti pot fi oferite pentru a te apropia de persoanele iubite din viata ta, pentru a le spune ca ii apreciezi si pentru a le transmite gandurile tale bune. Aranjamentele cu flori de Pasti sunt deseori plasate pe masa festiva, alaturi de celelalte preparate, pentru a aminti, prin prospetimea si parfumul lor, de miracolul ce a fost savarsit in aceasta zi.
De ce oferim flori de Pasti?
Florile de Paste sunt privite ca fiind unul dintre simbolurile acestui eveniment din viata Mantuitorului. Ele sunt folosite pentru a sugera renasterea spirituala, puritatea Celui fara de Pacat, pacea si armonia dintre oameni, precum si comunicarea libera si intelegerea dintre credinciosi si Dumnezeu. Intelesul Pastelui nu se limiteaza doar la invierea lui Hristos; semnificatia acestei sarbatori este mult mai extinsa, fiind, in esenta, nasterea Luminii, a Universului, a Cunoasterii si a Adevarului. Fiindca ele apar la inceputul primaverii si reprezinta reintoarcerea naturii la viata, florile au fost atribuite Pastelui, potrivindu-se cu ideea centrala a regenerarii si a imortalitatii. In prezent, s-a stabilit obiceiul de a oferi flori si buchete de Pasti rudelor si apropiatilor nostri ca dovada a iubirii neconditionate si a recunostintei, sau de a decora caminul cu aranjamente de flori pentru Paste, fiind astfel mai aproape de cele sfinte.
Traditii cu flori de Paste
Sarbatoarea Pastelui sau sarbatorile de Pasti, ambele variante fiind la fel de corecte, poarta acest nume dupa cuvantul ebraic pesah. Este una dintre cele mai importante sarbatori crestine, observate primavara, comemorand evenimentul pe care se bazeaza toata religia crestina, si anume invierea lui Iisus Christos. La trei zile dupa rastignirea Sa din Vinerea Mare, Iisus a invins moartea, dovedind astfel ca, intr-adevar, el este Fiul lui Dumnezeu. Durata Pastelui crestin este de 40 de zile, din Duminica Invierii pana la Inaltare, observata intr-o zi de joi. Primele 3 zile ale Pastelui sunt zile de mare sarbatoare, fiind petrecute asa cum se cuvine de catre toti crestinii. Conform obiceiului, se prepara cozonaci si pasca, drob de miel, se inrosesc sau se incondeiaza oua, se ofera flori. In unele regiuni, traditiile si zicatorile de Pasti pot diferi. In general se merge pe ideea de prospetime si puritate: se poarta haine curate ca reprezentare a curateniei morale, se foloseste o cana cu apa neinceputa in care s-a adaugat un ou rosu si un banut asfel incat obrazul sa devina rumen si persoana respectiva sa aiba parte de belsug. Flacaii din sat merg la casele tinerelor fete, aducandu-le flori si stropindu-le cu parfum.
Obiceiul colorarii oualelor in rosu are la baza legenda conform careia Maica Domnului, sosind in locul in care era rastignit Fiul ei, a asezat cosul cu oua langa cruce, iar acestea au fost inrosite de sangele Lui. Oul este simbolul renasterii si al regenerarii iar asocierea acestuia cu episodul biblic al invierii nu este deloc intamplatoare. Ouale rosii reprezinta sacrificiul de sange al Celui ce si-a dat viata pentru pacatele noastre. In ziua de astazi, oamenii coloreaza ouale si in alte culori sau aplica diverse modele pentru a le infrumuseta. Un alt obicei romanesc foarte raspandit este acela de a ciocni ouale care au fost vopsite in Joia Mare, gest insotit de exclamatiile: Hristos a inviat! si Adevarat a inviat! Acest lucru semnifica deschiderea mormantului si invierea lui Iisus, iar obiceiul poate fi observat pe toata durata Pastelui, pana la Inaltare.
Semnificatii tipuri de flori de Pasti
Diferite flori au ajuns, in timp, sa fie atribuite celebrarii de Pasti, fiecare avand o semnificatie aparte. Crinii, in special crinul alb, sunt flori des intalnite in buchetele si aranjamentele de Paste, deoarece reprezinta, in conceptia crestina, puritatea, divinitatea si speranta. Sunt considerate a fi florile Pastelui, fiind dispuse in biserici sau in casele crestine in aceasta perioada. Conform legendei, crinii albi au aparut acolo unde au cazut picaturile de sange ale lui Hristos dupa crucificare.
Cele cinci petale ale trandafirilor din vechime corespundeau cu cele cinci rani ale lui Iisus din timpul crucificarii. Trandafirii albi sunt folositi in buchetele de Paste pentru a reprezenta puritatea Mantuitorului iar cei rosii pentru sangele sacrificat.
Alte flori intalnite in aranjamentele de Pasti sunt: lalelele – semnificand pasiunea, credinta adevarata si iertarea pacatelor; crizantemele – viata si renastere, dragoste si devotament; irisi – credinta, speranta si intelepciune.
Semnificatie culoare flori de Paste
Multe din buchetele si aranjamentele de Paste contin flori galbene, aceasta fiind culoarea aleasa pentru a sugera lumina sfanta ce calauzeste credinciosii, divinitatea omniprezenta, invierea lui Iisus. Este considerata a fi culoarea care reprezinta cel mai bine Pastele. Florile portocalii simbolizeaza lucrurile pretioase si importante, in plan spiritual, precum si veselia si celebrarea, motiv dat de renasterea Manturitorului dupa suferintele indurate. Florile albe sugereaza sfintenia si virtutea, respectul si reverenta. Florile rosii amintesc de ranile lui Iisus si de sangele varsat pentru iertarea pacatelor oamenilor.
Buchetele cu flori de Pasti reprezinta o alegere potrivita atunci cand doresti sa iti onorezi familia, rudele sau prietenii cu o vizita in preajma acestei celebrari crestine, transmitand sentimentele tale de pietate si afectiune. Aranjamentele florale de Paste pot fi folosite pentru a decora caminul atunci cand organizezi o masa cu preparate traditionale, pentru a-ti intampina musafirii cu eleganta, parfumul si stralucirea florilor. Descopera aranjamente si buchete incantatoare cu flori pentru sfintele sarbatori de Pasti pe site-ul florariei Flori.ro. Comanda buchete si aranjamente de Paste la un pret corect pentru a transmite cele mai bune ganduri si urari celor dragi.