Îți dorești să ai un loc al tău pe care să-l numești „acasă‟? Atunci, interesul pentru a-ți cumpăra un apartament vine la pachet cu informații cât mai clare asupra modului în care vei derula acest proiect. Sunt multe variabile de care să ții cont, dar în același timp trebuie să știi că unele aspecte sunt absolut necesare. Este bine să le cunoști îndeaproape și să-ți faci temele pe măsură ce te apropii de definitivarea visului tău. Așadar:
Ce trebuie să știi înainte de a-ți cumpăra o locuință?
- asigură-ți locuința
Conform legii 243/2013 proprietarii de locuințe trebuie să încheie o poliță de asigurare obligatorie. De altfel, asigurările PAD de la Asirom protejează gospodăria împotriva calamităților precum: cutremure, inundații și alunecări de teren, fiind cea mai longevivă companie de asigurări din țara noastră. Asigurările PAD sunt de două tipuri (în funcție de structura clădirii în care se află imobilul):
- locuințe de tip A sunt construcțiile cu rezistență din metal, lemn sau beton armat, cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă etc
- locuințele de tip B care au pereții exteriori din cărămidă nearsă sau alte materiale care nu sunt supuse unui tratament chimic sau termic
De aceea, trebuie să cunoști din timp aspectele financiare și legislative pentru a găsi soluțiile optime specifice nevoilor tale. 74% dintre români sunt activ interesați de asigurările de bunuri și locuințe. Educația financiară este piatra de temelie în acest caz, de aceea cunoaște îndeaproape legislația și ajustează-ți nevoile pentru a acoperi fără probleme, atunci când va sosi momentul acest aspect important.
- gândește-te bine unde vrei să fie amplasată
Din ce în ce mai mulți români doresc să fie proprietari și să nu mai plătească chirie. Dacă trăiești în capitală sau în orașele mari din România vei observa tendința de a locui la periferie. Zonele limitrofe sunt căutate datorită cartierelor noi și performanțe din punct de vedere tehnologic mai ales, de tineri sau familii cu copii. De aceea, dă-ți bine seama unde vrei să trăiești: în inima orașului sau în zonele de lângă? Ambele alegeri au avantaje și dezavantaje. Depinde doar de tine ce îți dorești. Cu toate astea, ia în considerare amplasarea locuinței aproape de liniile de transport, supermarket și chiar de o grădiniță sau o școală.
- rezistența și izolația locuinței contează
Chiar dacă nu te pricepi foarte bine la partea tehnică și care ține cont de rezistența construcției poți lua cu tine când vizitezi case sau apartamente un specialist sau un prieten mai priceput. Informează-te despre calitatea construcției și asupra fundației deoarece, nicio locuință nu trebuie să fie achiziționată fără documentele care cuprind etapele procesului de construcție, materialele folosite și garanția.
De asemenea, o mare problemă apare în cazul construcțiilor care nu au izolația făcută corect. În acest caz pot să apară mucegaiul și igrasia. Verifică hidroizolațiile, tocurile ferestrelor, iar dacă vrei să umperi o casă trebuie să verifici ca acoperișul să nu aibă fisuri.
În concluzie, aceste aspecte sunt necesare în momentul în care te implici într-un proiect personal atât de important. Nu lăsa nimic la voia întâmplării pentru a te bucura de noua ta casă.