Poate fi o provocare sa asiguri organismului substantele nutritive de care are nevoie in fiecare zi. Dar acest lucru nu trebuie sa te sperie. Daca esti constient de cateva substante nutritive specifice, abordarea unei alimentatii sanatoase plina de alimente bogate in nutrienti poate fi destul de simpla. Dar ce sunt nutrientii? Reprezinta hrana esentiala pentru dezvoltarea si mentinerea vietii. Aici intra spectrul larg de micronutrienti, acizi grasi, aminoacizi si alte substante cu ajutorul carora organismul supravietuieste si se dezvolta. De punctat este faptul ca exista substante nutritive esentiale ce trebuie luate in considerare in alimentatia de zi cu zi.
1. Carbohidrati
Carbohidratii (glucide sau zaharuri) sunt esentiali pentru functia corpului, ei reprezentand sursa primara de hrana pentru corp si creier. Carbohidratii complecsi au o durata mai mare de descompunere, ceea iti ofera senzatia de satietate mai mult timp si te ajuta sa pastrezi nivelurile de zahar din sange.
Cerelalele integrale, fructele si legumele sunt cateva exemple de carbohidrati sanatosi complecsi care iti alimenteaza corpul si iti furnizeaza o doza consistenta de nutrienti.
2. Proteine
Nu este un secret ca proteinele sunt necesare pentru o sanatate buna. De la formarea muschilor si pana la crearea de noi enzime si hormoni, a avea proteine suficiente in dieta este esential.
Un mod de a lua aportul adecvat de proteine este consumul de alimente precum: carne, oua, lapte, nuci, fasole.
3. Grasimi
Grasimea dietetica si-a castigat o reputatie proasta datorita asocierii cu grasimea corporala. Grasimea este un nutrient esential care ofera energie, mareste absorbtia anumitor vitamine si lupta impotriva deteriorarii organelor.
Unele grasimi sunt mai bune decat altele. Grasimile trans, de exemplu, sunt un tip de grasime care se gaseste in alimentele procesate sau in produsele de cofetarie. S-a aratat ca acest tip de grasime creste riscul de boli de inima si ar trebui evitat.
Grasimile nesaturate, pe de alta parte, ajuta la protejarea inimii si contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Exemple de surse sanatoase de grasimi sunt: avocado, somon, ulei de masline, seminte de in, nuci, unt de arahide.
4. Vitamine
Exista multe tipuri de vitamine, fiecare cu functia si rolul ei specific in organism, insa toate foarte importante pentru sanatate. Vitamina A, de exemplu, este esentiala pentru sanatatea ochilor si a pielii, in timp ce vitamina K construieste oase puternice si este implicata in coagularea sangelui.
Cel mai bun mod de a obtine toate tipurile de vitamine este sa mananci o dieta sanatoasa si echilibrata, cu multe fructe si legume.
Multivitaminele, suplimente alimentare sunt un ajutor semnificativ pentru a completa necesarul optim pentru organism.
5. Apa
Apa reprezinta undeva intre 55% si 75% din masa corporala. Aceasta joaca un rol esential in dizolvarea si transportul diversilor nutrienti, digestia si reglarea temperaturii si constituie o componenta centrala a fiecarei celule din corp. Deshidratarea poate duce la simptome precum pielea uscata, ameteli, oboseala, batai rapide ale inimii.
Este necesar sa asimilezi apa si prin intermediul alimentelor, fructele si legumele au un continut mare de apa si te mentin hidratat.
6. Minerale
Mineralele sunt de asemenea importante pentru a ajuta corpul sa functioneze corect si sanatos, fiecare avand rolul sau. Fierul este responsabil pentru productia de sange, fosforul consolideaza oasele si dintii, iar magneziul este o componenta cruciala a mai mult de 300 de reactii in organism. Mineralele necesare corpului sunt: sodiu, fier, potasiu, calciu, clor, magneziu, fosfor, microminerale.
7. Calciu
Calciul este cel mai important nutrient pentru sanatatea oaselor. Totodata este implicat in contractiile musculare, functia nervoasa si circulatia sangelui in organism.
Calciul se gaseste in produsele lactate, fasole alba, in anumite tipuri de peste, cum ar fi sardinele si somonul.
Tine cont ca pe langa nutrientii mai sus mentionati trebuie sa ai in considerare si sodiul (seminte, nuci, legume, carne, cereale si leguminoase), potasiul (spanac, rosii, cartofi, avocado), acizii grasi Omega 3 (una, doua portii de peste in fiecare saptamana), vitamina D (ciuperci, oua, peste, expunerea la soare).