Atunci când căutați mecanisme de protecție împotriva incendiilor, furtunurile de incendiu se remarcă ca fiind una dintre cele mai utile și eficiente pentru combaterea incendiilor. De aceea nu este o coincidență faptul că este mecanismul cel mai folosit de către pompieri. Presiunea de lucru obișnuită a unui astfel de element poate varia între 8 și 20 bari.
Furtunul este una dintre componentele de bază și esențiale ale echipamentului de incendiu. După utilizare, acesta este de obicei atârnat la uscat, deoarece apa stagnantă care rămâne într-un furtun pentru o lungă perioadă de timp poate deteriora materialul și îl poate face nesigur sau inutilizabil. Iată lucruri pe care nu le știai despre acest obiectꓽ
Istoria furtunului pentru pompieri
Până la jumătatea secolului al XIX-lea, majoritatea incendiilor au fost combătute prin apă transportată la fața locului, dispusă în găleți. Pompele de mână descărcau apa printr-o conductă, iar abia la sfârșitul anilor 1860, furtunurile au devenit disponibile pe scară largă pentru a transporta apa mai ușor de la pompele manuale.
În Amsterdam, fiul lui Jan van der Heyden a adus pentru prima dată în istorie utilizarea furtunului pentru stingerea incendiilor. În anul 1673 a fost modelat primul model, iar atașarea furtunului la o duză a permis o distribuire mai precisă a apei. Van der Heyden a fost, de asemenea, creditat cu o versiune timpurie a unui furtun de aspirație, care avea în alcătuire sârmă, pentru a-l menține rigid. În Statele Unite, furtunul de incendiu a fost introdus în Philadelphia în 1794, iar versiunea era confecționată din pânză. Deoarece s-a dovedit a fi insuficient de durabil, pânza a fost înlocuită cu piele, dar nici acest tip nu era eficient, deoarece apa avea tendința de a exploda din furtun, motiv pentru care a luat naștere o variantă fabricată din piele, nituri și cupru.
În jurul anului 1890, furtunurile fără căptușeală din fire de in țesute circular au început să înlocuiască versiunile din piele, deoarece erau mult mai ușoare și facil de manevrat. Pe măsură ce fibrele furtunului, făcute din in, s-au udat, s-au umflat și au strâns țesătura, făcând furtunul să devină etanș. Din cauza lipsei de durabilitate, pompierii au le-au înlocuit cu cele din cauciuc. Au continuat să fie folosite până în anii 1960-1980, iar în ianuarie 1981, în urma unei descoperiri care a făcut posibilă transformarea cauciucului moale într-unul dur, pompierii au făcut trecerea la furtunurile din cauciuc, care erau voluminoase, grele și rigide, nefiind predispus la scurgeri de apă.
Furtunul de pompieri are un tub din neopren
Ca o caracteristică principală, rețineți că furtunurile de incendiu sunt realizate dintr-un un tub interior din neopren sintetic. La acesta se adaugă un strat exterior de fibre de poliester 100% și o armătură textilă. Acest lucru permite pompierilor să le folosească într-un mod mai ușor, versiunile fiind facil de gestionat, deoarece atunci când sa manevrează un furtun de stingere a incendiilor, este nevoie de flexibilitate. În plus, așa cum este logic, furtunurile sunt impermeabile posibil datorită căptușelii interioare netede.
Furtunurile sunt rezistente contra mucegaiului
Și ca o caracteristică principală, trebuie remarcat faptul că furtunurile, care măsoară între 10 și 15 metri în lungime, sunt rezistente la abraziune și mucegai. Acest lucru se datorează elementelor din poliester cu care sunt fabricate.
Există mai multe tipuri de furtunuri
Există mai multe tipuri de furtun concepute special pentru a fi folosite de către pompieri. Cele concepute să funcționeze sub presiune pozitivă se numesc furtunuri de refulare, iar în această categorie sunt incluse: furtunuri de atac, de alimentare, de releu, furtun forestier și furtun de rapel. Modelele care au fost proiectate pentru a funcționa sub presiune negativă poartă denumirea de furtunuri de aspirație.
Furtunul de pompieri este supus mai multor teste
În plus față de testarea finală a presiunii, fiecare furtun este supus unei varietăți de inspecții și teste în fiecare etapă de fabricație. Unele dintre aceste verificări amănunțite includ și testări vizuale, pentru rezistența la ozon, gradul de uzură în timp, cum se răsucește atunci când apa cu presiune este transportată, teste de aderență, verificări dimensionale și multe altele.
Cele mai bune modele sunt fabricate din textil cauciucat, care nu permite dezvoltare crăpăturilor. De asemenea, un furtun excelent trebuie să aibă o excelentă rezistență la torsionare, adică la răsucire. Totodată, aceste elemente indispensabile pompierilor trebuie să fie deosebit de rezistente contra produselor chimice, petroliere, dar și împotriva abraziunilor și sub acțiunea ozonului.
Aceste modele de furtunuri sunt folosite preponderent de cultivatorii de legume în solarii și pentru irigații. Durata lor lungă de viață și eficiența cu care reușesc să transporte apă le fac ideale pentru agricultorii din întreaga lume care-și doresc recolte bogate.
Furtunurile moderne de pompieri folosesc o varietate de produse naturale și țesături sintetice în construcția lor. Aceste materiale permit ca elementele să fie depozitate umede, fără risc de putrezire și să reziste efectelor dăunătoare ale expunerii la lumina soarelui și substanțelor chimice. Furtunurile moderne au o greutate mai mică decât modelele mai vechi, ceea ce a redus efortul fizic al pompierilor și implicit, un randament mai mare pentru stingerea incendiilor în cel mai scurt timp.