Dacă te-ai hotărât că viața de cămin nu mai este pentru tine și că ai nevoie de mai multă intimitate, sau dacă te-ai plictisit să fii întrebat de părinți la ce oră vii și cu cine ieși în oraș, a venit vremea să îți cauți un loc în care să te muți singur sau cu un amic, coleg sau cunoștință cu care crezi că te-ai descurca mai bine. Dacă ai strâns suficienți bani care ți-ar trebui pentru prima mutare de acasă, înseamnă că poți începe căutările pentru un apartament.
După ce ai trecut în revistă mai toate variantele găsite online, vor începe vizionările de locuințe, la care trebuie să fii foarte atent. Extrem de importante sunt și întrebările pe care trebuie să i le adresezi proprietarului locuinței pentru care ești gata să semnezi contractul de închiriere. Dacă vei sări peste această etapă, e posibil să te trezești la câteva zile după mutare cu primele probleme. Lipsa de comunicare poate da naștere unor certuri de care te poți lipsi, așa că află care ar trebui să fie întrebările la care să ai un răspuns înainte de a primi cheia apartamentului.
Câte persoane au voie să stea în apartament?
Da, v-ați dus doar voi doi la vizionarea locuinței pentru că, oficial, vor exista doar două persoane care vor împărți chiria și cheltuielile aferente întreținerii unui apartament. Dar poate că vei primi o vizită din partea unei rude care locuiește în afara orașului sau prietenul tău cel mai bun e nevoit să rămână la tine peste noapte, pentru că nu mai are bani de taxi sau petrecerea s-a terminat mult prea târziu. Află dacă proprietarul are ceva împotriva acestor situații ipotetice. Legal, într-un apartament pot locui câte persoane doresc, dar după 30 de zile de conviețuire vor fi trecute toate la întreținere.
Ce este inclus în prețul chiriei?
Banii pe care îi veți da lună de lună ar putea avea și acoperire mai mare decât te-ai putea aștepta. Multe din locuințele pe care le poți lua cu chirie au incluse în prețul total și factura de la gunoi, Internet sau alte utilități. Dacă ești norocos, poți nimeri într-o locuință pentru care nu va mai trebui să achiți și alte facturi, altele decât cea a chiriei propriu-zise. Ce-i drept, această situație este mai des valabilă atunci când proprietarul unei case pune la dispoziția chiriașilor o parte a casei, pentru care nu are contoare separate, așa că cere o sumă orientativă din start pentru ce ar putea să se consume în camerele unde el nu mai locuiește.
Ai voie cu animale?
Din păcate, nu toți proprietarii sunt de acord cu prezența unui animal de companie în interiorul locuinței lor. Motivele pot fi din cele mai diverse, de la faptul că o pisică sau un cățel pot distruge parchetul, mobilierul sau pereții casei, până la cel că pur și simplu nu simpatizează necuvântătoarele. Trebuie stabilit din start acest detaliu, pentru că nu vrei să fii nevoit să abandonezi un pui de animal, doar pentru că nu știai că nu ai voie cu el în acea casă.
Există un loc de parcare atribuit locuinței?
Chiar dacă nu ai mașină, acest aspect ar trebui să te intereseze, pentru că, cu siguranță, vei avea cel puțin o dată un musafir care preferă să se deplaseze cu autoturismul, deci va fi nevoit să îl lase cât mai aproape de casa ta închiriată. Dacă nu există deja un loc de parcare pe numele proprietarului apartamentului, află dacă va avea timp și disponibilitate să stea la cozi pentru a obține unul.
Locuința are asigurare?
Nimeni nu poate anticipa și nici nu își dorește să aibă avarii în locuință. Din păcate, ele se întâmplă și nu pot fi preîntâmpinate. Întreabă cine va suporta costurile reparațiilor, în caz de o inundație sau un incendiu. Sau dacă se sparge o țeavă ori dacă chiuveta din baie trebuie schimbată, din pricina unui mic accident.
Toate aceste detalii merită discutate încă din primele minute ale discuției pe care o ai cu proprietarul locuinței pe care ai ochit-o. Mai departe ține de tine și diplomația ta cum vei administra relația pe care o ai cu acesta.