Multă vreme, vodka a fost o băutură consumată cu preponderență în zona Europei de Est – acolo de unde își are și originile. Renumele său dincolo de granițele Europei s-a răspândit la jumătatea secolului trecut, însă consumul ei în stare pură nu a reușit să-l depășească pe cel din zona de origine.
Datorită proprietăților sale, vodka a devenit în afara spațiului est-european un ingredient preferat pentru o serie de cocktailuri. Aceasta conferă băuturilor un anume grad de tărie, fără a modifica gustul, aromele și aspectul celorlalte ingrediente.
Te poți convinge singur, preparând una din rețetele de cocktailuri pe care ți le-am pregătit mai jos.
Bloody Mary
Pe la începutul anilor 1920, barmanul Fernand Petiot s-a gândit că o băutură spirtoasă precum vodka ar merge de minune în combinație cu sucul de roșii. Se spune că prima rețetă a acestui faimos cocktail conținea doar cele două ingrediente, însă pe parcurs, aceasta a fost îmbunătățită. S-a ajuns astfel la 7 ingrediente după cum urmează:
- 50 de mililitri de vodkă;
- 100 de mililitri de suc de roșii;
- 20 de mililitri de suc de lămâie;
- Sos Worchestershire;
- Sos Tabasco;
- Sare și piper;
- O tulpină de țelină.
Buza paharului se umezește cu suc de lămâie peste care se presară un praf de sare. Apoi, în pahar se adaugă vodka, câteva cuburi de gheață, sucul de roșii sosul Worchestershire, sosul Tabasco, puțină sare, piperul proaspăt măcinat și sucul de lămâie. Ingredientele se adaugă exact în această ordine, iar la final se amestecă ușor cu o cu tulpina de țelină, care se lasă în pahar.
Screwdriver
În barurile de la noi vei găsi acest cocktail sub denumirea neaoșă de „Șurubelniță”, care nu este altceva decât traducerea în română a denumirii din engleză.
Termenul este unul muncitoresc și are legătură cu originea cocktailului, care a apărut într-o mină din Rusia. Aici, câțiva mineri cu inițiativă au avut inspirația de a combina sucul de portocale cu vodkă, astfel încât să poată intra cu băutura în abataj fără a le fi oprită la control. Pentru a amesteca bine, au apelat la ce instrumente aveau la dispoziție, folosind o șurubelniță din trusa de scule pe post de spatulă.
Pentru a prepara celebrul cocktail ai nevoie de:
- 50 de mililitri de vodkă;
- 100 de mililitri de suc de portocale;
- 3-4 cuburi de gheață;
- O cireașă;
- 1-2 felii de portocală.
Mai întâi se pune gheața în pahar, după care se toarnă vodka, iar peste ea, sucul de portocale. Se amestecă ușor cu o spatulă sau o linguriță, dar poți folosi și o șurubelniță, dacă vrei să respecți metoda originală folosită de inventatorii băuturii.
Cireașa și feliile de portocală se folosesc ca ornament pe buza paharului, iar dacă vrei să îmbogățești aroma, poți adăuga în pahar 2-3 afine.
Cosmopolitan
Actul de naștere al acestei băuturi se pare că a fost semnat undeva într-un bar din Miami, iar meritul îi aparține barmaniței Cheryl Cook. Rețeta originală a fost preluată și îmbunătățită la Rockefeller Center din New York, Cosmopolitan devenind una dintre băuturile preferate ale invitaților care participă la evenimentele găzduite aici.
Lista de ingrediente constă în:
- 60 de mililitri de votcă;
- 60 de mililitri de suc de afine;
- 15 mililitri de suc de lămâie;
- 15 mililitri de lichior triplu sec;
- Cuburi de gheață.
Se umple un shaker pe trei sferturi cu gheață, peste care se adaugă vodca, lichiorul triplu sec și sucul de afine și sucul de lămâie. Apoi, shakerul se agită bine, până când se formează condens pe exteriorul recipientului.
Băutura se strecoară într-un pahar de cocktail bine răcit în prealabil, care poate fi ornat cu o felie de lime, coajă de portocală sau câteva afine.
Sperăm că ți-am dat suficiente idei să-ți ocupi după-amiaza și că vei aprecia savoarea acestor trei băuturi care au făcut istorie.