O pondere importantă din populația globului fumează. Și, deși numărul a scăzut semnificativ în ultimii ani, aceștia sunt în continuare oameni care se expun la afecțiunile dentare si gingivale care vin odată cu practicarea acestui viciu nesănătos.
Tutunul dăunează sanatatii orale în multe feluri. Țigările îți pot limita abilitatea cavității bucale de a contracara infecțiile, ceea ce te va lăsa fără apărare împotriva bacteriilor.
Atunci când acestea se dezvoltă, pot duce la apariția anumitor afecțiuni la nivelul cavitatii bucale. În rândurile de mai jos îți expunem 3 moduri în care fumatul îți afectează dantura.
Colorarea dinților
O dantură galbenă sau pătată este unul dintre cei mai evidenți indicatori că o persoană fumează. Chimicalele din tutun se fixează pe smalțul dinților, ceea ce în timp rezultă în pătarea acestora.
Tratamentele de albire a dinților pot ajuta temporar la rezolvarea acestei probleme dar este imposibil opresti sau să inversezi acest proces dacă vei continua să fumezi.
Respirație urât mirositoare
Particulele de țigară se mențin în cavitatea bucală mult timp după ce persoana a terminat de fumat. De aceea, respirația acestora deprinde mirosul specific unei țigări. Pe lângă aceasta, dezvoltarea fără piedici a bacteriilor din gura unui fumător duce la apariția unei respirații urât mirositoare.
Din păcate, niciun efort de periaj și utilizare a apei de gura nu va face să dispară mirosul, pentru că acesta rezultă din probleme la nivelul gingiilor. Singura modalitate de a schimba situația este să te oprești din fumat și să colaborezi cu un dentist pentru a identifica și trata cauzele respirației urât mirositoare.
Afecțiuni ale gingiilor
Fumătorii sunt de două ori mai expuși da afecțiuni ale gingiilor decât persoanele care nu fumează. Riscul crește cu fiecare țigară fumată, iar tratamentele afecțiunilor la nivelul gingiilor nu sunt la fel de eficiente pe fumători. De ce? Pentru că fumatul reduce sistemul imunitar al cavității bucale, ceea ce permite bacteriilor să se dezvolte pe dinți, și să avanseze spre gingii, si ingreuneaza procesele de vindecare.
Dacă sunt netratate, gingiile se pot retrage de pe dinți, ceea ce va sensibiliza și slăbi structura generală a danturii. Cea mai severă formă de astfel de afecțiune este periodontita, care se manifestă prin afectarea țesutului care înconjoară și susține dinții. Aceasta implică afectarea progresivă a osului alveolar din jurul dinților, ceea ce poate duce la pierderea dinților.